Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Krstovdanska litija u Nikšiću – hiljade vernika u molitvenom hodu

Krstovdanska litija u Nikšiću – hiljade vernika u molitvenom hodu
18.01.2020. god.
Veličanstvena litija u Nikšiću. Hiljade nikšićana prisustovalo Krstovdanskoj litiji.

Prije litije je u Sabornom hramu Sv. Vasilija Ostroškog služen moleban.


O slobodi koja se ne da vezati, govorio je večeras protojerej Nikola Marojević, prenosi IN4S.

O onome i onima koji nas čineći bezakonje iz hramova izvedoše da na ulici tražimo oduzeta prava, ovdje neće biti riječi. Mislićemo na njih. Sloboda se ne da vezati. Sloboda je kad si sam, a nisi usamljen. Sloboda je kad te ima i kad te nema. Sloboda je kad si svoj na svome, poručio je o. Nikola.


foto: in4s.net

„Nedavno nas upita neka od žena: čije je ono što je naše, precjenjujući sebe, skrivajući se pod tuđim imenom a u stvari pokazujući svoje suštinsko neznanje! Malen je ljudski um da to razumije. Svetinje u čiju smo odbranu ustali su Božije! Da bi se to razumjelo čovjek mora imati srce i najprije srediti svoj život… Za ljubav, slobodu, sreću, pravdu treba imati čistu dušu. Tada se sve samo otkriva. Samo narod slobodan ima sve u svojim rukama. Istina se ne da vezati. Istina je samo jedna, i nema drugo lice“ istakao je i dodao:

"Ova drama, na ulicama Crne Gore, a vidimo proširila se na mnoge zemlje gdje žive pravoslavni hrišćani, nadmašuje i nas kao njene protagoniste. Ovo je već istorija, u punom smislu riječi. Oni koji, radeći svoj posao, po trgovima i na ćoškovima, dronovima i baznim stanicama, popisujući nas u knjige raporta svojim nadređenima, u stvari nas upisuju u knjigu časti, poštenja i ljudskog dostojanstva.

Mnogo je veća svetinja koju branimo od sile koja je ispred nas. Riječ se ne da vezati. Ako ti riječ nije jaka i čvrsta da na njoj možeš zidati kuću, imati dom, rađati djecu, čuvati imanje – zaludu si se i rađao i živio. Dati riječ, znači biti spreman za nju položiti život. To je odgovor onima kojima je sve jasno, a ništa ne znaju. Ovo nisu samo ulice, kao što ovo nisu samo šetnje. Ovo su molitveni vapaji naroda ranjenog nepravdom i suštinskim poniženjem.


foto: in4s.net

Crna Gora u kojoj danas živimo nije Crna Gora za koju su živjeli i ginuli naši preci. Naš narod, ma kako ga zvali, Srbi ili Crnogorci, Crnogorci ili Srbi, pravoslavni hrišćani – to smo mi, nikada nije bio raja", podsjetio je o. Nikola i poručio:

"Raja nismo bili ni pod petovjekovnom turskom imperijom, a danas bi od nas da naprave raju! Dah slobode koji pronosimo ovim ulicama, ovim duhovnim lavirintima, ne može ugušiti niko. Kao ni sjaj u našim očima i radost na licima. To nije od ovoga svijeta. Možete nam okupirati zemlju, ali ne možete dušu. Ona se ne da uhvatiti. Vjera se ne da vezati. Vjera je svjetlost koja svijetli u tami. Vjera je kad živiš po zakonima koji se ne mogu vidjeti. Vjera je kad ti je blizu Onaj koga niko nije vidio nikad, a koji ti daje da budeš to što jesi. Vjera je način da budeš bolji, ljepši, savršeniji. Da budeš čovjek. Svetinje koje bezakonici podvode Državi su očni živac postojanja ovog naroda.


foto: in4s.net

Mi nemamo dublje tajne, a Tajna se mora čuvati da bi ona sačuvala nas. Čovjek se ne da vezati. Kome da predam crkvu u mome selu pored koje sam položio kosti svoje majke i bližnjih? Ili one, na koju svi jurišaju u kojoj sam kršten vodom i Duhom i postao hrišćanin? Kako da predam ključeve Sabornog hrama, iz koga smo krenuli – u kome sam primio svešteni zalog vječnog života, za koji ću odgovarati na Hristovom Sudu. Kako da predam ono zrno soli kojim solimo pogaču od Cara Lazara do dana današnjeg? Kome da damo onaj kvasac vječnoga života koji nam je prenio Sveti Sava, kojim osam vjekova u našim dušama narasta Carstvo Božije?

Mogu se čovjeku vezati ruke, ali ne možeš vezati Čovjeka u njemu. Samo narod koji nosi Boga u sebi može da bude slobodan. Samo čovjek obasjan vječnim vrijednostima, moralom, dostojanstvom, poštenjem, vjerom – ima nade da će opstati. Čuvajmo hramove, branimo domove, ne dajmo na obraz. Živjela sloboda", poručio je na veličanstvenoj litiji u Nikšiću.

IN4S


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: in4s.net/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Podgorica Molitveni hod ulicama glavnog grada Crne Gore predvodiće arhimandrit Sava (Janjić), iguman manastira Visoki Dečani. Litija će krenuti od Sabornog hrama Hristovog


Konkursi za prijem kandidata u Vojnu akademiju, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu otvoreni su do 15. marta ove godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane...

Najnoviji ruski borbeni avioni MiG-35 moći će da slete u automatskom režimu, a odgovarajuća tehnologija je već napravljena, saopšteno je za RIA Novosti u pres službi korporaciji "MiG".


Rusija danas slavi Dan branilaca otadžbine. Nezvanično, u Rusiji se 23. februar obeležava kao dan muškaraca, bez obzira da li su u vojnoj službi ili ne.

Samo jednoj državi je pošlo za rukom da privremeno potčini Rusiju, ali ta država već odavno ne postoji. Kada govorimo o neprijateljima koji su pokušali da prodru u Rusiju i...


Nezadovoljni što su okrivili Rusiju samo za mešanje u izbore, američki zvaničnici tvrde da Moskva pokušava da „poseje razdor“ širenjem dezinformacija o koronavirusu i ulozi SAD u njegovom stvaranju...


Ostale novosti iz rubrike »