Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Ruski naučnici patentirali prenos energije iz kosmosa na Zemlju

Ruski naučnici patentirali prenos energije iz kosmosa na Zemlju
11.03.2020. god.


Moskovski radio-tehnički institut Ruske akademije nauka registrovao je patent za sistem prenosa energije sa solarne elektrane u orbiti do planete Zemlje, pokauju podaci na internet stranici ruske Državne službe za intelektualnu svojinu, prenose RIA Novosti.


Prema dokumentu, ruski naučnici su predložili postavljanje solarne elektrane na nadmorskoj visini između 300 i 1000 kilometara, a prilikom prelaska površinskog receptora, električna energija na Zemlju prenosi se pomoću mikrotalasa.

„Prenos energije na Zemlju iz svemira može: 1. Osigurati prenos energije direktno na područja njene potrošnje i, pre svega, na teško dostupna i velika geografska područja bez pravljenja dugačkih daljinskih vodova 2. Smanjiti upotrebu ugljovodoničnih goriva, čija proizvodnja i sagorevanje štetno utiču na biosferu“, navodi se u dokumentu.

U isto vreme, ruski patent ukazuje na sličan američki patent iz 1971. godine, u kojem je prvi put izneta ideja o stvaranju solarne kosmilke elektrane. Tada je predloženo da se elektrana postavi u geostacionarnu orbitu sa nadmorskom visinom od 36 hiljada kilometara, što bi joj omogućilo da se gotovo uvek nalazi na istom delu Zemljine površine i tako obezbedi stalni prenos energije na Zemlju. Međutim, u ovom slučaju prijemna stanica trebala bi da se nalazi na ekvatoru. Ruskim predlom se omogućava da se energija prenosi i u druge regione Zemlje.

Pretprošle godine, prvi zamenik generalnog direktora holding kompanije "Švabe", Sergej Popov je rekao za RIA Novosti da ruski naučnici razvijaju orbitalni laser sa repetitorom koji će moći da prenosi solarnu energiju u one delove Zemlje gde je nemoguće ili izuzetno teško graditi elektrane, uključujući Arktik.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © NASA/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Rusija se nada da će biti nastavljeni kontakti sa SAD o strateškom ofanzivnom naoružanju, bez obzira što je Vašington odbio ruski predlog o produženju START 3, rekao je novinarima...

Najnoviji ruski ledolomac "Arktika" na nuklearni pogon, počeće sa radom u arktičkim vodama Severnog morskog puta u decembru nakon što je u sr


Vraćanje „Kobrama“ statusa odreda, prema rečima ministra Vulina, jeste čin koji govori da je prepoznata vrednost te jedinice i specifičnost zadataka koje obavlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 


Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je demonstrante u Belorusiji sa nastave s mirnim protestima i da „ne podležu provokacijama“.


Ostale novosti iz rubrike »