eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Gasprom razmatra nastavak Turskog toka kroz Bugarsku i Srbiju ili preko Grčke i Italije

Gasprom razmatra nastavak Turskog toka kroz Bugarsku i Srbiju ili preko Grčke i Italije
09.02.2018. god.


Gasprom je povećao cenu Turskog toka do sedam milijardi evra, gde će se u prvoj fazi finansirati projekat iz svog budžeta, a potom je moguće izdati projektne obveznice, rekao je zamenik predsednika Upravnog odbora Andrej Kruglov.

"Ranije smo rekli da cena njegove izgradnje može biti oko šest milijardi dolara. Sada smo procenili na negde oko sedam milijardi evra", rekao je Kruglov.

"Takođe, ne isključujemo mogućnost finansiranja projekta, ali želim da kažem da na osnovu trenutnog stanja i realnosti u kojoj živimo i radimo, najverovatnije da će Turski tok na početku biti finansiran iz budžeta Gasproma, a kasnije u vidu izdavanja projektnih obveznica, kako se to desilo sa "Severnim tokom", dodao je on.

Od 1. februara Gasprom je izgradio više od 800 kilometara morskog dela Turskog toka na dve linije.

Gasprom je 7. maja 2017. godine započeo izgradnju morskog dela gasovoda Turski tok. Investicija Gasproma u projekat 2017. godine iznosila je 92,8 milijardi rubalja. Pre toga, kompanija je objavila da će Gasprom 2018. godine planirati da skoro dvostruko poveća investiciju izgradnje Turskog toka u odnosu na 2017. - do 182,4 milijarde rubalja.

Projekat "Turski protok" podrazumeva izgradnju gasovoda koji se sastoji od dve linije kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara. Prva linija je namenjena isporuci gasa turskim potrošačima i planirano je da se pusti u rad u martu 2018. godine. Druga je namenjena a snabdevanje gasom u zemljama južne i jugoistočne Evrope (period puštanja u rad - 2019).

Gasprom razmatra opcije za nastavak "turskog toka" kroz Bugarsku i Srbiju, ili preko Grčke i Italije.  • Izvor
  • foto: © Foto : TurkStream/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Međunarodna rejting agencija „Fič“ potvrdila je investicioni rejting Rusije na nivou BBB- sa pozitivnim prognozama, navodi se na sajtu agencije.


Sjedinjene Američke Države su uverene da i dalje imaju mogućnost da zaustave izgradnju „Severnog toka 2“, izjavio je na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti zamenik američkog ministra energetike Den...

Rusija razmatra mogućnost da se uključi u evropski mehanizam za obračunske transakcije s Iranom, koji zaobilazi američke sankcije, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.Gasovod „Severni tok 2“ će biti izgrađen bez obzira na mogućnost stupanja na snagu izmena Gasne direktive EU, izjavio je za RIA Novosti stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir...


Ostale novosti iz rubrike »