Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Marš miliona“ u Bagdadu kojim se zahteva odlazak američke vojske

RT: „Marš miliona“ u Bagdadu kojim se zahteva odlazak američke vojske
24.01.2020. god.


Veliki protest na koji je pozvao ugledni šitski sveštenik, preplavio je ulice iračkog glavnog grada Bagdada, gde je hiljade ljudi izrazilo protest zbog američke vojne prisutnosti.

U rano jutro u petak, ogromna grupa demonstranata - muškaraca i žena, mladih i starih, počela je da se okuplja na trgu Al Huria u Bagdadu, u blizini glavnog gradskog univerziteta. Antiamerički protest, nazvan "Marš miliona", organizovao je Moktada al Sadr, najviši irački šitski sveštenik.


Neki su nosili bele odore, što je simbolizovalo njihovu spremnost da daju život zbog verskog razloga, dok su drugi držali transparente na kojima je pisalo: „Porodicama američkih vojnika - insistirajte na povlačenju vaših sinova iz naše zemlje ili pripremite njihove mrtvačke sanduke!".


foto: © REUTERS/Thaier al-Sudani

"Odlazite, okupatori!", demonstranti su uzvikivali, dok su drugi uzvikivali: "Da suverenitetu!"


Snage sigurnosti su napravile kordone na glavnim putevima u, a gradska "Zelena zona", gde se nalaze strane ambasade i vladini objekti zabarikadirana je betonskim barijerama.


Još nema izveštaja o demonstrantima koji se kreću ka ambasadi SAD, ali natpisi sa upozorenjemima protiv prelaska barijera postavljeni blizu ambasade.

Protest dolazi nekoliko nedelja nakon što je Irak uzdrmao američki bespilotni napad u blizini aerodroma u Bagdadu, u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani i Abu Mahdi al Muhandis, zamenik komandanta iračke šitske milicije, zajedno sa ostalim oficirima.foto: © REUTERS/Alaa al-Marjani

Osim što je napad podstaknuo vojne tenzije i iranski napad u znak odmazde na američke baze u Iraku, ubistvo je izazvalo i ogorčenje Iračana koji 16-godišnje prisustvo američkih trupa u svojoj zemlji vide kao nezakonitu okupaciju.

Zvanični Bagdad je sa svoje strane okrivio Vašington za kršenje njegovog suvereniteta, s tim što su zakonodavci islamske republike doneli neobavezujuću rezoluciju kojom su Vladu pozvali da protera sve strane snage iz zemlje.

Američki mediji navode da je Pentagon planirao povlačenje svojih 5.000 vojnika iz Iraka, ali su ovi izveštaji nakon toga zvanično opovrgnuti.

Izvor: Vostok / RT

 

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © twitter.com/alghadeer_tv/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kineska kompanija Huawei pozvala je danas vlasti u Sjedinjenim Državama da javnosti predstave dokaze o navodnom špijuniraju.  Prethodno je vlada SAD optužila telekomunikacionog giganta da preko baznih stanica može da...


Kompanija Space X lansirala je još 60 satelita za svoj Starlink globalni sistem.   Starlink će služiti za globalno povezivanje na

"Aktuelna situacija u Crnoj Gori, vezano za Zakon o slobodi vjeroispovijesti, bila bi potpuno drugačija da naša zemlja nije članica NATO-a", rekao je ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković. On...


Moja baka je oduvek govorila "Ma dobro je, ćuti tu, samo da nismo gladni i bosi".   Da li Srbija postaje Evropsko second-hand tržište? Čak su i nadležni odlučili da u...

Ministar odbrane Ruske Federacije general armije Sergej Šojgu, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom obišao je izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije...Ostale novosti iz rubrike »