Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Krstovdan – slava crkve u Kosiću kod Danilovgrada, bogoslužio Mitropolit Amfilohije

Krstovdan – slava crkve u Kosiću kod Danilovgrada, bogoslužio Mitropolit Amfilohije
27.09.2020. god.

 Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, na Krstovdan, sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi posvećenoj Časnom krstu Gospodnjem u Kosiću kod Danilovgrada.


U toku Liturgije miropomazao je novokrštenog slugu Božijeg Milana.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja rekao je da bog koji nije ljubav nije pravi Bog.

“Samo je Bog onaj istinski i pravi koji žrtvuje ono što mu je najdragocjenije – Sina svoga jedinorodnoga za spasenje svijeta, čime se i čovjek pokazuje da je pravi i istinski čovjek. Ima li veće žrtve da roditelj žrtvuje dijete za dobro, za pravdu, za istinu? Tako se Bog pokazao kao ljubav koja žrtvuje sebe. Koji ne samo propovijeda o sebi kao ljubavi, nego žrtvuje sebe za život svijeta”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika Amfilohije je rekao da je Hristova žrtva mjera Božanskoga odnosa prema svijetu, prema tvorevini Božjoj.

“To je mjera i ljudskog odnosa prema Bogu i ljudi jednih prema drugim”, istakao je Vladika.

Dodao je da je i hram u Kosiću simvol te istine.

“U tajni krsta, kome je ovaj hram posvećen, otkriva se, dakle, tajna Boga i tajna čovjeka. I vječnoga i neprolaznoga ljudskoga života”, rekao je on.

.Vladika je kazao da se i u naše vrijeme odigrava vječni ljudski sukob između života i smrti, vječnosti i prolaznosti.

“Odigrava se taj sukob između onih koji vjeruju u smrt, ništavilo i prolaznost, koji se klanjaju sebi i svojim idolima, svojoj vlasti, i koji se klanjaju svojoj državi i svojoj naciji, jer misle da je to smisao ljudskoga života. Klanjaju se onome što je prolazno i što je ništavno”, kazao je on.

Naglasio je da su u naše dane litije pokazale da se ovaj narod ponovo vratio živome Bogu, istini vječnoj i neprolaznoj.

“Dogodilo se ispovijedanje vječnog, neprolaznog ljudskog dostojanstva koje se sukobilo sa ispovijedanjem onih koji vjeruju u smrt, ništavilo i prolaznost, u čovjeka kome je dah u nosu, koji se klanjaju tome i takvome čovjeku”, objasnio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Amfilohije je poručio da se mi hrišćani klanjamo Bogočovjeku, vječnome Sinu Božjem kroz koga je zasijala Božanska ljubav.

“Koji priziva sve ljude i sve zemaljske narode na to vjčeno i besmrtno dostojanstvo. To je priziv, koji je ovih dana ovdje oddjeknuo preko naroda, od djeteta do starca”, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Hram u Kosiću je nakon Liturgije obišla slavska Litija sa čitanjima Jevanđelja.

Služen je i pomen monahinji Serafimi, Strahinji Jovoviću, upokojenim ktitoima i priložnicima hrama.

Potom je blagosiljan slavski kolač.

Radosav Rajo Vojinović
Foto Jovan D. Radović
Mitropolija


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Mitropolija crnogorsko-primorska/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Bivši predsednik Bolivije, Evo Morales je saopštio nameru da se vrati u zemlju nakon što je njegov socijalistički saveznik Luis Arke obezbedio pobedu na predsedničkim izborima. Govoreći toko


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.


  Peking je negirao izveštaje da su zvaničnici više puta upozoravali da će uhapsiti američke građane kao odgovor na pritvaranje kineskih naučnika u SAD-u, kritikujući Vašington zbog "represije" nad kineskim...

Predsednik Vladimir Putin smatra da su UN „bezalternativna“ globalna struktura, te da se zalaže za jačanje njihove koordinacione uloge. Šef države obratio se pozdravnim govorom učesnicima svečanosti posvećene 75....


Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...


Ostale novosti iz rubrike »