Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Moskva: Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog podrške militantima od strane turske vojske

Moskva: Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog podrške militantima od strane turske vojske
21.02.2020. god.


Incident s napadom militanata 
u Siriji uz podršku Turske krši sporazume Ruske Federacije i Turske o razgraničenju opozicije i terorista i rizikuje da prouzrokuje dalju eskalaciju sukoba na ovom delu nacionalne teritorije Sirije, izjavila je za RIA Novosti portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Odgovarajući na pitanje agencije u vezi sa podrškom Turske militantima u Siriji, Zaharova je podsetila da je „20. februara, Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji izvestio o nekoliko masovnih napada uz veliki broj oklopnih vozila na sirijsku vojsku u zoni deeskalacije Idliba koji su izvele terorističke bande".

"Istovremeno, akcije militanata podržane su artiljerijskom vatrom turskih oružanih snaga, što je omogućilo teroristima da probiju odbranu sirijske vojske", rekla je ona.

Zaharova je napomenula da su u cilju sprečavanja napada bandi dublje na teritoriju Sirije, na zahtev sirijske vojske, angažovane Vazdušno-kosmičke snage Rusije radi udara po teroristima, što je omogućilo sirijskim snagama da uspešno odvrate sve napade.
"Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog takve podrške militantima od strane turskih oružanih snaga," rekla je portparol Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njenim rečima, "ovaj incident je kršenje rusko-turskih sporazuma o razgraničenju naoružane opozicije i terorista, kao i stvaranja demilitarizovane zone, a koji rizikuje da prouzrokuje dalju eskalaciju sukoba na ovom delu nacionalne teritorije Sirije".

Ranije je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da Turska nije u stanju da ispuni nekoliko ključnih obaveza za rešavanje problema oko sirijskog Idliba. Konkretno, ona nije razdvojila oružanu opoziciju od terorista, a koja je spremna za dijalog sa sirijskom vladom u okviru političkog procesa. Zauzvrat, Ankara je saopštila da je ispunila svoje obaveze.

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: RIA Novosti / Maksim Blinov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Voda Bajkala se zamrzava u neobičnim oblicima i pretvara ostrva i strme obale u dekor za snimanje filma o nepostojećim svetovima. „Evo ovde je šaman na UAZ-u propao pod led....


Svih jedanaest aviona Il-76 Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) Rusije sleteli su u Srbiju kako bi pružili pomoć u borbi protiv virusa korona, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije


Šta se krije iza tihog propagandno-alhemičarskog pokušaja da se u vreme pandemije istorijski utemeljena rusofilija Srba pretvori u obožavanje Kine?

  Od izbijanja globalne pandemije koronavirusa, na Internetu se proširio veliki broj teorija, a koje podržavaju i mnoge javne ličnosti, pa i neki  akademski profesori - da su 5G mreže...


Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, sa saradnicima, odmah po sletanju aviona na aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, sastali su se s...


Ostale novosti iz rubrike »