Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Lečenje tretmanom „trojanskog konja“ čini da se rak samouništi bez upotrebe lekova

RT: Lečenje tretmanom „trojanskog konja“ čini da se rak samouništi bez upotrebe lekova
28.09.2020. god.

 


Novi eksperimentalni tretman, kako se navodi, prevari ćelije raka da se samounište, bez upotrebe bilo kakvih lekova, pružajući novu nadu za pobedu u ratu protiv mnogih različitih vrsta ove bolesti.


Tretman uključuje nanočesticu presvučenu aminokiselinom koja se naziva L-fenilalanin. Hemikalija se prirodno ne proizvodi u telu, već se apsorbuje iz mesa i mlečnih proizvoda koje ljudi konzumiraju.


L-fenilalanin je savršen mamac, jer je jedna od glavnih ćelija 
aminokiselina karcinoma koje su potrebne da rastu i šire se po ljudskom telu, praveći pritom pustoš.


Novi tretman pokazao se neverovatno uspešnim na miševima. Tajna je nanočestica Nanoscopic phenylalanine Porous Amino Acid Mimic, ili skraćeno Nano-pPAAM.

Nano-pPAAM pokreće prekomernu proizvodnju reaktivnih vrsta kiseonika (ROS) što uzrokuje kaskadni efekat unutar ćelija karcinoma, ubijajući ih, te ostavljajući okolne, zdrave ćelije neozleđenim.


„Suprotno uobičajenoj mudrosti, naš pristup podrazumevao je upotrebu nanomaterijala kao leka umesto kao nosača leka“, kaže naučnik Dalton Tai sa Tehnološkog univerziteta Naniang u Singapuru.

Metoda ubija približno 80 posto ćelija karcinoma dojke, kože i želuca kod miševa, uporedo sa vodećim hemoterapijskim tretmanima, ali bez težih neželjenih efekata. Istraživanje nanočestica obično se fokusira na njihovu upotrebu kao mehanizam za isporuku lekova, a ne kao sam tretman.

Još uvek postoji duga serija regulatornih prepreka koje treba prevazići pre nego što će tretman biti dostupan za ljude.

Ako prođe kroz klinička ispitivanja, takođe će pomoći u borbi protiv oblika lekova otpornih, ponavljajućih oblika raka, pružajući još jedan mogući svetionik nade; bez lekova protiv kojih rak neće imati čemu da se odupre.

 


Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Getty Images/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Zbog velikog broja lažnih vesti na društvenim mrežama, Twitter se odlučio da natera korisnike da pročitaju članke i likove sa vestima pre nego ih podele.    Za sada će ova


Na poziv gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača, Slobodan Branković, direktor Srpskog atletskog saveza posetio je ovaj grad kako bi sa predstavnicima Gradske uprave, Sportskog saveza i ruk

 U Medijskom skloništu u Vranju održana  je promocija knjige „Oči u oči sa političkom korupci


 Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević (SNS) izabrana je danas za Predsednicu Skupštinskog odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Peking je saopštio da će preduzeti odgovarajuće mere u znak odmazde protiv odluke Vašingtona da prisili nekoliko kineskih novinskih organizacija da se registruju kao strane misije koje deluju u...


Turska može poslati svoje vojnike u Karabah, ako Azerbejdžan to zatraži, izjavio je potpredsednik Turske Fuat Oktaj u intervjuu Si-En-En Turk.


Ostale novosti iz rubrike »