booking.com
Početna stranica > Novosti
Branko Rakočević

Ulickoj dodeljena austrijska državna nagrada za književnost

Ulickoj dodeljena austrijska državna nagrada za književnost
01.08.2014. god.

Poznata književnica Ljudmila Ulicka postala je prvi   ruski  autor  dobitnik  Austrijske državne nagrade za  evropsku književnost ( Osterreichiher Staatspreis fur  Europaische Literatur, Europaischer Literaturpeis) čiji je novčani iznos 25.000 evra.

Svečanost povodom dodeljivanja nagrade održana je  u subotu veče (26. jula ) u Mocartovom domu u Salcburgu, javljeno je na sajtu nagrade.

Ljudmila Ulicka je popularna  savremena ruska spisateljica  čija su dela prevedena na više od 30 jezika.Biolog po struci, počela je da objavljuje  svoje  priče u časopsima krajem 80.-ih godina prošlog veka , a postala je poznata nakon što su po njenim scenarijima  snimljeni filmovi „Sestrice Liberti „ i „Žena za sve „, a u kultnom književnom čaospiu „Novi svet „ štampana povest „Sonječka „ koja joj je donela svetsku slavu.Godine  1994. „Sonječka „ je u Francuskoj proglašena za najbolju knjigu godine i dobila prestižnu književnu nagradu Mediči,a četiri godine kasnije Ulicka za ovo delo dobija uglednu italijansku književnu  nagradu „Đuzepi Ačerbi „.

Većina knjiga Ljudmile Ulicki prevedena je i na srbski jezik i veoma su čitane .

Ulicka  se aktivno bavi i društevnim radom. Predsednica je žirija  konkursa  istorijskih istraživanja učenika starijih razreda ruskih škola „Čovek u istoriji Rusije –HH vek „ koje sprovodi nevladina organizacija „Memorijal“.

Podsećamo da je  Austrijska  državana nagrada za književnost prvi put  dodeljena  1964.g. kao nagrada  koja je nosila naziv Nikolausa  Lenaua.  Pored ostalih  dobili su je  Agata Kristof,Džulijan Barns, Milan Kundera,Vaclav Havel, Umebrto Eko i drugi.

Branko Rakočević

 

Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko optužio je Moskvu da priprema vojni napad na Ukrajinu, tokom debate na Generalnoj skupštini UN u Njujorku.


Predsednik Vladimir Putin je rekao da postoje međusobne tenzije između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, ali da to nije razlog nove Karipske krize. "Imamo prilično dobre kontakte na celoj vojnoj...

Ukrajinska vojska je održala taktičke vojne vežbe s bojevim gađanjem na obalama Azovskog mora, saopštio je Generalštab oružanih snaga Ukrajine.


Sjedinjene Američke Države narušavaju Povelju Ujedinjenih nacija i direktno se mešaju u unutrašnje poslove druge države, tako što prete pripadnicima venecuelanske vojske, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej...


Prvi puk raketnog sistema „Avangard“ biće razmešten do kraja decembra ove godine, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.


Ostale novosti iz rubrike »