Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Prema anketama rekordna izlaznost na izborima u Belorusiji, Lukašenko ubedljivo vodi

RT: Prema anketama rekordna izlaznost na izborima u Belorusiji, Lukašenko ubedljivo vodi
09.08.2020. god.


Trenutni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je 82 odsto glasova na izborima u Belorusiji, prema preliminarnim rezultatima. U anketi, koja se odvijala usred tvrdnji o represiji na opoziciju, bila je rekordna izlaznost.

Pet kandidata se kandiduje za najvišu funkciju u državi, uključujući aktuelnog Lukašenka koji je u šestom mandatu. Smatra se da je njegov glavni izazivač Svetlana Tihanovskaja, koja je bila uglavnom nepoznata sve dok nije ušla u politiku da zameni svog supruga kao predsedničkog kandidata. Bilo je mnogo mitinga u njenu podršku uoči izbora.

Preliminarni rezultati koje je objavila izborna komisija dali su Lukašenku 82 posto glasova, a ranija izlazna ispitivanja pokazuju da je Tihanovskaja, na drugom mestu sa 6,8 procenata.

Centralna izborna komisija je saopštila da je 79 procenata stanovništva učestvovalo u glasanju do 18:00. časova, ističući da je to "veoma visok broj". Izveštava se o redovima čekanja na nekim biračkim mestima, a jedan od kandidata je čak morao da čeka da da svoj glas. Mnogi u Belorusiji žalili su se da nisu mogli da uđu zbog dugih redova, ali vlasti su odlučile da je produženje vremena za glasanje nepotrebno.

Izvor: Vostok / RT



  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © AP Photo/Sergei Grits / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, razgovarali su o situaciji u Nagorno-Karabahu i Belorusiji, saopštila je pres-služba Kremlja.


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Srbska pravoslavna crkva "uadrna pesnica politike posrbljavanja Crne Gore i potčinjavanja te zemlje ruskim nacionalnim interesima".


Krvavo rasplamsavanje sukoba između Azerbejdžana i Jermenije zbog teritorijalnog spora rizikuje da preraste u veliki regionalni rat. Kako su se dve bivše sovjetske republike zaplele u sukob ukorenjen u...


Neprijateljski borbeni helikopter koji je pogođen u Lele Tepeu pao je na teritoriju Irana, saopštilo je Ministarstvpo odbrane Nagorno Karabaha. Jedinice odbrambene armije oborile su 1. oktobra u južnom delu...


Ostale novosti iz rubrike »