BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Antonov: Posle produženja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju sa SAD biće moguće da se razgovara o proširenju članstva

Antonov: Posle produženja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju sa SAD biće moguće da se razgovara o proširenju članstva
13.01.2021. god.


Posle produženja Sporazuma o strateškom naoružanju sa Vašingtonom će moći da se razgovara o proširenju broja učesnica sporazuma o kontroli naoružanja, smatra ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.


„Posle produženja Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju sa Sjedinjenim Američkim Državama će biti moguće da se razgovara o proširenju članstva u sporazumima o kontroli naoružanja“, rekao je Antonov na teleseminaru Akademije za pregovore o kontroli naoružanja.

Ambasador je dodao da se Rusija nada da će nova američka administracija pokazati političku volju za produženje Sporazuma.


„Još uvek postoji šansa za postizanje sporazuma pre isteka 5. februara 2021. Nadamo se da će novi tim Bele kuće pokazati takvu posvećenost i političku volju“, zaključio je Antonov.

Diplomata je podsetio da su bilateralni kontakti koji su se intenzivirali prošle godine zbog produženja Sporazuma zašli u ćorsokak.

„Naš stav je da svaki režim verifikacije mora u potpunosti da odgovara predmetu i delokrugu odgovarajućeg sporazuma o kontroli naoružanja. Upravo je to ono o čemu nismo uspeli da se dogovorimo sa odlazećom američkom administracijom“, objasnio je Antonov.

Prema njegovim rečima, američka strana nije bila spremna da produži sporazum u sadašnjem obliku, uprkos ponovljenim predlozima Moskve da se to učini bez preduslova.

„Očigledno je da je za nastavak redovnog dijaloga potrebna ozbiljna politička volja. Ostaje samo da se sačeka dok sledeća administracija ne donese odluku o pristupima produženju Sporazuma i kontroli naoružanja uopšte“, dodao je diplomata.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Registrovano je oko 500 slučajeva u vezi sa zaplenom i preregistracijom zajednica, pokrenuto oko 250 krivičnih postupaka

Dvadesetog februara u 20 časova čitav naš narod bio je na jednom mjestu, u Jasenovcu. Kada je Dara odgovorila na pitanje Diane Budisavljević odakle je, odgovorila da je iz...


Branioci Lenjingrada pronašli su mnogo načina da sakriju grad od neprijateljske avijacije.


Projekat gasovoda „Severni tok 2“ ima političku komponentu, on ne promoviše energetsku bezbednost Evrope, ali Evropska komisija ne može da zabrani privatnim kompanijama da ulažu u njega, saopštio je...


Ostale novosti iz rubrike »