Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Švedska kaže ne karantinu - da li je to najnepromišljeniji ili najproporcionalniji odgovor na koronavirus?

RT: Švedska kaže ne karantinu - da li je to najnepromišljeniji ili najproporcionalniji odgovor na koronavirus?
31.03.2020. god.


S obzirom da veći deo Evrope nameće vanredne mere ograničenja kako bi usporio širenje koronavirusa, Švedska je ostavila svoje građane iznenađujuće slobodnim. Da li se Šveđani kockaju sa svojim javnim zdravljem ili svi drugi preteruju?

Dok se većina Evrope zatvara u pokušaju da uspori širenje Covid-19, jedna zemlja se protivi tom trendu. Švedska zauzima značajno liberalniji pristup u borbi protiv virusa. Uprkos svojim najbližim susedima, Danskoj i Norveškoj, koji su stopirali sve usluge osim osnovnih, Šveđani su i dalje slobodni da se druže kako se bliži kraj oštre skandinavske zima. Iako su univerziteti i srednje škole zatvoreni, predškolske ustanove, vrtići, barovi, restorani, skijališta, sportski klubovi i frizerski saloni rade.
Ulice Stokholma i Malmea primetno su mirnije nego inače, ali živahne su u odnosu na ulice Kopenhagena, Osla, Londona, Pariza i Rima. Stajanje u barovima je zabranjeno, ali dok gosti mogu da pronađu svoje mesto da sednu, slobodni su za uživanje u noćnom izlasku. Ostali preduzeti koraci uključuju zabranu okupljanja više od 50 osoba, te se za one preko 70 preporučuje izolacija.


S izuzetkom Belorusije, koja nije suspendovala ni fudbalsku ligu, švedska ograničenja su najblaža. To je nateralo posmatrače u zemlji i van nje da se zapitaju da li se Šveđani poigravaju sa zdravljem nacije ili zauzimaju najproporcionalniji odgovor na Zapadu. Premijer Stefan Lofven upozorio je da će vremena koja predstoje biti teška, ali da će staviti naglasak na ulogu pojedinca, te dodao:

"Svi mi, kao pojedinci, moramo da preuzmemo odgovornost. Ne možemo sve da stavimo pod zakonsku normu i zabranimo."

Ova taktika je u suprotnosti sa strategijom u Velikoj Britaniji koja je uvela mere građanima da ostanu kod kuće, sa ograničavanjem izlaska iz kuće jednom dnevno. Švedski stručnjaci zauzeli su sasvim drugačiji stav u odnosu na Veliku Britaniju, a švedski državni epidemiolog Anders Tengel je rekao da su predviđanje Kraljevskog koledža u Londonu, sa 250.000 smrtnih slučajeva i strategija Borisa Džonsona, "pesimistični". Poslednji podaci o virusu u Švedskoj govore o nešto iznad 4.000 zaraženih sa 146 smrtnih slučajeva.


„Sve dok razvoj epidemije u Švedskoj ostaje na ovom nivou, ne vidim nikakav veliki razlog za preduzimanje mera koje bi mogli držati samo neko vrlo ograničeno vreme“, rekao je Tengel za
Obzerver

Ovaj potez Švedske omogućio je preduzećima da nastave sa radom, smanjujući tako uticaj virusa na ekonomiju zemlje. Pristup je široko prihvaćen od strane javnosti, koja na to gleda kao na razumniji način delovanja od drakonskih koraka preduzetih u drugim zemljama. To takođe stavlja zemlju u bolji položaj da se vrati na puni kapacitet nakon što pandemija prođe. 


Lofvenova vlada čini se manje sklonom da bude viđena da samo „radi nešto“ u poređenju s mnogim na Zapadu. Šveđani se takođe nisu bunili da država ograniči njihove slobode na isti način kao što se to čini u mnogim drugim zemljama.


Pripremljeni kreveti u objektu bolnice u Stokholmu, foto: ©  Jonas Ekstromer / TT News Agency via Reuters


Samo će vreme pokazati kakav je najbolji odgovor na ovogodišnju epidemiju, ali za sada bi švedsko stanovništvo trebalo više slušati samo sebe. Vlada koja je poverila svojim građanima da poštuju savete i prilagođavaju svoje ponašanje u skladu sa tim, bez pretnje policijskom intervencijom, nešto je što treba pozdraviti u slobodnom društvu. Takođe održava se viši nivo poverenja i u drugom pravcu, od javnosti do vlasti. Na praktičnom nivou, neprimerivanje drakonskih mera odmah sprečava histeriju i omogućava sporiju eskalaciju mera ukoliko budu potrebne.


Poverenje je važan faktor u demokratiji gde vlada vlast uz pristanak naroda. Poverenje javnosti u Švedskoj je izuzetno veliko, jer građani veruju da njihovi političari deluju u javnom interesu. Njihova sklonost prema tretiranju odraslih kao stvarno odraslih je ključna za preostalo poverenje.

Bez sumnje, zaraženi će se boriti protiv Covid-19, ali od vitalnog je značaja da poverenje javnosti u vladu nije jedna od izgubljenih stvari. Preuzimajući odmereniji odgovor i ukazujući savetima, a ne na primenu zakona, vlada Švedske se možda kocka, ali verovatno i manje rizično od Britanije ili Nemačke. Švedska dopušta da njena ekonomija funkcioniše na mnogo normalnijem nivou od ostatka Evrope, koja je praktično gotovo sve ugasila.

Ako se ispostavi da pandemija nije tako kobna kao što su se, na primer, britanski stručnjaci u početku plašili, onda bi drakonske mere koje su primenile druge zemlje mogle da rezultiraju lečenjem gorim nego od bolesti. Međutim, ako se ispostavi da je to smrtonosno koliko se predviđalo, ali ne više u Švedskoj nego u drugim zemljama, vlada se ipak ne može optužiti da nije učinila ništa, ali bi i dalje bila u ekonomski stabilnijem stanju. Jedina situacija koja bi ostavila švedsku vladu zaista otvorenu za kritiku, bilo bi to ukoliko stopa smrtnosti u Švedskoj nadmaši slične zemlje, ali za sada se čini malo pokazatelja da je to verovatan slučaj.


Izvor: 
Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Colm Fulton 6351 / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Pitanje zakonodavstva Hongkonga je unutrašnja stvar Kine, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. „Prob


Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Rusija neće "stvarati histeriju" oko povlačenja SAD-a iz Sporazuma o otvorenom nebu, već će vrlo pažljivo pristupiti analizi situacije, prenose RIA...

NATO je ignorisao predlog Moskve da zajedno odlože vojne vežbe dok se svet bori sa smrtonosnom pandemijom koronavirusa. Rusija je saopštila da ne može priuštiti "jednostrane ustupke" zapadnom bloku. ...


Na prodavnicama aplikacija postoji na hiljade onih sa efektima koje možete dodati na slike ili selfije. Ipak, ima i aplikacija sa malo ozbiljnijom namenom.    Aplikacija YouCam Makeup koristi veštačku inteligenciju...

Avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajsna biće uskraćena dozvola za sletanje na beogradski aerodrom „Nikola Tesla”, potvrđeno je večeras Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.


Odbrana generala Ratka Mladića zadovoljna je odgađanjem statusne konferencije pred sudskim Mehanizmom u Hagu, ali ističe da je prvi put medicinska služba tog suda priznala da se generalu, koji...


Ostale novosti iz rubrike »