Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Đukanović: Srbska pravoslavna crkva uadrna pesnica politike posrbljavanja Crne Gore

Đukanović: Srbska pravoslavna crkva uadrna pesnica politike posrbljavanja Crne Gore
01.10.2020. god.


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Srbska pravoslavna crkva "uadrna pesnica politike posrbljavanja Crne Gore i potčinjavanja te zemlje ruskim nacionalnim interesima".


Đukanović je u intervjuu za N1 rekao da je termin „srbski prostor“ eufemizam za ideju „Velike Srbije“.

„U ovom trenutku prisustvujemo jednom mekšem pristupu ostvarivanja te ideje.“

"Nema sumnje da je Srbska pravoslavna crkva bila politički akter u izbornom procesu", rekao je Đukanović i dodao da je SPC "u kontinuitetu pokušavala da poništi crnogorsku državnost i crnogorski nacionalni identitet".


"Sporni Zakon o slobodi veroispovesti će pasti kad bude formirana nova Vlada Crne Gore, jer je taj zakon najmanji zajednički imenitelj nove vladajuće koalicije."


Na pitanje da li je formiranje tzv. Crnogorske pravoslavne crkve njegov politički projekt, Đukanović je rekao da je to teza „potpunih neznalica“ koji negiraju hiljadugodišnju crnogorsku istoriju.

Đukanović je rekao da je razočaran „indolentnošću određenih prozapadnih centara“ prema događanjima u Crnoj Gori i dodao da bi za sudbinu Balkana trebalo da budu svi zainteresovani, pre svega „lokomotiva Evrope, a to je EU“.

„Umesto toga ostavili su ovaj region na milost i nemilost nekim drugim uticajima koji nisu vezani samo za Balkan. Mislim da greše svi koji veruju da je Crna Gora od tolikog geopolitičkog značaja da bi se Rusija morala tako pasionirano baviti promenom vlasti u Crnoj Gori. Ja mislim da je to što se dešava u našem regionu sastavni deo jedne antievropske ofanzive koja se vodi iz Moskve sa ciljem rušenja evropskih vrednosti“, rekao je Đukanović.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: predjsenik.me/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ngdeva preporučio je da dva prioriteta za novu Vladu Srbije budu konsolidacija zdravstvenog sistema i nastavak reformi.


Kremlj je generalno zadovoljan saradnjom sa Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv terorizma, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin za TV kanal "Rusija 1", prenose RIA Nov

Rusija očekuje održavanje samita pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN-a kako bi se razgovaralo o najhitnijim problemima, te da je važno nastaviti dijalog na temu nuklearnog naoružanja, rekao je...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Srbiji u poslednja 24 časa, od testiranih 6.882, zabeleženo 757 novoobolelih od koronavirusa, što je najveći broj u jednom...

Azerbejdžan je spreman da postigne novi sporazum o prekidu vatre u Karabahu, ali Jermenija mora da saopšti da će se pridržavati osnovnih principa rešavanja sukoba u Karabahu, izjavio je...


Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da je vojska tokom noći u Nagorno-Karabahz zauzela nove položaje u tri rejona.


Ostale novosti iz rubrike »