Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Narodna banka Srbije usvojila propise kojima omogućava dužnicima da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita

Narodna banka Srbije usvojila propise kojima omogućava dužnicima da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita
28.07.2020. god.


Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je na vanrednoj sednici propise kojima omogućava dužnicima da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga.


U skladu sa tim propisima, dužnicima je omogućen još jedan zastoj u otplati obaveza prema bankama i davaocima finansijskog lizinga koje dospevaju u periodu od 1. avgusta 2020. godine zaključno sa 30. septembrom 2020. godine, saopšteno je iz NBS-a.
Takođe je omogućen i zastoj u otplati obaveza koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih nije izmirio.

Banke, odnosno davaoci finansijskog lizinga su dužni da fizičkim licima, poljoprivrednicima, preduzetnicima i privrednim društvima do 31. jula 2020. godine ponude zastoj u otplati obaveza (moratorijum).

Obaveštenje o ponudi će biti objavljeno na njihovoj internet stranici, a sadrži informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, kao i reprezentativni primer iznosa obaveze pre i nakon prestanka moratorijuma.

Ukoliko dužnik u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, tu ponudu ne odbije, smatraće se da je ponudu prihvatio, navode iz NBS.
Dužnik može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, putem redovne pošte, putem telefona ili u poslovnim prostorijama banke, odnosno davaoca finansijskog lizinga, i to u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi.

Dužnik može da odustane od primene moratorijuma tokom njegovog trajanja, zahtevajući to od banke na prethodno opisan način ili uplatom u celini dospele, a neizmirene obaveze.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: nbs.rs/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Turski lovac F-16 oborio je Su-25 jermenskog vazduhoplovstva, saopštilo je Ministarstvo odbrane Jermenije. Jerevan je saopštio da se incident dogodio u vazdušnom prostoru Jermenije, te da


Povodom obeležavanja 29 godina od smrti narodnog heroja Milana Tepića, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije položila je danas venac i odala počast kod spomenika narodnog heroja Milana Tepića...


Konstatujući da je više od milion ljudi preminulo od posledica kovida-19, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je da je to „zastrašujuća brojka“.


Novi premijer Japana Jošihido Suga održao je prvi telefonski razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, saopštila je japanska agencija Kjodo.


Ostale novosti iz rubrike »