Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Patrijarh Irinej: Ni najveći neprijatelji naši nisu atakovali da uđu u manastire, kao što to radi crnogorski režim!

Patrijarh Irinej: Ni najveći neprijatelji naši nisu atakovali da uđu u manastire, kao što to radi crnogorski režim!
07.01.2020. god.
Srbski patrijarh Irinej ocijenio je da Zakonom o slobodi vjeroispovijesti vlasti u Crnoj Gori žele da oslabe svijest o srbskom porijeklu i imenu, i, što još tragičnije može da bude, ako budu uspjeli u tome, to je da to sjutra primijene i vlasti na Kosovu i Metohiji.

 “Crna Gora, nekada elitan dio srbskog naroda, ušao je u takav život da negiraju svoju istoriju. Naši odnosi su uvijek bili bratski, jedan narod, nažalost, tu se umiješala politika, znamo čija, znamo zašto sa željom da Crnu Goru odvoji od Srbije i, ono što je najtragičnije što se ne može objasniti i opravdati, Crna Gora je priznala Kosovo Šiptarima, kao i učešće predsjednika Crne Gore na Kosovu u nekim fazama s drugima kad su u pitanju Kosovo i Srbija, istakao je patrijarh Irinej u intervjuu za frankfurtske “Vesti“, prenosi Tanjug.

 
Rekao je da ono što crnogorske vlasti čine sa svetinjama niko nikada nije činio.
 
“I najveći neprijatelji naši nisu atakovali da uđu u manastire. Uostalom, i manastiri i imovina pripada tamošnjem narodu. To niko ne osporava, kao što što su Srbiji svetinje našeg naroda, naše države. Šta oni hoće tim, to samo oni znaju, vjerovatno da oslabe svijest o srbskom porijeklu i srbskom imenu i ono što je još najtragičnije može da bude, ako budu uspjeli u tome, da to primijene sjutra na Kosovu i Metohiji. To je tragedija. Vjerovatno je to neko tako smislio. Nadam se i molim se Bogu kao i sva naša Crkva da oni koji vode Crnu Goru, dođu k sebi i da odustanu od ovoga što smjeraju”, kazao je Irinej.
 
Što se Kosova i Metohije tiče patrijarh je istakao da je to jedna velika rana srbskog naroda, srpske istorije i kulture.
 
“Nažalost, Kosovo je okupirano, ja sam prije nekoliko mjeseci putovao za Pećku patrijaršiju i mene su dva sata držali na prelazu ne želeći da me puste. Ja nisam imao dozvolu za ulazak. Meni koji sam patrijarh kome je rezidencija Pećka patrijaršija i koji sam 15 godina živio na Kosovu i Metohiji nije bilo dopušteno da uđem na teritoriju Kosova i Metohije. Posle neke intervencije nadležnih došlo je do puštanja“, kazao je Irinej.
 
Ukazao je da teško stanje, da srbskog naroda više nema tamo gdje su nekada bili u velikom broju.
 
“Narod je protjeran sa Kosova i Metohije i možda najveći propust našeg državnog vrha jeste što ništa nisu učinili kada je narod protjeran da postave kao prvi uslov svih razgovora i pregovora povratak naroda na Kosovo i Metohiju, da im se kuće koje su spaljene, koje su uništene, imanje koje je razgrabljeno povrati da bi se narod vratio“, ocijenio je Irinej.
 
Kazao je da je igra oko Kosova velika igra, i da ima dosta onih koji žele da ga otmu Srbiji.
 
“Ono što je komično i tragično, traže da se odreknemo Kosova. Pametan čovjek ne može da se odrekne svoje kuće i od svoje zemlje. To je naša sveta zemlja, zemlja s najvećim svetinjama. To su Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica, i mnoge druge svetinje, na stotine i stotine. Oduvijek su pripadale srbskom narodu, srbskoj kulturi i istoriji. Danas, oni koji nemaju istoriju i svoju kulturu, traže da se mi odreknemo svoje kulture“, naglasio je Irinej.
 
Patrijarh je istakao da je borba velika, da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić junački bori da nađe najbolje rješenje za Kosovo i Metohiju, i da će se vidjeti kako će na kraju sve da se izdešava.


  • Izvor
  • borba.me


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Vasojevići su, u nedjelju, 23. februara,od ranih jutarnjih sati bili u molitvenom i krstonosnom hodu. Litije vjernog naroda kretale su, iz više pravaca, ka Beranama ka onoj matici naroda...


Podgorica je i sinoć bila u znaku litijskog podviga za odbranu svetinja, vjere pravoslavne i ljudskog dostojanstva. Poruke koje su poslate sa ovog, do sada najvećeg masovnošću, ali i...

Podgorica Molitveni hod ulicama glavnog grada Crne Gore predvodiće arhimandrit Sava (Janjić), iguman manastira Visoki Dečani. Litija će krenuti od Sabornog hrama Hristovog


Konkursi za prijem kandidata u Vojnu akademiju, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu otvoreni su do 15. marta ove godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane...

Najnoviji ruski borbeni avioni MiG-35 moći će da slete u automatskom režimu, a odgovarajuća tehnologija je već napravljena, saopšteno je za RIA Novosti u pres službi korporaciji "MiG".


Rusija danas slavi Dan branilaca otadžbine. Nezvanično, u Rusiji se 23. februar obeležava kao dan muškaraca, bez obzira da li su u vojnoj službi ili ne.


Ostale novosti iz rubrike »