booking.com
Početna stranica > Novosti

Sedam najlepših vožnji gradskim saobraćajem u Moskvi

Sedam najlepših vožnji gradskim saobraćajem u Moskvi
08.12.2019. god.


Nemojte trošiti novac na turističke obilaske grada! Iz običnog moskovskog trolejbusa, tramvaja i autobusa možete videti sve glavne znamenitosti i najlepša mesta u gradu.

Ove gradske linije prolaze pored Kremlja, Boljšog teatra, rejona Poklonaja gora i mnogih drugih poznatih mesta. Dodatna prednost je u tome što veći deo gradskog saobraćaja u Moskvi koristi posebne saobraćajne trake, pa neće gubiti vreme u saobraćajnim gužvama. A sve što vam je potrebno za ove obilaske je obična jeftina 
karta za gradski prevoz. Polazimo!

1. Autobus „B”: po kružnoj moskovskoj ulici Sadovoje koljco

Možete krenuti ovom predivnom starom gradskom linijom (postoji od 1912. godine) kroz centar grada, ulicom Sadovoje koljco od Pavelecke železničke stanice do stanice metroa Smolenska. Usput ćete videti futurističku zgradu Doma muzike, Taganski trg, Stari i Novi Arbat i park Gorkog. Ako želite da idete u suprotnom smeru, uzmite autobus „Bk”, koji ide istim putem, ali sa unutrašnje strane prstena. Šta mislite, zašto se ova linija zove „B”? Naziv potiče još iz 1912. godine, kada su bile dve linije tramvaja: linija A po Bulevarskom prstenu i linija B po prstenu Sadovoje koljco. Moskovljani ovu liniju zovu „Bubica” (Bukaška). 

Trajanje vožnje: 65 minuta


2. Tramvaj br. 39: jezero Čistije prudi – Univerzitet
 

Moskovska glavna „turistička” tramvajska linija saobraća po Čistoprudnom bulevaru sve do Pavelecke železničke stanice i Lenjinskog prospekta. Linija 39 vodi vas pored brojnih gradskih znamenitosti, kao što su Staljinovi neboderi na Kotelničeskom keju, Donski i Danilovski manastir i Moskovski državni univerzitet. Krajem decembra možete se čak provozati posebnim Novogodišnjim tramvajem okićenim svetiljkama i ukrasima.

Ako ne želite suviše da se udaljite od centra, možete sesti i u tramvaj A (Čistije prudi – Kaluškaja) ili br. 3 (Čistije prudi – Kahovskaja). Sve ove linije idu po istoj maršruti sve do Danilovske pijace.

Trajanje vožnje: 70 minuta


3. Jednošinski voz: stanica metroa Timirjazevska – Ulica Sergeja Ejzenštajna

Želite grad da razgledate sa visine? U tom slučaju jedinstvena jednošinska linija u Moskvi je prava stvar za vas! Ova kratka maršruta omogućiće vam da vidite sajamski kompleks VDNH, Muzej kosmonautike i čuveni televizijski toranj Ostankino.

Trajanje vožnje: 20 minuta


4. Autobus M27: Park Pobede – Karačarovski nadvožnjak

Ovo je još jedan zgodan i jednostavan način da mnogo toga vidite odjednom. Linija počinje od rejona Poklonaja gora, vodi širokim Kutuzovskim prospektom, prelazi reku Moskvu preko Novoarbatskog mosta i izlazi na Novi Arbat. Autobus prolazi pored Aleksandrijske bašte, zidina Kremlja, Boljšog teatra, Lubjanke i Kitaj-goroda. Možete da izađete iz autobusa kod stanice metroa Taganska ili da nastavite vožnju ka moskovskom predgrađu.

Trajanje vožnje: 1 sat i 27 minuta


5. Trolejbus br. 70: Beloruska železnička stanica – Bratcevo

Ova linija kao da je napravljena specijalno za ljubitelje ruskih aristokratskih imanja. Polazi sa Beloruske železničke stanice i prolazi pored Petrovskog dvorca, plemićkog imanja Pokrovsko-Strešnjevo i imanja Stroganovih. Tu je i bonus: moskovski prvi (danas zatvoreni) aerodrom.

Trajanje vožnje: 1 sat i 18 minuta


6. Noćni autobus N1: Kitaj-gorod – aerodrom Šeremetjevo

Ne spava vam se? Krenite onda u fascinantni obilazak Moskve noćnim autobusom koji saobraća od 1:00 do 6:00 ujutro. Za stvarno dobar provod ponesite sa sobom termos sa čajem i sendviče. Autobus polazi iz centra grada i vozi do aerodroma Šeremtjevo, prolazeći pored najvažnijih gradskih atrakcija. U Moskvi zapravo postoji nekoliko noćnih linija i sve polaze od Kitaj-goroda. N1 je prva i najzanimljivija. Prolazi blizu Kremlja, Boljšog teatra, a zatim Tverskom ulicom stiže na Belorusku železničku stanicu, nastavljajući dalje pored Petrovskog dvorca i Severnog rečnog pristaništa. 

Trajanje vožnje: 2 sata


7. Autobus M2: Riška železnička stanica – rejon Fili

Ovo je lepa vožnja kroz stare stambene rejone Moskve. Sedite u autobus na Riškoj stanici metroa, a zatim uživajte u pogledu na Olimpijski stadion (sagrađen za Olimpijadu 1980), Apotekarsku baštu, Rusku državnu biblioteku (glavnu u zemlji), Novi Arbat i rejon Poklonaja gora.

Trajanje vožnje: 45 minuta

Ana Sorokina, Russia beyond  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Vladimir Pesnя / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Pre trideset godina, 22. januara 1990. godine komunisti su izgubili monopol nad vlašću u Jugoslaviji, a na Balkanu su se pojačale etničke i nacionalne suprotnosti.


NATO se upušta u vrlo opasnu igru širenja operativnih aktivnosti na dve nove sfere - kosmos i sajber prostor, izjavio je ministar spoljnih poslova RusijeSergej Lavrov.


U jutarnjem programu RTCG crnogorski premijer Duško Marković se osvrnuo na Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je izazvao negodovanje SPC i pravoslavnih vjernika

Vojno prisustvo SAD-a u Evropi je dostiglo rekord od početka veka, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na zajedničkoj sednici Komiteta Parlamenta EU za spoljne poslove i Podkomiteta...


Srbija se nada da će prve količine gasa kroz "Turski tok" dobiti do kraja ove godine, rekao je srbski predsjednik Aleksandar Vučić za RIA Novosti. "Nadam se do kraja godine....


Ostale novosti iz rubrike »