Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Episkop Joanikije: Litije nijesu ucjena već jedini način da izrazimo nezadovoljstvo

Episkop Joanikije: Litije nijesu ucjena već jedini način da izrazimo nezadovoljstvo
31.05.2020. god.
Znam da je Mitropolitu bilo teže nego meni. Ja sam se lijepo odmarao u pritvoru, čitao sam knjigu, molio se Bogu, nešto sam i zapisao, rekao je vladika Joanikije. Nikako ne mogu da shvatim, ali ni da oprostim, prebijanje omladine i ubacivanje provokatora. To me je mnogo više zaboljelo nego moje pritvaranje, kazao je Episkop Joanikije

 Litije koje Crkva organizuje zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica nijesu ucjena ili prijetnja, već jedini način da javno, na miran i dostojanstven način izrazimo nezadovoljstvo takvim aktom, poručio je za Dan Preosvećeni Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.


On je kazao da je vrijeme u pritvoru proveo čitajući, odmarajući i moleći se Bogu, ocjenjujući da je Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju bilo teže zbog njegovog zatvaranja nego njemu samom.

Mitropolitovu molbu da mu oprosti što je njegovom krivicom postavljen za episkopa budimljansko-nikšićkog i što je uključen u odbranu svetinja, vladika Joanikije je ocijenio kao njegovu ljubav prema Crkvi, sveštenicima i njemu lično.

“Hvala mu neizmjerno na tome. Znam da je njemu bilo teže nego meni. Ja sam se lijepo odmarao u pritvoru, čitao sam knjigu, molio se Bogu, nešto sam i zapisao. Posebno želim da se zahvalim za ljubav našeg Mitropolita, sveštenstva, naroda i djece. Nijesam znao šta se sve događa, bilo je nemoguće iz zatvora saznati. Ali, najžalije mi je bilo što je policija, kada su narod i sveštenici tražili da me oslobode, primijenila silu i to na najgrublji mogući način, prebijajući djecu i omladinu, bez ikakvog razloga”, rekao je vladika Joanikije.

Prethodno su, kako ističe, ubacili provokatore.

“I to je sramno što se dešava u Crnoj Gori da se na takav način stvara zavada. Naš narod je i kulturan, i civilizovan. On nikada neće ugroziti nikoga, posebno ne one koji vrše svoju dužnost, ali to su vrlo odvratne metode, po 100 puta oprobane i u komunističko vrijeme, a koje se, nažalost, produžavaju i u naše vrijeme. Nikako ne mogu da shvatim, ali ni da oprostim, prebijanje omladine i ubacivanje provokatora. To me je mnogo više zaboljelo nego moje pritvaranje”, naglasio je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Komentarišući izjavu premijera Duška Markovića koji je nedavno poručio da Vladu niko neće plašiti litijama i da dijalog o zakonu treba da bude u dobrom duhu, a ne putem ucjena, Joanikije je naglasio da su litije jedini način da Crkva izrazi svoje nezadovoljstvo donijetim aktom.

“Litije nijesu nikakva ucjena već su prosto jedini način da izrazimo nezadovoljstvo zbog anticivilizacijskog zakona, koji ugrožava slobodu vjere. Za nas je taj zakon nepostojeći, jer ga ne priznaju ni narod, ni Crkva. Međutim, mi nemamo nikakav drugi način da izrazimo svoje nezadovoljstvo, neslaganje, svoj opravdani bunt, osim da izađemo na ulicu i da javno, na miran i dostojanstven način, izrazimo svoje protivljenje zbog takvog zakona”, poručio je vladika.

Episkop Joanikije je istakao da je uvijek čast kada zbog vjere trpe bilo kakvu nepravilnost, pa bilo da je to suđenje, zatvor ili privođenje.

“To nam zbog ljubavi prema našoj vjeri ništa nije teško. Sjećamo se svetih apostola i mučenika i naših predaka koji su vjeru svjedočili i u najtežim periodima. Njegoš kaže: U dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci. To treba pravilno da razumijemo i u ovom periodu”, kazao je za Dan Preosvećeni Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, prenosi Mitropolija.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Mitropolija crnogorsko-primorska/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Saopštenja o "ruskom tragu" u neredima u Beogradu predstavljaju "tabloidnu narudžbu", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. RT: S


Teheran je izgradio više "raketnih gradova", na obali i na moru, duž svoje južne obale, saopštio je komandant mornarice Revolucionarne garde Irana, nazivajući te objekte "noćnom morom" za neprijatelje...


Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da EU od sastanaka 12. jula u Briselu "očekuje da to bude nastavak procesa dijaloga Beograd i Prištine", ali da "nema očivanja...

Zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da „krajnje skeptično“ ocenjuje mogućnost produženja Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) ili sklapanja novog sporazuma zbog stava...


Izložba „Nezaustavljivi hod Crvene armije na putu ka Berlinu“, priređena povodom 75. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata, otvorena je u Maloj galeriji beogradskog Doma Vojske Srbije, saopštilo je...


Ostale novosti iz rubrike »