Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti
Slavica Jovanović

MILENA ČARKIĆ UDOVICA I NADNIČARKA IZ MAČVANSKOG PRNJAVORA CEO VEK SA SRPOM U RUKAMA

MILENA  ČARKIĆ UDOVICA I  NADNIČARKA IZ MAČVANSKOG PRNJAVORA  CEO VEK SA SRPOM U RUKAMA
20.07.2020. god.

 

MILENA  ČARKIĆ UDOVICA I  NADNIČARKA IZ MAČVANSKOG PRNJAVORA  CEO VEK SA SRPOM U RUKAMA 

Nije retkost  videti staricu od osamdeset godina Milenu Čarkić iz Mačvanskog Prnjavora  samohranu majku ,  kako pogrbljena do zemlje  sa srpom u rukama ,  ili kakvom alatkom pravljenom za mušku ruku  održava svoju  imovinu u Čarkić sokaku. Milena godinama nije skidala crninu. . Prvo je rano ostala bez muža pobozbog i radnog  Milosava Čarkića , koji je decenijama radio kao crkvenjak u  Crkvi u Mačvanskom Prnjavoru . Posle njegove smrti  nije se preudala kao druge žene , već nastavila da se bori krvavim nadničarskim žuljevitim rukama i po kiši i po snegu , hvatajući se u koštac sa nemaštinom i životnim iskušenjima , sa ciljem da  ćerku i sina izvede na pravi put. Ćerka Svetlana se udala  davno,  sin Slobodan  Leca ,  voleo pomalo da popije , i kad tek stekao dečicu i iznenada dušu ispusti. Borila se ova hrabra žena  zajedno sa Centrom za socijalni rad , da tri unuka  i ćerku svog  sina  odgaji i izvede na pravi put. Danas sa ponosom priča da joj se najstariji unuk zaposlio kao pekar , da su deca vredna i da je ona srećna što ima naslednike koji će njihovu kuću u Čarkića sokaku u Cerskoj ulici  građenu po ugledu na stare srpske kuće , poput one u ,, Zoni Zamfirovoj ,,  podmladiti  i kolevke zaljuljati  srpske , Pravoslavne .

Decenijama  ova žena pogrbljena do zemlje sa srpom u ruci ili  hranom za stoku prolazi ulicom  i naziva dobar dan i  prijateljima i neprijateljima , zato što je  vernica . Milena ima mnogobrojnu rodbinu ali nikad nikom nije htela da natovara na vrat svoju muku i svoj usud . Rado ide kod snajderke Rade , jer joj ona sašije  poneku suknju ne naplati , a Milena njoj odnese krompira ili nekog drugog povrća iz svoje njive . Ako sretne nekog prolaznika uljudno sa njim razgovara  dok za sobom vuče ili naramak drva, ili otkose  deteline vezane na kanapu i uvek od nje se dobije neki koristan savet .

Iako pogrbljena od teškog rada ova hrabra žena tvrdi da ništa sa neba ne pada , a za njen mladolik izgled  spominje  da redovno pravi sok od  koprive  i da je to održalo .

Tako da je i potpisnici ovih redova dala koristan savet kako se spravlja sirup od koprive  lek od svake bolesti , a nadohvat ruke i siromahu i bogatašu .

Slavica Jovanović novinar i književnik 

foto Slavica  Jovanović 


 


  • Izvor
  • Slavica Jovanović


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Emanuel Makron, razgovarali su o situaciji u Nagorno-Karabahu i Belorusiji, saopštila je pres-služba Kremlja.


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Srbska pravoslavna crkva "uadrna pesnica politike posrbljavanja Crne Gore i potčinjavanja te zemlje ruskim nacionalnim interesima".


Krvavo rasplamsavanje sukoba između Azerbejdžana i Jermenije zbog teritorijalnog spora rizikuje da preraste u veliki regionalni rat. Kako su se dve bivše sovjetske republike zaplele u sukob ukorenjen u...


Neprijateljski borbeni helikopter koji je pogođen u Lele Tepeu pao je na teritoriju Irana, saopštilo je Ministarstvpo odbrane Nagorno Karabaha. Jedinice odbrambene armije oborile su 1. oktobra u južnom delu...


Ostale novosti iz rubrike »