BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Pentagon: Pratimo sve što rade Rusi i prema tome se ozbiljno odnosimo

Pentagon: Pratimo sve što rade Rusi i prema tome se ozbiljno odnosimo
08.12.2019. god.


Šef Pentagona Mark Esper izjavio je da Sjedinjene Američke Države zaostaju za Rusijom na planu hipersoničnog naoružanja.

Dok je nastupao u Kaliforniji, Esperu je bilo postavljeno pitanje: „Brinu li vas ruske hipersonične rakete?“ 

„Pre nekoliko godina mi smo bili napravili pauzu u radu na takvim tehnologijama. Dotad smo nesumnjivo bili lider u toj oblasti. Sada smo, međutim, u ulozi onoga koji mora da sustiže. Zato ulažemo svaki dolar, koji možemo, da ponovo steknemo garantovanu prednost i u hipersoničnom naoružanju“.

Esper je dodao da ga brine što neka najnovija ruska oružja nisu obuhvaćena sporazumom START-3 koji ograničava strateško ofganzivno naoružanje.


„Zabrinjava me što Rusija pokušava da dođe do različitog strateškog oružja koje izlazi izvan okvira sporazuma kakav je danas. To rusko naoružanje nije ni uzeto u obzir ni provereno“.Šef Pentagona je ponovo optužio Moskvu da je kršila Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa i dodao:


„Zato Rusi, što se tiče raketa srednjeg dometa, danas imaju mogućnosti koje mi nemamo. Mi pomno pratimo sve što rade Rusi i prema tome se ozbiljno odnosimo“.


Esper je u avgustu tražio da u novi sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju obavezno budu uključena sva najnovija ruska ofanzivna oružja.


Iz Moskve je stigao nagoveštaj da bi mogla pristati da se to odnosi na hipersoničnu raketu „Kinžal“. Nije jasno šta bi mogla tražiti da učine Amerikanci zauzvrat.


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Svih 27 država EU je saopštilo da više ne priznaju Huana Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele, uprkos pozivu Evropskog parlamenta od pre nekoliko dana da vlade bloka ne umanje...

Predsednik Vladimir Putin preporučio je Državnoj dumi da pripremi za razmatranje na prolećnom zasedanju nacrt zakona kojim se zabranjuje javno identifikovanje uloge SSSR-a i nacističke Nemačke, navodi se na...


Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev razgovarao je telefonom sa pomoćnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja i razvoju saradnje dveju...

  Stručnjaci su započeli rad na produženju Sporazuma o stratšekom ofantivnom naoružanju (START 3)., saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u eteru TV kanala "Rusija 24".


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je, na Tviteru, da je potpisao Ukaze o proglašenju zakona nakon što ih je Skupština ponovo izglasala 20. januara 2021. godine.


Ostale novosti iz rubrike »