Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Mandić: Vjerujem da ćemo sutra imati parlamentarnu većinu koja će potom konstituisati Vladu

Mandić: Vjerujem da ćemo sutra imati parlamentarnu većinu koja će potom konstituisati Vladu
22.09.2020. god.


Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić ocijenio je u Danu uživo na N1 televiziji da će parlamentarna većina u Skupštini Crne Gore biti formirana u srijedu kao i da će prvi zadatak nove vlasti biti popravljanje stanja u pravosuđu i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je ocijenio da je „dobra“ dinamika u dosadašnjim pregovorima između predstavnika koalicije koja je osvojila većinu na izborima.


„Uzimajući u obzir da veliki broj subjekata treba da čini Vladu Crne Gore, dinamika je dobra. Ono što je od izuzetnog značaja je da bi mi u sredu trebalo da imamo konstituisanu parlamentarnu većinu iz koje će potom da nastane Vlada Crne Gore. Ravno 41 poslanik, koji čine parlamentarnu većinu, imaju dobru želju i namjeru da konstituišu vladu, ali smo takođe poslali poziv strankama nacionalnih manjina da su i za njih vrata otvorena. Za sve njih ima mjesta“, naveo je Mandić.


On je dodao da je poziv poslat i onim strankama koje su se opredijelile da će svoj stav o učešću objaviti nakon održavanja parlamentarnih izbora.

„Imamo ozbiljnu namjeru da mijenjamo Crnu Goru, a posebno nam je važan zadatak obračun sa organizovanim kiriminalom i korupcijom“, istakao je on.

Smatra da prilikom konstitusianja Skupštine ne treba da postoji saradnja sa DPS-om, i pojašnjava da je to opoziciona stranka koja je 30 godina vladala Crnom Gorom, kao i da zbog rezultata te vladavine, nova vlast treba da „bude vlast diskontinuiteta, a ne kontinuiteta“.

„Crna Gora je danas zarobljeno društvo. Ta takozvana duboka država koja postoji, a koju je izgradila Demokratska partija socijalista traži temeljno preispitivanje. Imamo problem u pravosuđu, vladavini prava i veliki problem sa organizovanim kriminalom i korupcijom, veliki problem u ekonomskoj ravni i nova vlada treba da se posveti tim pitanjima“, navodi Mandić.

Istakao je da je Demokratska partija socijalista najbrojnija u parlamentu sa 28 mandata, s tim što, kako je naveo, nakon izbornog poraza „ta stranka treba da nađe svoj put i da se profiliše“.

Govoreći o odnosu sa predsjednikom Srbije, precizirao je da je on „srbski političar iz Crne Gore“ i dodaje da se „ponaša kao predstavnik srbskog naroda“.

„Govorim istinu i imao sam priliku da vidim šta su uradili raniji predsjednici Srbije. Ono što je sigurno je da niko više nije uradio za Srbe u Crnoj Gori od Aleksandra Vučića i to se ne može demantovati, jer su konkretni rezultati tog učinka vidljivi svima na ovom prostoru“, podvukao je Mandić.

Poručio je da Srbi u Crnoj Gori nisu nacionalna manjina, da je to njihova država, kao i da žele da sa maticom imaju najbolje moguće odnose.

Komentarišući izjavu Zdravka Krivokapića da su „Vučić i Đukanović veći prijatelji, nego on“, Mandić navodi da se ne slaže sa tom izjavom, i dodaje da „nije dobro da“ on tumači „šta je Krivokapić želio da kaže“.

Prema riječima Mandića, Đukanović se „ponaša potpuno kao opozicija“.

„Biti opozicija u Crnoj Gori je stanje povećane slobode i relativno smanjene odgovornosti za izgovorenu reč, tako da sam ja njegovu izjavu doživio kao predstavnika opozicione stranke koji želi da homogenizuje vlastito biračko tijelo koje je poljuljano izbornim porazom. To su poruke kojim je pokazao zavidnu političku vještinu da od autokrate i apsolutnog gospodara Crne Gore za veoma kratak rok može da pređe na rezervne položaje opozicionog političara. Mada, koliko sam primijetio, više se tu radilo o pristalicama, nisam primijetio da on hoće da pođe u šumu“, smatra Mandić.

IN4S


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Tanjug / IN4S.net/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sovjetski Savez je početkom 50-tih godina započeo projektovanje strateškog bombardera na atomski pogon. Projekat je bio u stanju da potpuno izmeni oblik svetske avijacije, ali nije bio doveden do...


Obavještavamo svu crkvenu punoću i zainteresovanu javnost da je Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, nakon upokojenja mitropolita Amfilohija, na svojoj današnjoj telefonskoj sjednici, za administratora upražnjene Eparhije crn...


Vijest o smrti visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija kao gromoglasna truba odjeknula je ne samo u Crnoj Gori i Srbskoj Pravoslavnoj Crkvi neko u cijelom svijetu. Ljubav i poštovanje koje je...

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Oleg Siromolotov izjavio je da je Rusija u više navrata upozoravala Francusku na opasnost od terorista koji su sa Severnog Kavkaza migrirali u Francusku,...


Od bajkovitog Bajkala za koji zna ceo svet do potpuno nepoznatih nepristupačnih mesta sa pejzažima nestvarne lepote. Izabrali smo za vas dvadeset čuda prirode koja krase Rusiju, piše ...


Ostale novosti iz rubrike »