booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Denuklearizacija nestala sa pregovaračkog stola - Pjongjang

RT: Denuklearizacija nestala sa pregovaračkog stola - Pjongjang
07.12.2019. god.


Ambasador Severne Koreje u UN-u odbacio je poziv Vašingtona na "trajan i značajan dijalog", rekavši da je denuklearizacija koju je tražila Trampova administracija već "nestala sa pregovaračkog stola".

"Ne moramo sada da vodimo dugotrajne razgovore sa SAD-om,  a denuklearizacija je već nestala sa pregovaračkog stola", reko je ambasador Kim Song.


Song je dodao da pozivi Trampove administracije za dijalog predstavljaju "trik koji štedi vreme" kako bi podstaknuli pitanje denuklearizacije za izbore narednih godina.

Kako je Song objavio poslednje saopštenje Pjongjanga, američki predsednik Donald Tramp i predsednik Južne Koreje Mun Džae In održali su telefonski razgovor, razmišljajući o načinima ponovnog pokretanja diplomatije sa Severnom Korejom.

Pjongjang je dao Sjedinjenim Američkim Državama krajnji rok do kraja godine da odustanu od zahteva za jednostranom denuklearizacijom, ako se severnokorejski lider Kim Džon Un ne odluči za „novi pristup“.


„Sve je na SAD-u kakav će božićni poklon odabrati“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Ri Tae Song u utorak. Pretpostavljajući da SAD ne smanjuju insistiranje na denuklearizaciji, Pjongjang će se verovatno vratiti sporadičnim pretnjama protiv SAD-a. Državni mediji su na to nagovestili u sredu, upozoravajući Vašington da bi "svakog trenutka mogao izbiti sveobuhvatni rat između dve zemlje".

Tramp, sa svoje strane, nije odustao ni od pretnji. Iako američki predsednik nije pretio Kimu „vatrom i besom“ što je učinio 2017. godine, upozorio je severnokorejskog kolegu da „ako budemo morali, iskoristićemo“ silu američke vojske protiv njega.

Tramp i Kim su se sastali tri puta od prošlog juna. Iako su susreti bili istorijski i pružili obojici lidera priliku da se pohvale stremljenjem ka miru na Korejskom poluostrvu, nije ostvaren konkretan napredak ka denuklearizaciji, a Pjongjang je poslednjih meseci ponovo započeo sa testiranjem raketa.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Reuters / Shamil Zhumatov and Jonathan Ernst / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sovjetski Savez nije dočekao izvinjenje i odštetu od Amerikanaca za oboreni avion, ali je naplatio na svoj način. „Oni su se jednostavno našli na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i...


Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski g. Metodije predvodiće sjutra krsni hod ulicama Bara, nakon molebna koji će se služiti u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira, sa početkom u 18 časova,...


U okviru redovne letačke obuke, vazduhoplovi Vojske Srbije 22. i 23. januara 2020. godine, u vremenu od 13 do 19 časova izvršiće više sletanja i poletanja sa helidroma „Banjički...

Pre trideset godina, 22. januara 1990. godine komunisti su izgubili monopol nad vlašću u Jugoslaviji, a na Balkanu su se pojačale etničke i nacionalne suprotnosti.Ostale novosti iz rubrike »