Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Vranjancima maske trebale i 1999?

Vranjancima maske trebale i 1999?
06.07.2020. god.
Radioaktivnost na lokaciji Pljačkovica je bila 1100 puta veća u periodu kada je bombardovana" - kaže dr Danica Grujičić,

 Nove mere Vlade Srbije, i najavljeno kažnjavanje onih koji ne nose maske u zatvorenom, pokrenulo je i jednu drugu debatu među Vranjancima. 

 
Naime, ovo nije prvi put da je Vranjancima zdravlje masovno ugroženo. Pre ravno 21 godine, u bombardovanju tadašnje SR Jugoslavije, Vranje i okolina su više puta građani municijom sa osiromašenim uranijumom.
 
"Kako se ne sećam, crni oblak je bio nad gradom celi dan. Odmah na radiju upozoravaju - ne jedite salatu, jagode, voće.." počinje priču poznati vranjski lekar. "Tada su nam maske bile i potrebnije, al eto, tadašnja vlast ni sama nije znala šta da radi. Ili nije htela da zaštiti ljude" nastavlja on. 
 
I drugima je ova pandemija podsetnik i na 1999tu godinu. 
 
"Ja sam se 2000te razbolela od raka, moj brat takođe, dve godine kasnije" priča profesorka u penziji. 
 
"Znali su da je Vranje bukvalno posuto uranijumom - i nikom ništa. Pa setite se samo kako su izgledali oni ljudi koji su čistili Pljačkovicu, kao astronauti" dodaje ona. 
 
Veliki broj poznatih srpskih stručnjaka i lekara smatra da je Jug Srbije i Vranje ubedljivo najviše pogođeno (i zagađeno) osiromašenim uranijumom. 
 
"Radioaktivnost na lokaciji Pljačkovica je bila 1100 puta veća u periodu kada je bombardovana, nego što je to bilo u normalnom periodu. Četiri lokaliteta na jugu centralne Srbije koja su bombardovana osiromašenim uranijumom u okolini su Vranja - Pljačkovica , Borovac, Bratoselci i Reljan" kaže dr Danica Grujičić, koja se godinama bavila ovom temom. 
 
I tako, šta je bilo - bilo, Vranjancima je nekad bio problem Uranijum, a sada COV-19. A možda je uranijum i dalje tu...
 
M. Nikolić
 
Foto: Twitter 
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska nacionalna avio-kompanija "Aeroflot" objavila je da za ovu godinu potpuno ukida redovni saobraćaj na svojim linijama iz Moskve za Tivat.Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da su u Srbiji u poslednja 24 časa potvrđena 254 nova slučaja zaraze koronavirusom, na osnovu 8.768 testiranih uzoraka.

Pokušaji uplitanja u unutrašnje poslove Tajvana, koji Peking smatra svojom teritorijom, može skupo koštati SAD, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine. Ministarstvo je posavetovalo američkog ministra zdravlja da se...


Potezi NATO-a u uslovima nedostatka dijaloga sa Rusijom stvaraju preduslove za rast potencijalnih sukoba, uključujući i na Baltiku, izjavio je u intervjuu za Sputnjik direktor Drugog evropskog odeljenja Ministarstva...


Ostale novosti iz rubrike »