Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT. Poslednji iranski tanker stigao do Venecuele, uprkos američkim sankcijama

RT. Poslednji iranski tanker stigao do Venecuele, uprkos američkim sankcijama
01.06.2020. god.


Iranski tanker "Klavel", poslednji od njih pet, stigao je u morske vode Venecuele da isporuči preko potrebnu naftu. Poslednji tanker stigao je tri dana nakon dolaska prethodnog tereta.

Peti iranski tanker ušao je u venecuelanske vode u nedelju, noseći poslednju pošiljku sa više od 1,5 miliona barela goriva koje je Iran za Venecuelu. Obe države se suočavaju sa strogim američkim sankcijama, s tim da Vašington želi da zaustavi isporuke iranske nafte Venecueli, a kojima se ublažava nestašica goriva u južnoameričkoj zemlji.

Ranije ove nedelje, venecuelanska vojska je bila u pratnji još četiri tankera - „Forčjuna“, „Foresta“, „Faksona“ i „Petunie“, kroz svoju ekskluzivnu ekonomsku zonu do odredišta. "Fakson" je poslednji stigao u Puerto la Kruz na istočnoj obali zemlje u petak.


U međuvremenu, jedan od brodova, „Forest“, očigledno je istovaro gorivo. Prema podacima Marin trafika, brod je napustio luku u kojoj se nalazio pristanište, te da je juče popodne bio na putu za nepoznatu lokaciju.


Vašington je ranije upozoravao da protiv slanja iranksih tankera  za Venecuelu. Američki specijalni predstavnik za Venecuelu, Eliot Abrams, rekao je da kampanja pritiska SAD-a protiv Teherana i Karakasa imala za cilj da osigura da "svi prepoznaju da bi ovo bila veoma opasna transakcija".

Dok Bela kuća nije izričito saopštila da namerava da presretne tankere, iranski izaslanik za SAD prethodno je rekao da se tankeri mogu suočiti sa "pretnjom korišćenja vojne sile od strane SAD-a". Teheran je upozorio na bilo kakvo ometanje brodova, upozoravajući da bi to moglo predstavljati "piratstvo i veliku opasnost za međunarodni mir i bezbednost".

Uprkos tome što Venecuela ima ogromne zalihe nafte, njen kapacitet za preradu je ograničen, a njena energetska kriza je samo pogoršana usled velikih sankcija SAD-a. Ograničenja su zadala bolan udarac republičkom naftnom sektoru, koji čini najveći deo njegovih budžetskih prihoda.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Jean-Paul Pelissier / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Oficir odgovoran za zločin, komandant bojnog broda "Vinset", Vilijam Rodžers, sa koga su ispaljeni projetili, ne samo da nije pozvan na odgovornost, već je kasnije odlikovan medaljom Legije zaslužnih...


Tekst ruskog Ustava, sa izmenama i dopunama, objavljen je danas na internet portalu za pravnih informacije.

Predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o unošenju amandmana u Ustav zemlje koji je podržalo dve trećine ruskih birača, navodi pres-služba Kremlja. Glasanje za izmene Ustava Ruske Federacije bilo je...


Predsednik Francuske Emanuel Makron imenovao je novog premijera države. Formiranje vlade sada je povereno zameniku šefa administracije francuskog predsednika Žanu Kasteksu, saopštio je „Frans info“.

Sjedinjene Američke Države su primenile na sebe formulu obojenih revolucija, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.


Portparol Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion izrazio je zabrinutost mogućnošću pretvaranja Aja Sofije u džamiju. „


Ostale novosti iz rubrike »