eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

STO podržala Rusiju u ključnim momentima spora sa EU o trećem energetskom paketu.

STO podržala Rusiju u ključnim momentima spora sa EU o trećem energetskom paketu.
10.08.2018. god.


Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije saopštilo je da je Svetska trgovinska organizacija podržala Rusiju u ključnim momentima spora sa EU o trećem energetskom paketu.


Između ostalog, Organizacija je proglasila nezakonitim ograničenja isporuka gasa iz Rusije po gasovodu Opal, uključujući 50 odsto korišćenja njegove snage, kao i norme EU o prodaji gasa na berzama i diskriminaciju operatera gasno-transportnih mreža, koje se nalaze pod kontrolom stranaca u Litvaniji, Mađarskoj i Hrvatskoj. Pritom, STO nije podržala žalbe Rusije protiv zahteva trećeg energetskog paketa o odvajanju proizvodnje i transporta gasa.

Ruska strana se žalila na šest blokova mera, uključujući zahteve trećeg energetskog paketa i mehanizme njihove realizacije od strane određenih država — članica EU.

„Arbitražna grupa je priznala nezakonitim davanje prednosti infrastrukturnim projektima i dodeljivanje statusa „projekta opšteg značaja“, u slučaju kada se radi o isporuci gasa koji ne dolazi iz Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju Ministarstva za ekonomski razvoj.

Rusija je 2014. godine pokrenula tužbu pred STO zbog primene EU trećeg energetskog paketa. U martu 2016. godine bila je okupljena grupa sudija STO koja je razmatrala taj slučaj.

Treći energetski paket EU predviđa da kompanije koje eksploatišu gas ne mogu biti vlasnici magistralnih gasovoda u regionu. Ti uslovi su bili prepreka za izgradnju, na primer, „Južnog toka“ koji više nije aktuelan.


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruski premijer Dmitrij Medvedev nije isključio proširenje trgovinskog rata i jačanje pritiska sankcijama u narednih šest godina.


Nova banka razvoja (NBR) BRIKS odobrila je tri nova projekta ukupne vrednosti 825 miliona dolara u Rusiji i Indiji, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu te finansijske ustanove...


Kina, bez obzira na napete odnose sa SAD, nastavlja da drži lidersku poziciju kada je u pitanju ulaganje u američke hartije od vrednosti, iako je ono u julu smanjeno...

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je ruskog predsednika Vladimira Putina zamolio da ozbiljno razmisli o produženju „Turskog toka“ do Mađarske i dalje.Ostale novosti iz rubrike »