Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Inžinjerija Vojske Srbije obnovljena u skladu sa najvišim standardima

Inžinjerija Vojske Srbije obnovljena u skladu sa najvišim standardima
13.08.2020. god.

Inžinjerija Vojske Srbije obnovljena je u skladu sa najvišim standardima, a naši inženjerci u potpunosti su osposobljeni i spremni da se u kratkom roku angažuju na bilo kojem zadatku i kada je potrebna pomoć građanima Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Zahvaljujući velikim ulaganjima Ministarstva odbrane i donaciji Narodne Republike Kine, inžinjerijske jedinice Vojske Srbije opremljene su savremenim sredstvima, pre svega inžinjerijskim mašinama, kamionima, sistemima za mehanizovani rad u oblasti zaprečavanja i savlađivanja prepreka, koje pripadnicima Vojske Srbije omogućavaju efikasije i bezbednije izvršavanje zadataka u okviru sve tri misije vojske.


Inžinjerijska sredstva koja je Vojsci Srbije donirala Narodna Republika Kina u mnogome su unapredila operativne sposobnosti Kopnene vojske u realizaciji inžinjerijskih i protivinžinjerijskih dejstava. Ova sredstva na terenu su se pokazala kao izuzetno kvalitetna i pouzdana, sa dobrim upotrebnim karakteristikama.

Među 40 dobijenih sredstava iz Narodne Republike Kine nalaze se i samohodne inžinjerijske mašine (motorni grejderi, dozeri guseničari, dozeri točkaši, valjci), transportna sredstava (vučni vozovi, samoistovarivači, auto-cisterne za vodu, auto-cisterna za gorivo), sredstva integralnog transporta (viljuškari) i specijalna vozila (sanitetska i vatrogasna), koja su već uveliko našla primenu u otklanjanja posledica tehničkih i elementarnih nepogoda i pomoći ugroženom stanovništvu naše zemlje.

Izvršenje zadataka u sve tri misije Vojske Srbije, bilo u miru ili ratu, ne može se zamisliti bez učešća inžinjerije, koja svoju vrednost pokazuju onda kada je najteže. Brojni su primeri kada su inžinjerijske jedinice Vojske Srbije prve pritekle u pomoć stanovništvu pogođenom poplavama, zemljotresom, klizištima, požarom i drugim prirodnim katastrofama.

Osim opremljenosti sredstvima, osnov za uspešno izvršenje zadataka predstavljaju obučenost i osposobljenost kadra, a pripadnici Vojske Srbije su i u ovoj godini dokazali svoju spremnost da se nose sa najsloženijim vremenskim i zemljišnim uslovima, kako bi pomogli stanovništvu gde god i kad god je to potrebno.

Nakon vremenskih nepogoda koje su krajem juna ove godine zadesile gotovo celu Srbiju i nanele velike materijalne štete, pripadnici Vojske Srbije pružili su pomoć ugroženom stanovništvu u Arilju, Blacu, Prokuplju, Kruševcu, Kraljevu, Trsteniku, Gornjem Milanovcu, Ivanjici i Malom Zvorniku.


U navedenim mestima pripadnici Vojske Srbije bili su angažovani na sanaciji rečnih korita, popravci i uređenju oštećenih puteva, izgradnji i rekonstrukciji bedema oko plavnih reka, zaustavljanju i nasipanju klizišta, postavljanju mostova koji su meštanima odsečenih sela omogućili povezivanje sa gradom, kao i sanaciji štete na privatnim posedima. U mestima gde je zbog radova na sanaciji štete na cevovodu i vodovodnoj infrastrukturi došlo do nestašice vode, Vojska Srbije obezbedila je auto-cisterne sa pijaćom vodom.

Kao i mnogo puta do sada, inžinjerijske radne grupe učinile su sve da se na teritoriji ugroženih opština život što pre normalizuje i pokazale da je Vojska Srbije uvek uz svoj narod, spremna da pruži svu neophodnu pomoć angažovanjem ljudstva i sve raspoložive mehanizacije.Zahvaljujući radu inžinjerijskih jedinica i novim inženjerskim mašinama nabavljenim poslednjih nekoliko godina, pripadnici Vojske Srbije su ove godine, u okviru Vojnog kompleksa „Međa“, dobili uređenu stazu za tenkovski biatlon, osmišljenu i prilagođenu modelu poligona prema nacrtu dobijenom od strane Oružanih snaga Ruske Federacije, tako da se tenkovske posade Kopnene vojske u budućnosti mogu u što realnijim uslovima pripremati za takmičenja u tenkovskom biatlonu.

Osim staze na poligonu „Međa“ izgrađen je i zaštitni bedem ka selu Međa, zahvaljujući kojem su se na poligonu stekli uslovi za izvođenje gađanja umetnutim cevima artiljerijskih, oklopnih i mehanizovanih jedinica.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, razgovarali su o situaciji u Nagorno-Karabahu i Belorusiji, saopštila je pres-služba Kremlja.


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Srbska pravoslavna crkva "uadrna pesnica politike posrbljavanja Crne Gore i potčinjavanja te zemlje ruskim nacionalnim interesima".


Krvavo rasplamsavanje sukoba između Azerbejdžana i Jermenije zbog teritorijalnog spora rizikuje da preraste u veliki regionalni rat. Kako su se dve bivše sovjetske republike zaplele u sukob ukorenjen u...


Neprijateljski borbeni helikopter koji je pogođen u Lele Tepeu pao je na teritoriju Irana, saopštilo je Ministarstvpo odbrane Nagorno Karabaha. Jedinice odbrambene armije oborile su 1. oktobra u južnom delu...


Ostale novosti iz rubrike »