Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

SAD: Evropa i dalje u centru pažnje ruske agresije koja se nastavlja i njenog zlonamernog uticaja

SAD: Evropa i dalje u centru pažnje ruske agresije koja se nastavlja i njenog zlonamernog uticaja
18.09.2020. god.


Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker izjavio je da Rusija, bez obzira na rastući uticaj Kine, predstavlja i dalje glavnu vojnu pretnju Evropi.


„U isto vreme dok se suočavamo s rastućom pretnjom koju Kina predstavlja za Evropu, ne smemo da zaboravimo da je Evropa i dalje u centru pažnje ruske agresije koja se nastavlja i njenog zlonamernog uticaja“, izjavio je Riker na saslušanju pred Komitetom Kongresa za spoljne poslove.

Rusija i Kinu, kako je rekao, danas povezuje tesno strateško partnerstvo, vidljiva je sve jača saradnja u diplomatskoj, ekonomskoj, vojnoj i informativnoj sferi.

Savez Kine i Rusije ne predstavlja monolitni blok, u njihovim odnosima postoje napetosti i neslaganja, ali njihovo sve jače strateško partnerstvo je nešto više od prostog „braka iz računa“, rekao je Riker.

Ono je zasnovano na zajedničkom mišljenju o tome kakvu pretnju SAD i njihovi saveznici predstavljaju za njihove ambicije, rekao je Riker i dodao da će Vašington uzeti u obzir to stanje stvari pri formulisanju svoje politike u epohi suparništva država u Evropi.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Bivši predsednik Bolivije, Evo Morales je saopštio nameru da se vrati u zemlju nakon što je njegov socijalistički saveznik Luis Arke obezbedio pobedu na predsedničkim izborima. Govoreći toko


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.


  Peking je negirao izveštaje da su zvaničnici više puta upozoravali da će uhapsiti američke građane kao odgovor na pritvaranje kineskih naučnika u SAD-u, kritikujući Vašington zbog "represije" nad kineskim...

Predsednik Vladimir Putin smatra da su UN „bezalternativna“ globalna struktura, te da se zalaže za jačanje njihove koordinacione uloge. Šef države obratio se pozdravnim govorom učesnicima svečanosti posvećene 75....


Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...


Ostale novosti iz rubrike »