Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Đukanović o litijama i molebanima: Ne dozvolite da budete dio tog ludačkog pokreta

Đukanović o litijama i molebanima: Ne dozvolite da budete dio tog ludačkog pokreta
28.01.2020. god.

 


"To je otprilike taj plan koji je oduvijek postojao i devedesetih godina i koji je koštao naše prostore velikog broja žrtava. Dakle, niti može biti velike Srbije, niti velike Albanije, može biti samo velike tragedije. I umjesto da su se te lekcije dobrano naučile u 90-im godinama, umjesto da se od toga odustalo i duboko zakopalo, kao što vidimo, nepunih 30 godina nakon toga, se vraćaju stare ideje na sto i sastavni dio tih ideja jeste velikosrbski nacionalizam koji, koristeći se SPC pokušava da Crnu Goru i dalje predstavlja, da utiče na njen život kao na život druge srpske države", rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.


"To nešto sa čim se ne slažemo i prema čemu pokazujemo, rekao bih veoma nepokolebljiv i čvrst otpor. 
To je nešto što nikada nećemo dozvoliti da prođe u Crnoj Gori."

"Zakon o slobodi vjeroispovijesti je temeljno rješenje koje je dugo i kvalitetno pripremano duže od četiri godine, uz javne rasprave.
Smiješne priče o valorizaciji crkvene imovine. Ovim pravnim aktom mijenja se zakon iz 1977. godine, koji je zastario i relikt je davne prošlosti.   


Đukanović je naveo "nekoliko učestalih manipulacija koje se u vezi sa zakonom plasiraju u javnosti".


"
Kao prva manipulacija je tvrdnja da se nešto želi oteti Srbskoj pravoslavnoj crkvi, što je apsolutna neistina. Za svakog ko poznaje istoriju, nema dileme, sve dok je trajala crnogorska država, trajala je i Crnogorska pravoslavna crkva", rekao je Đukanović, istakavši da od vremena kada je nestala Pećka patrijaršija, 1766. godine pa do 1918. nema nikakvog drugog autoriteta nad pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori.

"Dakle, Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je samostalna i ima sve atrtibute samostalnosti.  S obzirom da je Crna Gora prisajedinjena Srbiji, logično je bilo da crkva bude prisajedinjena SPC. Odluka je bila politička - nestala je država. Ako je bilo logično da 1918. nestane crkva kada je nestala država, šta ćemo sa 2006. kada je obnovljena država? Obnovićemo crkvu, naravno", istakao je Đukanović.  


"
U svim temeljnim dokumentima očigledno da je imovina koja je data na korišćenje CPC je bila državna. Eksplicitno tamo stoji – da crkva ne može otuđiti ništa bez odluke nadležnog državnog organa. U periodu od kraja osamdestih pa do kraja devedesetih, kada nestaje Jugoslavija, kada se Crna Gora bavi formiranjem svog katastra, ovlašćeni ljudi u SPC u Crnoj Gori opredjeljuju se da upisuju svoje vlasništvo nad državnom imovinom. Kada smo ustanovili kasnije o čemu se radi, pokrenuli smo postupak vraćanja imovine onome kome pripada. Ne može biti riječi zaista  ni o kakvoj otimačini bilo čijeg vlasništva, ali ne pristajemo da se otima od države. Ovo je pokušaj da državi vratimo ono što joj pripada, što je od nje nezakonito otuđeno. I tu se sada upotrebljavaju laži i manipulacije, da se otima od crkve,“ rekao je Đukanović.

"
Druga manipulacija koja se plasira u javnosti, a ona se odnosi na tvrdnje da neko želi da turistički valorizuje i  privatizuje crkvene objekte. To je smiješno i bijedno i gotovo da ga ne treba komentarisati. Kome bi, sa zerom zdravog razuma, palo na pamet da od manastira pravi restoran, ili do crkve hotel. Dakle, to što su do sada koristili pravoslavni vjernici koristiće i ubuduće, dakle sve što je bilo u funkciji ostvarivanje vjerskih prava i sloboda i dalje će biti u toj funkciji", izjavio je Đukanović.

