BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Marš miliona“ u Bagdadu kojim se zahteva odlazak američke vojske

RT: „Marš miliona“ u Bagdadu kojim se zahteva odlazak američke vojske
24.01.2020. god.


Veliki protest na koji je pozvao ugledni šitski sveštenik, preplavio je ulice iračkog glavnog grada Bagdada, gde je hiljade ljudi izrazilo protest zbog američke vojne prisutnosti.

U rano jutro u petak, ogromna grupa demonstranata - muškaraca i žena, mladih i starih, počela je da se okuplja na trgu Al Huria u Bagdadu, u blizini glavnog gradskog univerziteta. Antiamerički protest, nazvan "Marš miliona", organizovao je Moktada al Sadr, najviši irački šitski sveštenik.


Neki su nosili bele odore, što je simbolizovalo njihovu spremnost da daju život zbog verskog razloga, dok su drugi držali transparente na kojima je pisalo: „Porodicama američkih vojnika - insistirajte na povlačenju vaših sinova iz naše zemlje ili pripremite njihove mrtvačke sanduke!".


foto: © REUTERS/Thaier al-Sudani

"Odlazite, okupatori!", demonstranti su uzvikivali, dok su drugi uzvikivali: "Da suverenitetu!"


Snage sigurnosti su napravile kordone na glavnim putevima u, a gradska "Zelena zona", gde se nalaze strane ambasade i vladini objekti zabarikadirana je betonskim barijerama.


Još nema izveštaja o demonstrantima koji se kreću ka ambasadi SAD, ali natpisi sa upozorenjemima protiv prelaska barijera postavljeni blizu ambasade.

Protest dolazi nekoliko nedelja nakon što je Irak uzdrmao američki bespilotni napad u blizini aerodroma u Bagdadu, u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani i Abu Mahdi al Muhandis, zamenik komandanta iračke šitske milicije, zajedno sa ostalim oficirima.foto: © REUTERS/Alaa al-Marjani

Osim što je napad podstaknuo vojne tenzije i iranski napad u znak odmazde na američke baze u Iraku, ubistvo je izazvalo i ogorčenje Iračana koji 16-godišnje prisustvo američkih trupa u svojoj zemlji vide kao nezakonitu okupaciju.

Zvanični Bagdad je sa svoje strane okrivio Vašington za kršenje njegovog suvereniteta, s tim što su zakonodavci islamske republike doneli neobavezujuću rezoluciju kojom su Vladu pozvali da protera sve strane snage iz zemlje.

Američki mediji navode da je Pentagon planirao povlačenje svojih 5.000 vojnika iz Iraka, ali su ovi izveštaji nakon toga zvanično opovrgnuti.

Izvor: Vostok / RT

 

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © twitter.com/alghadeer_tv/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) danas obeležava devet godina registracije .srb domena i tim povodom korisnicima interneta poklanja još jedno ćirilično pismo – Orto RNIDS, nast


Administracija Džoa Bajdena mogla bi potencijalno početi da otapa ledene odnose između Teherana i Vašingtona, rekao je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif za RT, ali je naglasio...

Ministarstvo pravde Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, da su lični podaci građana Srbije, zahvaljujući novom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, čija...


Senator Aleksej Puškov komentarisao je izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o ruskim „agresivnim akcijama“. Ranije je šef alijanse


Ostale novosti iz rubrike »