Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Ruski naučnici patentirali prenos energije iz kosmosa na Zemlju

Ruski naučnici patentirali prenos energije iz kosmosa na Zemlju
11.03.2020. god.


Moskovski radio-tehnički institut Ruske akademije nauka registrovao je patent za sistem prenosa energije sa solarne elektrane u orbiti do planete Zemlje, pokauju podaci na internet stranici ruske Državne službe za intelektualnu svojinu, prenose RIA Novosti.


Prema dokumentu, ruski naučnici su predložili postavljanje solarne elektrane na nadmorskoj visini između 300 i 1000 kilometara, a prilikom prelaska površinskog receptora, električna energija na Zemlju prenosi se pomoću mikrotalasa.

„Prenos energije na Zemlju iz svemira može: 1. Osigurati prenos energije direktno na područja njene potrošnje i, pre svega, na teško dostupna i velika geografska područja bez pravljenja dugačkih daljinskih vodova 2. Smanjiti upotrebu ugljovodoničnih goriva, čija proizvodnja i sagorevanje štetno utiču na biosferu“, navodi se u dokumentu.

U isto vreme, ruski patent ukazuje na sličan američki patent iz 1971. godine, u kojem je prvi put izneta ideja o stvaranju solarne kosmilke elektrane. Tada je predloženo da se elektrana postavi u geostacionarnu orbitu sa nadmorskom visinom od 36 hiljada kilometara, što bi joj omogućilo da se gotovo uvek nalazi na istom delu Zemljine površine i tako obezbedi stalni prenos energije na Zemlju. Međutim, u ovom slučaju prijemna stanica trebala bi da se nalazi na ekvatoru. Ruskim predlom se omogućava da se energija prenosi i u druge regione Zemlje.

Pretprošle godine, prvi zamenik generalnog direktora holding kompanije "Švabe", Sergej Popov je rekao za RIA Novosti da ruski naučnici razvijaju orbitalni laser sa repetitorom koji će moći da prenosi solarnu energiju u one delove Zemlje gde je nemoguće ili izuzetno teško graditi elektrane, uključujući Arktik.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © NASA/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Legendarni srbski trener Radomir Antić preminuo je u 72. godini, objavio je njegov bivši klub Atletiko Madrid. Antić je umro posle duge i teške bolesti.


 Zbog ogromnog broja ljudi, naročito u SAD i Evropskoj uniji koji rade od kuće, veliki internet provajderi su uveli mere kako bi osigurali rad Interneta za kompanije kao i...

 Kompanija Tesla, koja je lider na polju elektro automobila, kao i tehnologije veštačke inteligencije, razvila je novi tip respiratora za korišćenje u zdravstvenim ustanovama. 


Rusija, Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države i druge zemlje moraju da donesu stabilnost na tržištima, jer se svet suočava sa "verovatno najvećom recesijom ikad", rekao je Kiril Dmitriev, izvršni...

Pandemija koronavirusa je širom svetla odnela preko 70.000 života, navodi se u saopštenju univerziteta "Džons Hopkins". Sa oko 270.000 izlečenih slučajeva na globalnom nivou, broj aktivnih infekcija sada iznosi...


Vojnomedicinski centar Karaburma je danas od 7.30 časova u potpunosti spreman da primi prve pacijente koji su srednje ili teško oboleli od korona virusa, izjavio je ministar odbrane Aleksandar...


Ostale novosti iz rubrike »