Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Za svaku evropsku zemlju koja demografski nestaje, u istom periodu se pojavljuje po jedna afrička država“ - Makron

RT: „Za svaku evropsku zemlju koja demografski nestaje, u istom periodu se pojavljuje po jedna afrička država“ - Makron
16.11.2020. god.


Francuski predsednik Emanuel Makron se založio za radikalnu reviziju globalnih socijalnih i ekonomskih sistema, tvrdeći da će promena demografije i druga pitanja zahtevati nove načine raspodele ograničenih resursa.

U intervjuu za Groupe d’Études Géopolitiques, francuski lider je rekao da je „vašingtonski konsenzus“, koji je definisao kao „monolitno obrazloženje zasnovan na akumulaciji dobiti“, zastario i da nacije moraju da prihvate nove ekonomske, političke i socijalne modele u cilju prevazilaženja trenutnih kriza, uključujući pandemiju koronavirusa i terorizam.

Takođe je upozorio da će „maltuzijanske teorije“ o prenaseljenosti postati raširenije ukoliko ne dođe do „ponovne koncepcije sveta“ koja se bavi „oskudicom resursa“, kao i demografskim promenama.

"Ako uzmemo region Evropa-Afrika, za svaku evropsku zemlju koja demografski nestaje, u istom periodu se pojavljuje po jedna afrička država. Svedoci smo svojevrsnog ubrzanja preokreta istorije."

 


Upozoravajući da je svet na „tački preloma“, rekao je da „savremeni kapitalizam“ mora da se pretvori u transformaciju.

"Kapitalizam je onaj koji se finansirao, koji je postao prekoncentrisan i koji više nije sposoban da se nosi sa nejednakostima u našem društvu i na međunarodnom nivou. Na to možemo odgovoriti samo ponovnim kovanjem."

 

Predložio je zamenu „Vašingtonskog konsenzusa“ „Pariskim konsenzusom“ koji bi prepoznao da „u ekonomske i socijalne odluke treba uključiti i nešto drugo osim dobiti“. Insistirao je da bi takav novi sistem bio najpogodniji za borbu protiv pretnji koje predstavljaju klimatske promene, kao i nejednakosti.

Francuski predsednik izrazio je nadu da će ostatak sveta prihvatiti njegovu viziju, tvrdeći da je „borba protiv ovog mehanizma kapitalizma neefikasna u svakoj zemlji“.


Iako je naglasio da i dalje veruje u ideju „vestfalskog suvereniteta“, Makron je pozvao na veće evropsko jedinstvo, navodeći da kontinent mora tesno sarađivati kako bi „sprečio kinesko-američki duopol“.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ian Langsdon/Pool via REUTERS/File Photo / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Izlazak Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu nije znak za administraciju izabranog predsednika Amerike Džozefa Bajdena, to je zatvaranje slučaja koji je bio aktuelan za vreme prošle administracije, izjavila...


Mir i radost koji se još uvek osećaju nakon božićnih i novogodišnjih praznika, kao i belu zimsku idilu, uznemirila je nenadana tama. Tama u vidu crnog spreja kojim je...

Aleksej Navaljni vratio se u Rusiju iz Nemačke, te je zadržan na aerodromu, saopštila je Federalna služba za izvršenje kazni (FSIN).


  Nakon zimskog raspusta, koji je trajao nešto duže zbog mera protiv pandemije, Likovna radionica počinje sa radom u svojim prostorijama od 20.januara.     "Jedva čekamo da krenemo sa radom, naravno, ...

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif osudio je Francusku napad Francuskoj za stalnu podršku "saudijskim ratnim zločincima", odbacujući tvrdnje francuskog kolege Žan Iv Le Driana da Teheran s


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 7.730 osoba, od kojih je 1.317 nalaza pozitivno na koronavirus.


Ostale novosti iz rubrike »