Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Reno otpušta 15.000 radnika

RT: Reno otpušta 15.000 radnika
31.05.2020. god.


Radnici su se okupili ispred fabrike "Reno" u predgrađu Pariza, nakon što je kompanija otkrila da planira da otpusti 15.000 zaposlenih širom sveta, sa oko trećinom smanjenja u Francuskoj, što je deo plana za uštedu troškova od dve milijarde evra.

Protest je održan ispred jednog od pogona kompanije, dan nakon što su radnici zapalili gume ispred "Nisanovog" postrojenja u Barseloni, u znak protesta zbog zatvaranja fabrike. Ova dva proizvođača automobila deo su dugogodišnjeg saveza koji takođe uključuje "Micubiši motors".

Fabrika u predgrađu Pariza koja zapošljava oko 250 radnika, pokazala se kao jedino mesto koje "Reno" planira da zatvori. O planiranom zatvaranju fabrike juče je na konferenciji za štampu saopštio Žan Dominik Senard, predsednik upravnog odbora "Renaulta. On je rekao da će aktivnosti Choisi-le-Roi biti prenete u druge objekte u pariškoj oblasti. Ranije se bojalo da je proizvođač automobila trebao prestati sa radom u nekoliko francuskih postrojenja.


Ranije tokom dana, francuski proizvođač automobila predstavio je nacrt plana restrukturiranja koji sadrži mere koje uključuju smanjenje radnih mesta i smanjenje proizvodnog kapaciteta za gotovo petinu. Smanjivanja su namenjena radi uštede dve milijarde evra tokom tri godine, rdi velike krize s kojom se suočava automobilska industrija. Mere će uticati na nešto manje od 10 procenata ukupne radne snage kompanije, a u Francuskoj će skoro 4.600 radnih mesta biti smanjeno, kao i više od 10.000 radnih mesta u drugim zemljama.

"U kontekstu nesigurnosti i složenosti, ovaj projekat je od vitalnog značaja za garantovanje solidnih i održivih performansi, a zadovoljstvo kupaca je prioritet," saopštio je Klotild Delbos, privremeni izvršni direktor "Renoa".

Pored smanjenja radnih mesta, francuska grupa, koja je u 15-postotnom vlasništvu vlade, saopštila je da želi da reorganizuje aktivnosti u nekim od svojih fabrika, uključujući i one koji se nalaze u Flinsu i Gujankortu, dok će se drugi pogoni suočiti sa „strateškom revizijom".

Planom je takođe predviđeno da globalni proizvodni kapacitet 2024. godine pasti na 3,3 miliona vozila, sa sadašnjih četiri miliona. "Reno" će takođe morati da obustavi svoje planove za širenje u Maroku i Rumuniji, a izvršiće i „studiju prilagođavanja“ svojih proizvodnih kapaciteta u Rusiji.

"Reno" je tražio zajam od pet milijardi evra koje bi garantovala država za vreme pandemije koronavirusa. Iako francuska vlada priznaje da bi kompanija mogla „nestati“ usred krize, kredit do sada nije odobren. Francuski ministar finansija Bruno Le Mer ranije je rekao da odluka o sredstvima zavisi od obaveza kompanije, uključujući i električna vozila, fer tretman kooperanata i održanje visokotehnoloških aktivnosti kod kuće.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Stephane Mahe / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Saopštenja o "ruskom tragu" u neredima u Beogradu predstavljaju "tabloidnu narudžbu", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. RT: S


Teheran je izgradio više "raketnih gradova", na obali i na moru, duž svoje južne obale, saopštio je komandant mornarice Revolucionarne garde Irana, nazivajući te objekte "noćnom morom" za neprijatelje...


Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da EU od sastanaka 12. jula u Briselu "očekuje da to bude nastavak procesa dijaloga Beograd i Prištine", ali da "nema očivanja...

Zamenik šefa Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da „krajnje skeptično“ ocenjuje mogućnost produženja Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) ili sklapanja novog sporazuma zbog stava...


Izložba „Nezaustavljivi hod Crvene armije na putu ka Berlinu“, priređena povodom 75. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata, otvorena je u Maloj galeriji beogradskog Doma Vojske Srbije, saopštilo je...


Ostale novosti iz rubrike »