Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Mitropolit Nikolaj Hadžinikolau: Trebamo svi da se molimo za narod i Crkvu u Crnoj Gori, koja je u epicentru jednog otvorenog gonjenja

Mitropolit Nikolaj Hadžinikolau: Trebamo svi da se molimo za narod i Crkvu u Crnoj Gori, koja je u epicentru jednog otvorenog gonjenja
01.06.2020. god.

 Mitropolit Mesogeje i Lavriotike, dr Nikolaj Hadžinikolau, jedan je od najpoznatijih grčkih episkopa. Završio je studije fizike na Aristotelovom Univerzitetu, astrofiziku na Harvardu i mnoge druge studije iz oblasti prirodnih nauka. Na doktorskim studijama bavio se biomedicinskom tehnologijom. U Americi je radio u okviru oblasti medicine. Istovremeno je studirao teologiju na teološkom fakultetu u Bostonu. Takođe, bio je naučni saradnik u NASI.


U svom intervjuu u kome se najviše govorilo bilo o virusu korona i o stanju koje je on izazvao u svijetu, o nemoći tehnologije i nauke da ga zaustave, o stavu i duhovnoj pomoći Crkve u prevazilaženju izazvanog straha i panike, Mitropolit je kratko odgovorio i na pitanje novinarke o stanju u Crnoj Gori.

Novinarka: Znam da ste čovjek koji prati svjetske aktuelnosti i vidimo jedno teško stanje u Crnoj Gori, kako Vi vidite situaciju u Crnoj Gori?

Mitropolit Nikolaj: Koliko mogu da pratim iz vijesti i koliko me izvještavaju, nisam baš kompetentan da govorim na tu temu, ali znam da tamo postoji jedan junak Mitropolit. Tamo postoji jedno stanje otvorenog gonjenja Crkve. Ne radi se o prikrivenom gonjenju, već o otvorenom. Postoji jedna bezbožnička vlast. Pročitah juče, hoće ljudi ateisti da naprave autokefalnu crkvu u Crnoj Gori. Hoće da prave ateisti autokefalne crkve?! Ne može takva stvar da bude normalna. Crkva očigledno prolazi jednu tešku fazu. Narod je vidim jedinstven, sabiraju se pobožno u teškim trenutcima.

Novinarka: Nije važno šta radi Vlada, vidimo jedan narod kako se pravedno bori, koji ispovijeda svoju vjeru.

Mitropolit Nikolaj: Upravo to što kažete. Poziva ih Hristos na ispovijedanje i to čine. Vidimo svi da to čine saborno i duhovno, to čine sa molitvom. Ono što i mi trebamo da činimo za njih, da ih imamo u našoj molitvi, da se molimo za njih. Ono što smo trebali da radimo i ono što smo radili u sličnim situacijama, recimo kao kada je stradala i strada Crkva Antiohije u Siriji. Jedna Crkva da se moli za drugu.  Da se molimo jedni za druge.

U ovom trenutku u epicentru jednog otvorenog gonjenja, ponavljam otvorenog i odlučnog, beskrupuloznog gonjenja nalazi se Crkva u Crnoj Gori. Trebamo svi da se molimo za narod tamo, za Crkvu, da Gospod pored iskušenja podari i izbavljenje, ili da ih udostoji da Ga ispovijede, da daju pravo svjedočenje i izraze istinu Njegovu.

Sa Mirtropolitom Nikolajem Hadžinikolauom razgovarala gospođa Marija Jahnaki

Prevod sa grčkog: otac Nikola Gačević, Mitropolija


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Oficir odgovoran za zločin, komandant bojnog broda "Vinset", Vilijam Rodžers, sa koga su ispaljeni projetili, ne samo da nije pozvan na odgovornost, već je kasnije odlikovan medaljom Legije zaslužnih...


Tekst ruskog Ustava, sa izmenama i dopunama, objavljen je danas na internet portalu za pravnih informacije.

Predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o unošenju amandmana u Ustav zemlje koji je podržalo dve trećine ruskih birača, navodi pres-služba Kremlja. Glasanje za izmene Ustava Ruske Federacije bilo je...


Predsednik Francuske Emanuel Makron imenovao je novog premijera države. Formiranje vlade sada je povereno zameniku šefa administracije francuskog predsednika Žanu Kasteksu, saopštio je „Frans info“.

Sjedinjene Američke Države su primenile na sebe formulu obojenih revolucija, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.


Portparol Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion izrazio je zabrinutost mogućnošću pretvaranja Aja Sofije u džamiju. „


Ostale novosti iz rubrike »