BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Norveška kompanija za sertifikaciju gasovoda „Severni tok 2“ napustila projekat zbog pretnji sankcijama od strane SAD-a

Norveška kompanija za sertifikaciju gasovoda „Severni tok 2“ napustila projekat zbog pretnji sankcijama od strane SAD-a
26.11.2020. god.


Norveška kompanija za sertifikaciju gasovoda „Severni tok 2“ Det Norske Veritas - Germanischer Lloyd (DNV GL), napustila je projekat zbog pretnji sankcijama od strane SAD-a.


„Američki Stejt department objavio je nova pravila u pogledu Zakona o zaštiti energetske bezbednosti Evrope (PEESA). U skladu sa tim, smatramo da rad DNV GL na inspekciji opremljenih brodova koji pružaju usluge 'Severnom toku 2', podleže sankcijama. Stoga je kompanija DNV GL obustavila pružanje usluga koje bi mogle da budu predmet zakona“, izjavio je predstavnik norveške kompanije, prenose RIA Novosti.

Kako je norveška kompanija objasnila, ona je na projektu bila angažovana za pregled dokumentacije i proveru građevinskih radova u odnosu na usaglašenost sa standardima.

U to je takođe spadalo praćenje ispitivanja i pripremanje opreme koja je korišćena na brodovima tokom polaganja cevovoda. Pored toga, kompanija je trebalo da izda sertifikat o usaglašenosti nakon zadovoljavajućeg završetka projekta.
 
Nedovršena deonica gasovoda nalazi se u danskim vodama i prema pravilima lokalnog regulatora, Danske energetske agencije (DEA), kompanija-operator gasovoda „Nord Strim 2 AG“ ima pravo da angažuje bilo koju treću stranu koja će moći da pruži sertifikat koji potvrđuje da je gasovod izgrađen u skladu sa važećim zakonodavstvom zemlje.

„Nord Strim 2 AG“ odbio je da komentariše tu situaciju.

„Ne možemo da otkrivamo ili komentarišemo komercijalne informacije. Vlade i Evropska komisija treba da zaštite evropske kompanije od nezakonitih eksteritorijalnih sankcija“, saopštila je kompanija novinarima.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: @NordStream2/Twitter/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kina pozdravlja sporazum Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o produženju Sporazuma o smanjenjeu strateškog ofanzivnog naoružanja, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Žao Lidžian na pres konferenciji.


Rusija računa da iskoristi pet godina na koliko će biti produžen Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju za pokretanje intenzivnog dijaloga sa SAD o budućoj kontroli naoružanja, izjavio je zamenik...

"Sankcije su nam zapravo pomogle da stanemo na noge. Želimo saradnju sa svetom, ali ne želimo da zavisimo od njega."


Predsednik Vladimir Putin naložio je Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da obavi  pregovore sa SAD o zaključenju ugovora o produženju Sporazuma o smanjenju ofanzivnog naoružanja.

Među spoljnopolitičkim prioritetima nove američke administracije je i Zapadni Balkan, rečeno je u telefonskou razgovoru predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je doneta odluka da svi punoletni građani Srbije u maju dobiju 30 evra i po 30 evra u novembru.


Ostale novosti iz rubrike »