BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Francuska skupština podržala rezoluciju kojom se Vlada poziva da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha

Francuska skupština podržala rezoluciju kojom se Vlada poziva da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha
04.12.2020. god.


Nacionalna skupština (donji dom parlamenta) Francuske podržala je rezoluciju kojom se vlada zemlje poziva da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.


Za rezoluciju je glasalo 188 poslanika, tri je bilo protiv, a 16 uzdržano.

Poslanici su u rezoluciji potvrdili potrebu za „sprovođenjem mirovnog procesa i priznavanje Nagorno-Karabaha“.
Istovremeno se ministar spoljnih poslova zemlje Žan-Iv Le Drijan, govoreći na zasedanju donjeg doma parlamenta, izjasnio protiv priznavanja Nagorno-Karabaha.

„Ne delim cilj naveden u nacrtu rezolucije... odnosno poziv za priznavanje Nagorno-Karabaha. Zato što naši jermenski prijatelji ne traže od nas da priznamo nezavisnost Nagorno-Karabaha. Ni oni sami ga nikada nisu priznali, bez obzira koje su granice“, rekao je francuski ministar tokom rasprave.

Le Drijan je istakao da se zahtevi koje je uputila Jermenija tiču bezbednosti i stabilnosti u Karabahu nakon sporazuma o prekidu vatre 9. novembra i bezbednog povratka raseljenih lica zbog borbenih dejstava.

On je dodao da će priznanje Nagorno-Karabaha dovesti do isključenja Francuske iz Minske grupe OEBS-a i podrazumevati odustajanje od „uloge posrednika i naše želje da doprinesemo uspostavljanju trajnog mira“.

Francuski senat je 25. novembra usvojio rezoluciju kojom se poziva na priznanje Nagorno-Karabaha.


  • Izvor
  • Tanjug
  • Stepanakert, glavni grad Nagorno-Karabaha, foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija računa da iskoristi pet godina na koliko će biti produžen Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju za pokretanje intenzivnog dijaloga sa SAD o budućoj kontroli naoružanja, izjavio je zamenik...


"Sankcije su nam zapravo pomogle da stanemo na noge. Želimo saradnju sa svetom, ali ne želimo da zavisimo od njega."

Predsednik Vladimir Putin naložio je Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da obavi  pregovore sa SAD o zaključenju ugovora o produženju Sporazuma o smanjenju ofanzivnog naoružanja.


Među spoljnopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskou razgovoru predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je doneta odluka da svi punoletni građani Srbije u maju dobiju 30 evra i po 30 evra u novembru.


Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, izjavio je da je zadovoljan odzivom građana na vakcinaciju i naglasio da je bitno da se nose maske dok se čeka u redu...


Ostale novosti iz rubrike »