eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Stručnjaci upozoravaju na nedostatak zlata

RT: Stručnjaci upozoravaju na nedostatak zlata
12.07.2018. god.


Izvor: Vostok / RT

Ljudi odgovorni za snabdevanje sveta zlatom su upozorili, rekavši da se zalihe dragog metala smanjuju i da nema razumne zamene.

Rudarske kompanije više ne pronalaze nove zalihe zlata da bi zamenile svoje rudnike sa starim. Industrija zlata u Južnoj Africi koja traje 1240 godina, a koja je nekada bila najveća na svetu, trenutno se suočava sa velikom krizom. Savet za plemenite metale zemlje je saopštio da je 75 odsto rudnika zlata neprofitabilno ili da jedva zarađuje.

"Svi smo pričali o tome kako će se proizvodnja povećavati svake godine. Mislim da su ti dani verovatno nestali", rekao je Nik Holand, izvršni direktor najvećeg proizvođača zlata iz Južne Afrike "Gold Filds".


Isto je ponovio Rudi Fronk, predsednik i izvršni direktor "Sibridž gold", koji je istakao da je "vrhunac proizvodnje zlata nova realnost u ovom poslu, a rezerve se sada mnogo brže vade nego što se zamenjuju".


Prema rečima Kevina Dašniskog, predsednika rudarskog giganta "Barik gold", "pad rasta i nivoa proizvodnje, nedostatak novih nalazišta i produženi vremenski okviri za razvoj projekata su negativne za srednjoročne i dugoročne perspektive cena zlata".


Najveće upozorenje dolazi od izvršnog direktora Jana Telfera, predsednika "Goldkorpa". U intervjuu za "Fajnešenel post" je rekao: "Ako bih mogao da kažem jednu rečenicu o rudarstvu u oblasti zlata ... To je da je u mom životu zlato proizvođeno stabilno iz rudnika tokom 40 godina. Ali, ove godine počinje da pada, ili sledeće, ili je već počelo. Dosegli smo vrhunsac proizvodnje zlata".


Jedan od najpoštovanijih i poznatih rudarskih stručnjaka u svetu, Pjer Lasond, također kaže da smo dosegli "vrhunac zlata".  • Izvor
  • foto: © David Gray / Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sjedinjene Američke Države su odlučne da pobede u trgovinskom ratu protiv Kine, rekao je televiziji „Foks njuz“ američki državni sekretar Majk Pompeo.


Ministar za ekonomski razvoj Rusije Maksim Oreškin podržava mnoge predloge direktora VTB banke Andreja Kostina o izbacivanju dolara. "Smanjivanje uloge dolara u različitim oblastima je nešto što se aktivno odvij...


Rusija je spremna da zauzme prostor oslobođen povlačenjem pojedinih američkih proizvoda s kineskog tržišta i razgovara o tom pitanju s partnerima iz Kine, saopštio je ministar za ekonomski razvoj...

Ruski premijer Dmitrij Medvedev nije isključio proširenje trgovinskog rata i jačanje pritiska sankcijama u narednih šest godina.Ostale novosti iz rubrike »