"Crnogorci neće izgoniti Srbe iz crkve kao što su Srbi nekad izgonili Crnogorce"


"O tome zaista nema pomena. O tome ne govorimo u tom Zakonu. Mi smo u svom programu kazali da želimo da obnovimo Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, da želimo da to radimo kao odgovorni ljudi, zato što živimo u u jednom teškom paradoksu za balkanske uslove. Na Balkanu je uvijek bilo nepovjerenja manjinskih naroda prema državi, naspram toga u Crnoj Gori smo imali izrazito poštovanje manjina prema državi i ne zaboravljamo da su te manjine bile uvijek na pravoj strani istorije kada je nešto bilo važno za Crnu Goru, posljednji put na referendumu za obnovu nezavisnosti 2006. godine. Drugi dio paradoksa je da unutar pravoslavnog bića Crne Gore imamo duboku, istorijski ukorijenjenu podjelu. Kao odgovorna vlast moramo misliti kako da se ta podjela prevaziđe. Razmišljajući o tome kako prevazići taj problem smatrali smo da bi važnu ulogu u tome mogla igrati jedna konstruktivna pravoslavna crkva. I zato smo kazali - nemamo namjeru da se ponašamo tako da formiramo neku svoju crkvu iz koje će sada Crnogorci izgoniti Srbe, kao što su Srbi nekad izgonili Crnogorce iz SPC, nego želimo da se formira jedna crkva u kojoj će naći mjesto svi pravoslavni vjernici u Crnoj Gori", rekao je Đukanović.


"I naš poziv svima je, kako je rekao, bio "ako ste zaista u toj vjerskoj misiji, ako mislite o tome kako da se zaštite i afirmišu interesi jedne vjeroispovijesti u Crnoj Gori, a naravno o drugim vjeroispovijestima vode računa oni koji su na čelu tih crkava, dakle, ako ste u toj misiji, lako ćemo se dogovoriti"."Ali, nama se čini da vi nijeste u toj misiji. Nama se čini da ste u misiji posrbljavanja Crne Gore. Čini mi se da želite da vratite Crnu Goru u onu pređašnju predstavu kako je Crna Gora druga srbska država. I to je zapravo suštinsko neslaganje velikosrbskog nacionalizma sa crnogorskom nezavisnošću", rekao je on.
 

"To najvrijednije nasljeđe svakog od nas ko je doprinio toj politici kojeg ostavljamo svom potomstvu, da shvate da ne treba da se prebrojavamo po vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, da ne treba ni slučajno da se gledamo preko nišana, da treba da shvatimo da su razlike koje nosimo naše bogatstvo, a ne naša nevolja", rekao je Đukanović


"Grozna je manipulacija da se partija bavi pitanjem crkve. Veoma jasno i sa veoma jasnom porukom – ni DPS ni ja nemamo ambiciju da uređujemo odnose unutar crkve, ali imamo vrlo jasnu namjeru da obezbijedimo bespogovornu implementaciju onoga što su ustavna uređenja – a to je odvojenost cvrkve i države i zagarantovana sloboda vjeroispovijesti za svakog ko želi da upražnjava svoja vjeska prava i slobode. Niko nikome od vas neće određivati đe ćete da pođete, u koju crkvu, niko vam iz partije ne može osporavatio vaše vjersko pravo. Kazali smo ponoviću - svako od vas treba da ide u skladu sa svojim navikama u svoju crkvu, da se pomoli bogu, zapali svijeću, da krsti koga želi…To je nešto što je sastavni dio civilizacijskog i demokratskog poimanja slobode svakog čovjeka od strane DPS. Ali isto tako – ne dozvolite da se vaša vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se ovih dana zloupotrebljava da bi se srušila Crna Gora. Ne dozvolite da budete dio tog ludačkog pokreta".


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: predsjednik.me/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 22. februara, na Zadušnice, sa sveštenstvom Svetu zaupokojenu službu u Cetinjskom manastiru uz molitveno učešće vjernog naro


Izručenje Džulijana Asanža SAD-u bilo kraj i za istraživačko novinarstvo i za vladavinu zakona, izjavio je jedan od osnivača "Pink Flojda", Rodžer Voters uoči protesta organizovanog u znak podrške...


Aleksandra Loginova, koji je prekinuo dvanaestogodišnji gubitnički niz ruskih biatlonaca osvojivši zlato na Svetskom prvenstvu, italijanska policija podvrgla je pretresu nekoliko sati pre subotnjeg događaja. Po nalogu z

Zašto treba posetiti jedno od sedam ruskih čuda, kako doći do njega i kakvi su utisci posle posete? Na severnom Uralu postoji neverovatan geološki spomenik, sedam kamenih kipova visokih 30-42...


Podgorica Molitveni hod ulicama glavnog grada Crne Gore predvodiće arhimandrit Sava (Janjić), iguman manastira Visoki Deča


Ostale novosti iz rubrike »