eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Gasprom razmatra nastavak Turskog toka kroz Bugarsku i Srbiju ili preko Grčke i Italije

Gasprom razmatra nastavak Turskog toka kroz Bugarsku i Srbiju ili preko Grčke i Italije
09.02.2018. god.


Gasprom je povećao cenu Turskog toka do sedam milijardi evra, gde će se u prvoj fazi finansirati projekat iz svog budžeta, a potom je moguće izdati projektne obveznice, rekao je zamenik predsednika Upravnog odbora Andrej Kruglov.

"Ranije smo rekli da cena njegove izgradnje može biti oko šest milijardi dolara. Sada smo procenili na negde oko sedam milijardi evra", rekao je Kruglov.

"Takođe, ne isključujemo mogućnost finansiranja projekta, ali želim da kažem da na osnovu trenutnog stanja i realnosti u kojoj živimo i radimo, najverovatnije da će Turski tok na početku biti finansiran iz budžeta Gasproma, a kasnije u vidu izdavanja projektnih obveznica, kako se to desilo sa "Severnim tokom", dodao je on.

Od 1. februara Gasprom je izgradio više od 800 kilometara morskog dela Turskog toka na dve linije.

Gasprom je 7. maja 2017. godine započeo izgradnju morskog dela gasovoda Turski tok. Investicija Gasproma u projekat 2017. godine iznosila je 92,8 milijardi rubalja. Pre toga, kompanija je objavila da će Gasprom 2018. godine planirati da skoro dvostruko poveća investiciju izgradnje Turskog toka u odnosu na 2017. - do 182,4 milijarde rubalja.

Projekat "Turski protok" podrazumeva izgradnju gasovoda koji se sastoji od dve linije kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara. Prva linija je namenjena isporuci gasa turskim potrošačima i planirano je da se pusti u rad u martu 2018. godine. Druga je namenjena a snabdevanje gasom u zemljama južne i jugoistočne Evrope (period puštanja u rad - 2019).

Gasprom razmatra opcije za nastavak "turskog toka" kroz Bugarsku i Srbiju, ili preko Grčke i Italije.  • Izvor
  • foto: © Foto : TurkStream/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Podrška evropskih zemalja projektu „Severni tok 2“ je neprihvatljiva i pogoršava energetsku zavisnost od Rusije, izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Ves Mičel.

Putin smatra da SAD seku granu na kojoj sede, podvrgavajući sumnji dolar kao univerzalno platežno sredstvo i jedinu rezervnu valutu.


Poljska kompanija „PGNiG“ i američka „Venčer global LNG“ potpisale su dugoročni sporazum za isporuku dva miliona tona naftnog prirodnog gasa godišnje tokom dvadeset godina, saopštio je šef poljske kompanije...

Politika predsednika SAD Donalda Trampa ima za cilj da Amerika postane konkurent Rusiji na energetskom tržištu. „Pogleda


Američko ministarstvo finansija uvelo je sankcije finansijskoj mreži Bonjard Tavon Basidž sa sedištem u Iranu za koju kaže da podržava iranske paravojne snage u regrutovanju i obučavanju dece vojnika...


Ostale novosti iz rubrike »