Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Odbrana generala Ratka Mladića očekuje da Haški tribunal prolongira iznošenje usmene žalbe odbrane na prvostepenu presudu

Odbrana generala Ratka Mladića očekuje da Haški tribunal prolongira iznošenje usmene žalbe odbrane na prvostepenu presudu
13.08.2020. god.
Odbrana generala Ratka Mladića očekuje da Haški tribunal prolongira iznošenje usmene žalbe odbrane na prvostepenu presudu, zakazano za 24. i 25. avgust, zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, rekao je danas Darko Mladić, sin generala Mladića.


Darko Mladić je istakao da odbrana i porodica očekuju i da Haški tribunal dozvoli međunarodnom timu ljekara da posjeti i pregleda njegovog oca.


- Očekujemo prvo da Vijeće usvoji našu žalbu i da se 24. i 25. avgusta uopšte ne desi, odnosno da se prolongira ta usmena žalba pošto nije utvrđeno da li je general Mladić procesno sposoban i drugo, jer ne postoje elementarni i pravni uslovi da se suđenje nastavi - rekao je on za televiziju Hepi, prenosi SRNA

Darko Mladić je istakao da porodica i odbrana očekuju i da dobiju rješenje u kome će Haški sud da naloži da se omogući da medicinski tim što prije dođe i utvrdi procesnu sposobnost generala Mladića.

- Imamo tim koji je sastavljen od međunarodnih, veoma referentnih ljekara koji su već ozbiljno i stručno kritikovali rad medicinske službe /Haškog suda/ i gdje su naveli u nizu tačaka gde se sve krši /pravo na/ liječenje generala Mladića - rekao je generalov sin.

Prema njegovim riječima, zdravstveno stanje njegovog oca samo treba da se "evidentira".

- Mi ne tražimo ništa osim da ti referentni ljekari urade svoj posao i ne vidimo ništa loše u tome jer smatramo da bi to bila i pomoć medicinskom timu /Haškog tribunala/ koji ne bi branio da dođu /međunarodni ljekari/ i ne bi se suprotstavljali toliko kada ne bi imali šta da kriju - istakao je Mladić.

On je napomenuo i da su u Haškom tribunalu mjere koje su bile uvedene zbog virusa korona "sada olabavljene".

Mladić je rekao da njegovog oca može da posjeti frizer i tehničko osoblje u vezi sa komunikacijama, ali ne i međunarodni tim ljekara i upitao zašto je tako.

On je naveo da je odbrana tražila da usmeno izošenje žalbi krajem avgusta bude odgođeno jer nema pravnih i tehničkih mogućnosti da se održi niti general Ratko Mladić može da se priprema sa advokatom.

Darko Mladić je rekao da nikada nijedan predmet tog nivoa u Haškom tribunalu nije vođen potpuno virtuelno.

On je podsjetio i da je odbrana pokrenula pitanje procesne sposobnosti generala Mladića, te kritikovao medicinskog oficira iz Haškog suda.

- Glavni medicinski oficir koji je sastavio /raniji/ izveštaj umjesto ljekarskih tema iznosi svoje stavove i mišljenje, što apsolutno nije njegov posao...i medicinski izvšetaj ne odgovrara stvaranom stanju niti onome šta on /general Ratko Mladić/ govori kako se osjeća - rekao je Mladić.

On je ponovio da njegovog oca u Haškom tribunalu apsolutno neadekvatno liječe i predstavljaju da je dovoljno zdrav da bi mu se sudilo.

- Mi smatramo da je on životno ugrožen i smatramo da nije sposoban za suđenje - rekao je Darko Mladić.

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor, zakazana je za 24. i 25. avgust.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Frontal.srb/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, razgovarali su o situaciji u Nagorno-Karabahu i Belorusiji, saopštila je pres-služba Kremlja.


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Srbska pravoslavna crkva "uadrna pesnica politike posrbljavanja Crne Gore i potčinjavanja te zemlje ruskim nacionalnim interesima".


Krvavo rasplamsavanje sukoba između Azerbejdžana i Jermenije zbog teritorijalnog spora rizikuje da preraste u veliki regionalni rat. Kako su se dve bivše sovjetske republike zaplele u sukob ukorenjen u...


Neprijateljski borbeni helikopter koji je pogođen u Lele Tepeu pao je na teritoriju Irana, saopštilo je Ministarstvpo odbrane Nagorno Karabaha. Jedinice odbrambene armije oborile su 1. oktobra u južnom delu...


Ostale novosti iz rubrike »