Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT. Astronomi primetili četiri tajanstvena, neindentifiokvana kružna objekta u kosmosu

RT. Astronomi primetili četiri tajanstvena, neindentifiokvana kružna objekta u kosmosu
10.07.2020. god.

Astronomi u Australiji otkrili su četiri neobjašnjiva kružna objekta, svaki sa neobičnim sjajem, koji prkosi trenutnom razumevanju, te bi mogao predstavljati novu vrstu fenomena do sada neviđenim za čovečanstvo.


Predmete sa svetlim ivicama u obliku prstena, nazvane neparnim radio-krugovima, otkrio je astrofizičar profesor Rej Noris pomoću teleskopa ASKAP.


Otlriće neobjašnjivih pojava 
se desilo dok je mapirao noćno nebo kao deo projekta Evoluciona mapa univerzuma.


© Norris et al., arXiv, 2020

„Objekti predstavljaju novu vrstu koji se nalaze u radioastronomskim slikama“, kaže Noris u tekstu koji treba da bude recenziran.

Profesor je naveo da teoretski oni predstavljaju „sferni udarni talas“ iz „prolaznog događaja“ u drugoj galaksiji. Drugi mogući odgovor je da su oni nova kategorija poznatog fenomena koji se posmatra iz novog ugla.

"Kao što su mlazovi radio galaksije ili kada se vidi njihov završetak", objašnjava Noris.

Tri od ove četiri pojave primećene su 2019. godine, dok je četvrta otkrivena u podacima iz 2013. godine koje je prikupio radio-teleskop "Džajant metrvejv" u Indiji.

Izvor: 
Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • Antene teleskopa ASKAP u opservatoriji Murčison u Zapadnoj Australiji, foto: © CSIRO / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska nacionalna avio-kompanija "Aeroflot" objavila je da za ovu godinu potpuno ukida redovni saobraćaj na svojim linijama iz Moskve za Tivat.Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su u Srbiji u poslednja 24 časa potvrđena 254 nova slučaja zaraze koronavirusom, na osnovu 8.768 testiranih uzoraka.

Pokušaji uplitanja u unutrašnje poslove Tajvana, koji Peking smatra svojom teritorijom, može skupo koštati SAD, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine. Ministarstvo je posavetovalo američkog ministra zdravlja da se...


Potezi NATO-a u uslovima nedostatka dijaloga sa Rusijom stvaraju preduslove za rast potencijalnih sukoba, uključujući i na Baltiku, izjavio je u intervjuu za Sputnjik direktor Drugog evropskog odeljenja Ministarstva...


Ostale novosti iz rubrike »