Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

EU „odbacuje“ recipročne sankcije koje je uvela Rusija

EU „odbacuje“ recipročne sankcije koje je uvela Rusija
24.09.2020. god.


Evropska unija odbacuje recipročne sankcije koje je uvela Rusija i smatra ih neopravdanim, rekao je portparol EU Piter Stano za RIA Novosti.

U sredu je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila da Ruska Federacija proširuje crnu listu građana EU kojima je zabranjen ulazak, a ovaj korak je preduzet na recipročnoj osnovi nakon što je Brisel proširio sankcioni spisak protiv Rusije. Broj osoba uključenih u rusku listu usklađen je sa postojećom listom Evropske unije.

„Odbacujemo ove recipročne sankcije koje je objavila Rusija, kao i druge sankcije Rusije, konkretno u poljoprivrednom sektoru, jer su neopravdane“, rekao je on.

Zvanični predstavnik Evropske unije je objasnio da su sankcije EU usvojene protiv Rusije i ruskih građana „ciljane i u skladu sa međunarodnim pravom“.

„Stavljanje na spiskove zasnovano je na jasnim kriterijumima i pravno opravdanim dokazima“, naglasio je on.

On je dodao da su sankcije EU usmerene „na promenu određenog ponašanja“. Takođe je zatražio pojašnjenje od Ministarstva spoljnih poslova tačan razlog za uvođenje ovih sankcija i njihovog pravnog osnova.

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vladimir Sergeev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Bivši predsednik Bolivije, Evo Morales je saopštio nameru da se vrati u zemlju nakon što je njegov socijalistički saveznik Luis Arke obezbedio pobedu na predsedničkim izborima. Govoreći toko


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.


  Peking je negirao izveštaje da su zvaničnici više puta upozoravali da će uhapsiti američke građane kao odgovor na pritvaranje kineskih naučnika u SAD-u, kritikujući Vašington zbog "represije" nad kineskim...

Predsednik Vladimir Putin smatra da su UN „bezalternativna“ globalna struktura, te da se zalaže za jačanje njihove koordinacione uloge. Šef države obratio se pozdravnim govorom učesnicima svečanosti posvećene 75....


Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...


Ostale novosti iz rubrike »