Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Oni koji se igraju vatrom izgoreće“: Kina izdala upozorenje i održava vojne vežbe dok je američki zvaničnik u poseti Tajvanu

RT: „Oni koji se igraju vatrom izgoreće“: Kina izdala upozorenje i održava vojne vežbe dok je američki zvaničnik u poseti Tajvanu
18.09.2020. god.

 
Peking je pokrenuo vojne vežbe u blizini Tajvanskog moreuza. Vežbe se podudaraju sa samitom na visokom nivou u Tajpeju kojem prisustvuje visoki američki zvaničnik, a koji potez je Kina označila kao provokaciju.


Ministarstvo odbrane Kine je saopštilo da Narodnooslobodilačka vojska izvodi manevre u tom području, ali nije saopšteno više detalja.

Portparol ministarstva Ren Gvokjang opisao je vežbe kao „razumnu akciju“ čiji je cilj „zaštita nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

Osvrćući se na posetu američkog podsekretara za ekonomska pitanja Kejta Kraha Tajvanu, Ren je okrivio Vašington i Tajpej za „ilegalne operacije“ i „često stvaranje nemira“. Dodao je da bi bilo nerazumno pokušavati „koristiti Tajvan za kontrolu Kine“, upozoravajući da će „oni koji se igraju vatrom izgoreti“.

Krah bi trebalo da se sastane sa predsednikom Tajvana Cai Ing Venom danas. Ova poseta usledila je nakon prošlomesečnog putovanja američkog ministra zdravlja Aleksa Azara, američkog zvaničnika najvišeg nivoa koji je došao na ostrvo u poslednje četiri decenije.

Lokalni mediji izvestili su da su avioni vazduhoplovstva Tajvana više od desetak puta premeštani u ranim jutarnjim časovima, navodno da bi se suprotstavili manevrima koje su izvodili kineski lovci.

Rastuće veze Vašingtona sa Tajvanom, nad kojim Peking polaže suverenitet, glavni su faktori koji doprinose pogoršanju američko-kineskih odnosa. Vašington nema zvanične diplomatske veze sa ostrvom, ali nastavlja da poštuje Zakon o tajvanskim odnosima iz 1979. godine kako bi pomogao Tajvanu u odbrani, te mu služi kao glavni dobavljač oružja.


Kina je više puta pozivala Vašington da napusti svoje političke i vojne ambicije u regionu, upozoravajući da bi neprijateljski stav Sjedinjenih Američkih Država mogao dovesti do katastrofe.


Izvor: 
Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • Kineski avion J-20, foto: © REUTERS / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Bivši predsednik Bolivije, Evo Morales je saopštio nameru da se vrati u zemlju nakon što je njegov socijalistički saveznik Luis Arke obezbedio pobedu na predsedničkim izborima. Govoreći toko


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.


  Peking je negirao izveštaje da su zvaničnici više puta upozoravali da će uhapsiti američke građane kao odgovor na pritvaranje kineskih naučnika u SAD-u, kritikujući Vašington zbog "represije" nad kineskim...

Predsednik Vladimir Putin smatra da su UN „bezalternativna“ globalna struktura, te da se zalaže za jačanje njihove koordinacione uloge. Šef države obratio se pozdravnim govorom učesnicima svečanosti posvećene 75....


Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...


Ostale novosti iz rubrike »