Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Uticaj pandemije korona virusa na cene nekretnina u regionu

  Uticaj pandemije korona virusa na cene nekretnina u regionu
30.06.2020. god.


Pandemija virusa korona ozbiljno se odrazila na sve aspekte života, kako u svetu tako i u regionu, a taj uticaj nije zaobišao ni tržište nekretnina. Nakon višegodišnjeg konstantnog rasta cena stanova, očekivalo se da zbog vanrednog stanja pojeftine nekretnine u regionu. 

Međutim, analitičari su pronašli drugačije stanje. Promene postoje, kako na planu iznajmljivanja tako i u prodajnim cenama, ali one nisu drastične. Najznačajnija promena bio je trenutni zastoj prometa nekretnina, ali se ta situacija promenila već u maju i junu mesecu.

Šta se konkretno dogodilo sa tržištem nekretnina u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori pod uticajem pandemije?

Srbija: prodaja opala, cene ostale skoro iste

Srbsko tržište nekretnina našlo se u nezapamćenoj situaciji u martu 2020. godine. Proglašenje vanrednog stanja, zatvaranje svih institucija i ustanova od značaja za prodaju stanova –  pre svega banaka, agencija za nekretnine, katastara, notara i dr. – u trenutku je zaustavilo čitav promet. 

Analitičari su u aprilu izneli podatak da je prodaja opala za neverovatnih 70%, ali i da su pored toga prodajne cene ostale skoro nepromenjene. Zabeležen je prosečan pad cena nekretnina od 3% na nivou čitave zemlje. Dok su u prestonici stanovi pojeftinili za 3,5%, zanimljivo je da je u Novom Sadu taj pad bio zanemarljiv, svega 0,5%. 

Međutim, ne može se isto reći za cene izdavanja stanova – zabeležen je značajan pad stanarina, od čak 9%. Zanimljivo je da su cene najviše pale u manjim gradovima. Primera radi, u Subotici je zabeleženo pojeftinjenje od neverovatnih 20%. Najmanji pad cena bio je za iznajmljivanje stanova u Nišu – 6%. Kirije su pale i u Beogradu i Novom Sadu, kao i u Kragujevcu. Razlog za to pronalazimo u činjenici da je veliki broj studenata otkazao iznajmljene stanove.

ključevi-stan

Iako se prema podacima Republičkog geodetskog zavoda Srbije, tržište nekretnina bitno oporavilo nakon vanrednog stanja,  potpuni povratak u pređašnje stanje ne očekuje se pre 2021. godine. Takođe, postoje predviđanja da će prodajne cene stanova tek padati.

Korona virus zaustavio prodaju stanova i u BiH

Kao i u Srbiji, tržište nekretnina u Bosni i Hercegovini takođe je pretrpelo značajne gubitke zbog pandemije virusa korona. Prodaja stanova je potpuno obustavljena u martu, a u mesecima koji su usledili realizovani su samo raniji dogovori. Nove potražnje nije bilo, a zabeleženi su i slučajevi raskidanja ugovora o kupovini stanova. Analiza je pokazala ovakvo stanje kako u Sarajevu, tako i u Banjaluci. Međutim, već u maju se primetila blaga promena situacije. 

Zanimljivo je da pandemija nije poremetila samo tržište nekretnina, već i uticala na navike i ponašanje potrošača. Pokazalo se da potencijalni kupci sada umesto stanova više traže manje kuće sa velikim dvorištem, pogotovo u prigradskim naseljima gde imaju mogućnost uzgajanja različitih poljoprivredih kultura. Prema Naidi Ćerimagić iz Udruženja učesnika u prometu nekretnina, razlog za ovo treba potražiti upravo u posledicama psihološkog uticaja mera izolacije na ljude. 

Što se prodajnih cena tiče, iako se očekivalo, do većih promena ipak nije došlo. Ipak, analitičari se uzdržavaju od konačnog zaključka dok se situacija u regionu potpuno ne normalizuje. Obustava nastave u školama i na fakultetima dovela je do toga da veliki broj stanova za iznajmljivanje u Banjaluci i Sarajevu ostane prazan, međutim, kao što je to bio slučaj sa prodajnim cenama, ni cene zakupa se nisu značajno menjale. 

