BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Moskva saopštila da se MKS raspada i da će možda morati biti napuštena ranije, te da se planira njena zamena

RT: Moskva saopštila da se MKS raspada i da će možda morati biti napuštena ranije, te da se planira njena zamena
27.11.2020. god.


Rusija se može prizvati na duh „Mira“ (nekadašnja ruska kosmička stanica)  pokretanjem sopstvene orbitalne stanice posle 2024. godine, kao zamene za Međunaodnu kosmičku stanicu (MKS). Očekivalo se da će MKS raditi do 2030. godine, ali postoje znaci da to možda nije moguće.

Predložena nova ruska zamena treba da se sastoji od tri do sedam modula, sa posadom do četiri osobe.


Planove Moskve otkrio je Vladimir Solovjov, prvi zamenik glavnog inženjera kompanije RSC "Energia", kompanije koja upravlja ruskim segmentom MKS-a. Prema njegovom mišljenju, nekoliko elemenata na Međunarodnoj kosmičkoj stanici već propada, te da će se stanje samo pogoršavati od 2025. godine.


„Do 2025. godine Rusija ima obaveze da učestvuje u programu MKS-a“, objasnio je Solovjev za Rusku akademiju nauka.

„Već postoji niz elemenata koji su ozbiljno oštećeni i koji se ne koriste. Mnogi od njih nisu zamenjivi. Posle 2025. godine predviđamo lančane kvarove brojnih elemenata na MKS-u."

MKS se redovno susreće s problemima. Prošlog meseca na ruskom modulu "Zvezda" nastala je pukotina. U to vreme bivši kosmonaut Ivan Vagner objasnio je da je to moglo biti uzrokovano vremenskim habanjem.

„Dvadeset godina je zapravo apsolutni rekord za sve kosmičke stanice“, objasnio je on.


Kako stvari stoje, Rusija ima obaveze da učestvuje u programu MKS-a do 2025. godine, a nakon toga troškovi mogu biti previše veliki.


Pišući na Tviteru, šef ruske kosmičke agencije "Roskosmos", Dmitrij Rogozin, rekao je da je prerano za razrađivanje međunarodnog projekta, ali da će neki moduli možda morati da se zamene.


„Mislim da je prerano za otpis stanice“, napisao je Rogozin.

„Vidim veliki potencijal MKS-a za razvoj kosmičkog turizma i učešće privatnih kosmičkih kompanija.“


Predložena ruska zamena za MKS trenutno je u fazi izrade, a planirano je njeno raspoređivanje nakon 2024. godine. Ruska orbitalna stanica moći će da radi autonomno, a njome će upravljati posada od dve do četiri osobe. U maju je Rogozin objasnio da je u toku zamena za MKS, ali je ostalo nejasno da li će biti posećivana ili sa stalnom posadom, nacionalna ili međunarodna.
 

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Getty Images / Marc Ward / Stocktrek Images / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Srpsku premijerku Anu Brnabić u Crnoj Gori ima ko dočekati, ali je pitanje da li će ona naći vremena da dođe, kazao je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić i poručio...


Brod „Fortuna“ započeo je rad na nastavku izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ u vodama Danske, saopštio je operater projekta.

Razlike u oceni protesta na Zapadu i u Rusiji, kao i blokiranje zvaničnih ruskih naloga na američkim interent-platformama svedoče o najdubljoj krizi ideologije, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova...


Baš kao i mnoge Trampove pristalice, američki liberalni intelektualci egzistiraju u svetu fantazije u kojem se vodeći dobavljač „međunarodnog terorizma“, američka vlada, doživljava kao fundamentalno benigna sila, rekao je...

  Poljski predsednik Andžej Duda pozvao je na povećanje sankcionog pritiska na Rusiju i ograničavanje mogućnosti „Gasproma“ u Evropskoj uniji, uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU na kojem će se...


Rusija očekuje da Moskva i Vašington uspostave dijalog, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Rusija se tradiciona


Ostale novosti iz rubrike »