booking.com
Početna stranica > Novosti

Pentagon: Pratimo sve što rade Rusi i prema tome se ozbiljno odnosimo

Pentagon: Pratimo sve što rade Rusi i prema tome se ozbiljno odnosimo
08.12.2019. god.


Šef Pentagona Mark Esper izjavio je da Sjedinjene Američke Države zaostaju za Rusijom na planu hipersoničnog naoružanja.

Dok je nastupao u Kaliforniji, Esperu je bilo postavljeno pitanje: „Brinu li vas ruske hipersonične rakete?“ 

„Pre nekoliko godina mi smo bili napravili pauzu u radu na takvim tehnologijama. Dotad smo nesumnjivo bili lider u toj oblasti. Sada smo, međutim, u ulozi onoga koji mora da sustiže. Zato ulažemo svaki dolar, koji možemo, da ponovo steknemo garantovanu prednost i u hipersoničnom naoružanju“.

Esper je dodao da ga brine što neka najnovija ruska oružja nisu obuhvaćena sporazumom START-3 koji ograničava strateško ofganzivno naoružanje.


„Zabrinjava me što Rusija pokušava da dođe do različitog strateškog oružja koje izlazi izvan okvira sporazuma kakav je danas. To rusko naoružanje nije ni uzeto u obzir ni provereno“.Šef Pentagona je ponovo optužio Moskvu da je kršila Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa i dodao:


„Zato Rusi, što se tiče raketa srednjeg dometa, danas imaju mogućnosti koje mi nemamo. Mi pomno pratimo sve što rade Rusi i prema tome se ozbiljno odnosimo“.


Esper je u avgustu tražio da u novi sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju obavezno budu uključena sva najnovija ruska ofanzivna oružja.


Iz Moskve je stigao nagoveštaj da bi mogla pristati da se to odnosi na hipersoničnu raketu „Kinžal“. Nije jasno šta bi mogla tražiti da učine Amerikanci zauzvrat.


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Pre par nedelja je ceo svet svedočio razornim mogućnostima vojnih dronova. Sada je vojska SAD po prvi put upotrebila i novu vrstu drona u Avganistanu.   


Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković sa saradnicima, razgovarao je sa ambasadorom SAD u Srbiji NJ.E. Entonijem Godfrijem, koji prvi put boravi u zvaničnoj poseti jugu Srbije. „Na sastanku smo...

Predsednik Vladimir Putin je odobrio novu vladu nakon ostavke prethodnog kabineta nazivajući je uravnoteženom. Iako je došlo do značajnih rekonstrukcija, ministri odbrane, spoljnih poslova i finansija zadržali su svoje...


Izaslanik Severne Koreje u Ženevi je upozorio da je denuklearizacija zemlje nemoguća ako SAD zadrže svoju „neprijateljsku politiku“, prisiljavajući Pjongjang da traži „novi put“ od obustavljenih bilateralnih razgovor

Širom Rusije i ove godine vernici su razbijali led na rekama i jezerima kako bi se za Bogojavljenje ritualno okupali u ledenoj vodi. Ove hrabre lepotice se nisu uplašile...Ostale novosti iz rubrike »