Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: SAD otvoreno utiru put za razmeštanje raketa u Evropi i Aziji zabrenjenih sporazumom - Lavrov

RT: SAD otvoreno utiru put za razmeštanje raketa u Evropi i Aziji zabrenjenih sporazumom - Lavrov
18.02.2020. god.


Neposredno nakon izlaska iz ključnog nuklearnog sporazuma, SAD će rasporediti rakete kratkog i srednjeg dometa u Evropi i Aziji, što će Moskvu navesti da angažuje Francusku i druge partnere za očuvanje bezbednosti na kontinentu.

"Da bismo se dogovorili o konkretnim rešenjima, potrebni su nam multilateralni razgovori i multilateralne konsultacije koje uključuju, naravno, Sjedinjene Američke Države, koje su uništile sporazum", rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, pozivajući se na Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Ovim sporazumom Vašington i Moskva su eliminisali čitave klase balističkih raketa, krstarećih raketa i lansera raketa koji su mogli da nose nuklearke još u 1980-im.

"Sada aktivno stvaraju preduslove za upotrebu tog ranije zabranjenog oružja u Evropi, naravno i u Aziji, i to ne kriju."


 


Japan, Južna Koreja i neka "pacifička ostrva" su najverovatnije lokacije za ova razmeštanja, primetio je Lavrov.


U međuvremenu, Lavrov, koji se neočekivano sastao sa svojim američkim kolegom Majkom Pompeom na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, rekao je da oseća "određene promene" u tome kako SAD sada pristupaju kontroli oružja.

„Razgovarali smo o brojnim pitanjima koja se odnose na čitav niz problema koji su na dnevnom redu našeg strateškog dijaloga, uključujući ona koja su u nadležnosti pet stalnih članica [Saveta bezbednosti UN] i ona koja se odnose na kontrolu oružja“, rekao je Lavrov.

Lavrov i Pompeo su se saglasili da „nastave sa stručnim razgovorom o tome“. Ali dok se američko-ruski odnosi ne otope, Moskva će kontaktirati ostale partnere u Evropi koji su zabrinuti za sudbinu sporazuma.

"Naravno, o tome ćemo razgovarati sa Francuzima", dodao je ministar spoljnih poslova. Čini se da Francuska posebno reaguje na zabrinutosti Rusije. Ovog meseca, francuski predsednik Emanuel Makron je insistirao na tome da evropljani "ne mogu ostati nemi posmatrači, jer bi se mogli brzo suočiti sa novom trkom u konvencionalnom naoružanju, čak i nuklearnom, i to na sopstvenom tlu."

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS / U.S. Navy / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Insistiranje SAD na ideji o trilateralnom formatu nuklearnog razoružavanja uz učešće Moskve, Pekinga i Vašingtona može biti prepreka na putu razvoja rusko-američkog strateškog dijaloga, kao i potencijalno novih bilateralnih...


Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš predložio je da se, po ugledu na SAD, odštampa novac u visini 10 odsto svetskog BDP-a, kako bi se pružila pomoć zemljama u razvoju...

Avioni izraelskih Oružanih snaga gađali su objekte u Siriji iz vazdušnog prostora susednog Libana, saopštila je sirijska državna agencija Sana. Kako se navodi, sistemi PVO sirijsk


Rusija se u januaru našla na trećem mesto po izvozu nafte i naftnih derivata u SAD sa 601.000 barela dnevno, navodi se u dokumentima američkog Ministarstva energetike.

Modernizovani ruski tenk T-90M „Proboj“ stupiće u sastav naoružanja ruske vojske u toku ove godine, rekao je izvršni direktor korporacije „Rosteh“ Oleg Jevtušenko.Ostale novosti iz rubrike »