BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Ruski naučnici patentirali prenos energije iz kosmosa na Zemlju

Ruski naučnici patentirali prenos energije iz kosmosa na Zemlju
11.03.2020. god.


Moskovski radio-tehnički institut Ruske akademije nauka registrovao je patent za sistem prenosa energije sa solarne elektrane u orbiti do planete Zemlje, pokauju podaci na internet stranici ruske Državne službe za intelektualnu svojinu, prenose RIA Novosti.


Prema dokumentu, ruski naučnici su predložili postavljanje solarne elektrane na nadmorskoj visini između 300 i 1000 kilometara, a prilikom prelaska površinskog receptora, električna energija na Zemlju prenosi se pomoću mikrotalasa.

„Prenos energije na Zemlju iz svemira može: 1. Osigurati prenos energije direktno na područja njene potrošnje i, pre svega, na teško dostupna i velika geografska područja bez pravljenja dugačkih daljinskih vodova 2. Smanjiti upotrebu ugljovodoničnih goriva, čija proizvodnja i sagorevanje štetno utiču na biosferu“, navodi se u dokumentu.

U isto vreme, ruski patent ukazuje na sličan američki patent iz 1971. godine, u kojem je prvi put izneta ideja o stvaranju solarne kosmilke elektrane. Tada je predloženo da se elektrana postavi u geostacionarnu orbitu sa nadmorskom visinom od 36 hiljada kilometara, što bi joj omogućilo da se gotovo uvek nalazi na istom delu Zemljine površine i tako obezbedi stalni prenos energije na Zemlju. Međutim, u ovom slučaju prijemna stanica trebala bi da se nalazi na ekvatoru. Ruskim predlom se omogućava da se energija prenosi i u druge regione Zemlje.

Pretprošle godine, prvi zamenik generalnog direktora holding kompanije "Švabe", Sergej Popov je rekao za RIA Novosti da ruski naučnici razvijaju orbitalni laser sa repetitorom koji će moći da prenosi solarnu energiju u one delove Zemlje gde je nemoguće ili izuzetno teško graditi elektrane, uključujući Arktik.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © NASA/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Pres sekretar predsednika Vladimimra Putina, Dmitrij Peskov je saopštio o čemu su govorili Vladimir Putin i njegov američki kolega Džo Bajden. Predsednik je pozvao svog američkog kolegu i čestitao mu...

  Mogući budući sporazumi sa Sjedinjenim Državama o kontroli naoružanja biće zaključeni samo na paritetnoj osnovi, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. „Bilo koji jednostr


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 11.443 osobe, od kojih je 1.839 nalaza pozitivno na koronavirus.

Teze predsednika Putina tokom izlaganja na Ekonomskom forumu u Davosu


Velike tehnološke kompanije postale su rivali vladama, ali postoje sumnje u korist njihovog monopola za društvo, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom virtuelnog sastanka godišnjeg Svetskog ekonomskog foruma...


Ostale novosti iz rubrike »