Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Tradicionalna Svetosimeonovska litija u Podgorici

Tradicionalna Svetosimeonovska litija u Podgorici
24.02.2020. god.


Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje svečanu proslavu Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici.


Ove godine Svetosimeonovska litija ima poseban značaj, jer se odvija u atmosferi borbe Crkve za odbranu svojih svetinja i protiv bezakonog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, prenosi Mitropolija.

Takođe, ovogodišnja litija nosi sa sobom nemjerljivu radost. Dolazi nam najveći svjedok i ispovjednik jedinstva Crkve u današnjem Pravoslavlju, Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije. On će sa četvoricom svojih episkopa posjetiti Crnu Goru, donijeti blagoslov ukrajinskih svetinja, pružiti podršku Crkvi u Crnoj Gori u odbrani svetinja i predvoditi ovu veliku litiju ulicama glavnog grada.

U subotu 29. februara, u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja, služiće se Sveta arhijerejska liturgija, koju će služiti veliki broj arhijereja Ukrajinske Pravoslavne Crkve moskovske Patrijaršije i Srpske Pravoslavne Crkve.

Nakon Svete liturgije, krenuće krsni hod u slavu Svetog Simeona do manastira na Nemanjinom gradu, mesta rođenja ovog našeg velikog zaštitnika i rodonačelnika svetorodne loze Nemanjića.

Ovom prilikom, sve crkvene opštine pozivaju i organizuju vjerni narod da uzme učešće u ovom istorijskom događaju.


Kotor

Crkvena opština Kotor organizuje prevoz za sve zainteresovane. Autobusi kreću 29. februara u 8 časova ispred TC „Kamelija“.

Vjernici se mogu prijaviti za prevoz u crkvi Svetog Nikole u Kotoru.

Nikšić

Crkvena opština Nikšić organizuje prevoz za sve građane koji nisu u mogućnosti da idu u svojoj organizaciji.

Prijave se vrše u Sabornom Hramu Svetog Vasilija Ostroškog.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Mitropolija/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vojni stručnjaci ABHO jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije izvršili su dezinfekciju u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Nedostatak kreveta, lekova, respiratora i zaštitnih sredstava je veoma primetno u Guajakilu u Ekvadoru, dok se zemlja bori u bici koju gubi protiv Kovid-19, rekao je lokalni lekar za...


PIŠE: Jovica Krtinić, predsednik Društva srbskih rodoslovaca „Poreklo“

Pre 21 godinu, na današnji dan, počela je bitka na Košarama i pokušaj NATO pakta da uz pomoć šiptarske pešadije probije redove jedinica Vojske Jugoslavije i izvrši kopnenu agresiju...


Danas će u Banjaluku iz Ruske Federacije stići avion sa medicinskom opremom, potvrđeno je za RTRS u kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije. Avionom stiže i ekipa ruskih medicinskih stručnjaka...


Ostale novosti iz rubrike »