Slabiji je promet i u Hrvatskoj

U januaru 2020. godine Hrvatska je bila treća u Evropi po rastu cena nekretnina. Iako se očekivalo da pandemija korona virusa promeni tu sliku, do većeg pada cena ipak nije došlo. Primera radi, u martu je zabeležen pad cena stanova u Dubrovniku za svega 1% u odnosu na početak godine. Analitičari predviđaju da će do pada cena doći u drugom i trećem tromesečju.

Osetna promena, međutim, primećena je u prometu – kao i u Srbiji i Bosni i Hercegovini, prodaja je skoro potpuno zaustavljena, a pad prometa je premašio 90%.

Promene u navikama kupaca evidentirane su i u Hrvatskoj. Nema sumnje da je izolacija pokazala veliku razliku kvaliteta života u stanu i kući. Zbog toga je potražnja za manjim kućama na periferiji, pa čak i za zemljištem za gradnju kuća značajno porasla. Tako se u aprilu posebno pretraživala ponuda kuća na prodaju u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Zadru i Puli.

Uprkos pandemiji i zemljotresu koji je zadesio Zagreb u martu, hrvatska prestonica je ostala najtraženiji grad za kupovinu stanova.

Potražnja za stanovima u Crnoj Gori manja nego ranijih godina

Zbog smanjene potražnje za stanovima, stručnjaci očekuju pad prodajnih cena nekretnina  u Crnoj Gori. Zbog velike popularnosti nekretnina na Jadranu, crnogorsko primorje je pre više od deset godina steklo epitet evropski Menhetn. Stanovi i vile na moru godinama važe za najviši luksuz, a posebna potražnja bila je za nekretninama na samoj obali ili sa pogledom na more. Interesovanje za kupovinu i iznajmljivanje posebno su pokazivali stranci. Međutim, zbog aktuelne situacije, stanje se značajno promenilo, pa je po prvi put posle nekoliko godina na crnogorskom primorju veća ponuda no potražnja na tržištu nekretnina.

kotor-nekretnine

Nadležni procenjuju da će ovakva situacija sasvim izvesno uticati da prodajne cene značajno padnu, te da će naredni period biti izuzetno povoljan za kupovinu stana u Crnoj Gori, kako na primorju tako i u Podgorici. Naravno, treba  uzeti u obzir da nije cena jedini faktor koji utiče na ovu odluku. Problemi mogu nastati i zbog toga što zainteresovani kupci iz inostranstva možda neće biti u mogućnosti da nekretninu vide uživo. Kao i u drugim zemljama u regionu, sve transakcije su neizvesne dok se aktuelna situacija ne stabilizuje.

Što se iznajmljivanja apartmana i stanova u Crnoj Gori tiče, mnogi ugostitelji su se odlučili da značajno snize svoje cene, pa je na nekim mestima zabeleženo pojeftinjenje od čak 50%. 
Sasvim je izvesno da će se prave posledice pandemije virusa korona po trižište nekretnina videti tek krajem ove ili početkom naredne godine. Po svemu sudeći, do pada cena će doći, mada su analitičari suzdržani po pitanju prognoza i optimistično očekuju oporavak tržišta. 
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko u predizbornom obraćanju naciji i parlamentu poručio je da planeta klizi u propast i da bi mogla da „eksplodira“ u svakom trenutku.


Kina poziva SAD da ne otvaraju Pandorinu kutiju tražeći da se proda Tik-Tok, jer će za posledice biti sami krivi, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin. ...

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su, od poslednjeg izveštaja, testirani uzorci 9.590 osoba, od kojih je 287 pozitivno na koronavirus.


Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da strože preventivne mere, među kojima i ograničenje rada ugostiteljskih objekata, ostaju...

Razmeštanje nuklearnih krstarećih raketa na moru od suštinskog je značaja za obuzdavanje Rusije, saopštio je Pentagon. &bdq


Naučio sam da prihvatam stvari u životu. Ako mi se dan osmehuje, pridružim mu dobro raspoloženje. Sa problemima se suočavam i hvatam u koštac, nastojeći da u svemu pronađem...


Ostale novosti iz rubrike »