BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Želim da otvorim nove frontove sa Rusijom i Kinom dok su SAD živele od kajmaka naše zemlje“ - Duterte

RT: „Želim da otvorim nove frontove sa Rusijom i Kinom dok su SAD živele od kajmaka naše zemlje“ - Duterte
24.01.2020. god.


U razgovoru za RT, vatreni predsednik Filipina, Rodrigo Duterte oštro je kritikovao SAD-u koje vide Filipine kao "vazalnu državu", otkrivajući da polaže nade da će umesto toga stići do Moskve i Pekinga..

"Amerika nisu Filipini, a Filipini nisu Amerika. To više nije tako i odbijam da mašem repom pod američkom spoljnom politikom", naglasio je Duterte u otvorenom intervjuu za RT.

Iako Vašington, koji je Filipine kupio od Španije za samo 20 miliona dolara krajem 19. veka, „živi od kajmaka zemlje“, izgleda da se njihovi stavovi vremenom nisu promenili, naglasio je Duterte.

SAD na nas gledaju kao na vazalnu državu, jer smo bili Amerikanci 50 godina“.

Frustrirana američkim ponašanjem, Manila je usmerila pogled na Rusiju i Kinu, koje "poštuju suverenitet Filipina što Americi apsolutno nedostaje".


"Dakle, ako ne mogu dobiti pouzdan stav od Amerikanaca, mogu to dobiti od Rusa i kineske vlade."


  


Prošlog oktobra, Duterte je posetio Moskvu, nadajući se da će poboljšati veze svoje zemlje sa Rusijom. Trgovina je bila na vrhu dnevnog reda razgovora, a najviši ruski zvaničnici su saopštili da je Moskva spremna da uloži velika sredstva u energetski sektor, saobraćaj i poljoprivredu Filipina.

"Siguran sam da bi Rusija mogla doći ovamo i potražiti vredne poslove", dodaje Duterte.

Postoje hiljade kilometara između Rusije i Filipina, ali „ne mislimo da je udaljenost minus“.

"
Ništa, zaista ne može biti prepreka ako to zaista želite da učinite sa drugom državom".

"Želim da otvorim nove frontove sa Rusijom i Kinom, imamo povećanje u trgovini i ekonomiji, i to snažno."


  


Filipini, koji su se decenijama oslanjali na američko naoružanje i tehnologiju, takođe su razgovarali s Rusijom o nabavci najsavremenijih helikoptera, dizel-električnih podmornica i vatrenog oružja. Iako vojska zemlje možda želi da poveća arsenal, njen apetit je ograničen dostupnošću sredstava.

"Dakle, sve je to novac i zapravo nam nedostaje", objasnio je Duterte.


Duterte je govorio upravo kad je odnos između Filipina i SAD-a dostigao novi minimum. Nedavno su američki senatori usvojili sankcije protiv Manile zbog hapšenja bivšeg ministra pravde Lejle de Lima, poznate kritičarke Duterteovih akcija protiv narkotika.I dalje se čeka na usvajanje zakona o sankcijama, a usmerene su na zvaničnike Filipina koji su učestvovali u njenom zatvaranju.

Lider Filipina je zapretio da će uvesti vizna ograničenja za putnike iz SAD koji trenutno „dolaze i ulaze kao da poseduju ovo mesto“.

Bez obzira na bilo kakav američki pritisak, u ratu protiv trgovine drogom neće doći do preokreta, insistirao je Duterte.

"Svima sam rekao da ako drogom uništite moju zemlju, Filipine, ubiću vas. Nema polemike oko toga. Ubiću vas", naglasio je Duterte.

Izvor: Vostok / RT   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) danas obeležava devet godina registracije .srb domena i tim povodom korisnicima interneta poklanja još jedno ćirilično pismo – Orto RNIDS, nast


Administracija Džoa Bajdena mogla bi potencijalno početi da otapa ledene odnose između Teherana i Vašingtona, rekao je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif za RT, ali je naglasio...

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, da su lični podaci građana Srbije, zahvaljujući novom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, čija...


Senator Aleksej Puškov komentarisao je izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o ruskim „agresivnim akcijama“. Ranije je šef alijanse


Ostale novosti iz rubrike »