booking.com
Početna stranica > Novosti

Sedam najnovijih ruskih istorijskih blokbastera koje ne smete propustiti

Sedam najnovijih ruskih istorijskih blokbastera koje ne smete propustiti
06.12.2019. god.


2019. godine ruski filmski stvaraoci su pokušali da iznenade publiku ratnim akcionim filmom u stilu Tarantina, mračnim gotskim trilerom, ali i još jednom dramom na temu Drugog svetskog rata. Upoznajte neka od najnovijih ostvarenja popularne ruske kinematografije!

1. Deveta (Devяtaя), 2019

Surovi serijski ubica ubio je osam mladih žena u mračnim ulicama Sankt Peterburga u 19. veku. Poručnik Rostov uz pomoć engleskog medijuma Olivije Rid pokušava da zaustavi ovog ruskog „Džeka Trboseka”. Za Oliviju je to pitanje života i smrti, jer predoseća da bi ona mogla biti deveta žrtva.

„Sankt Peterburg je u drugoj polovini 19. veka bio poseban univerzum”, kaže filmski reditelj Nikolaj Homerika. „Glavni zadatak prilikom snimanja bilo je da se pokaže mistika ovog grada. Svaki kadar trebalo je da ima neki mistični element i naš snimatelj je to savršeno postigao.” https://www.vokrug.tv/product/show/devyataya/

Film „Deveta” pruža vam izvanrednu priliku da saznate kako je najlepši ruski grad izgledao pre jednog veka i da glavne junake pratite kroz njegova čudesna, ali i zastrašujuća, mesta.

2. Ržev (Ržev), 2019

U Rusiji ne može da prođe godinu dana, a da se u bioskopima ne pojavi novi film posvećen Velikom otadžbinskom ratu protiv nacističke Nemačke. Ove godine to je film „Ržev”, koji nas vodi u tešku i iscrpljujuću bitku u zimu 1942. godine, koja je danas poznata kao „rževska klanica”.

Snage Crvene armije pretrpele su velike gubitke, ali i pored toga dobijaju naređenje da po svaku cenu odbrane selo Ovsjanikovo, dok ne stigne pojačanje. S obzirom da su brojčano nadjačani, mnogim vojnicima se čini da bi to mogla biti njihova poslednja bitka…

„Ržev” je opisan kao „izuzetno pošten i istinit film”. Autori se takođe nisu poveli za danas popularnim holivudskim trendom  da se glavne role poveravaju ženama. U filmu ne postoji nijedan ženski lik!

3. Crvena utvara (Krasnый prizrak), 2019

Sa raspadom Sovjetskog Saveza završena je i epoha grandioznih ratnih filmova sa potresnim borbenim scenama. Nažalost, mnogi savremeni ruski ratni filmovi nemaju u svojoj osnovi tragičnu dramu, kao nekad. Umeto toga, često su to ljubavne melodrame, kao što je „Staljingrad”, ili bajke u stilu  World of Tanks, kao što je „T-34”. A čini se da su autori „Crvene utvare” bili inspirisani „Prokletnicima” Kventina Tarantina.

Za vreme Bitke za Moskvu nemačke trupe su prestravljene legendarnim vojnikom Crvene armije, koji je poznat kao „crvena utvara”. Ovaj polučovek-poluduh pojavljuje se niotkuda, poubija čitavu neprijateljsku jedinicu i nestaje bez traga…

4. Ruski dečak (Malьčik russkiй), 2019

Za razliku od Drugog svetskog rata, Prvi svetski rat nije posebno popularna tema u ruskoj kinematografiji. Rusi ne vole da se sećaju rata koji se za njih završio tako neslavno. Debitantsko ostvarenje reditelja Aleksandra Zolotuhina je izuzetak od ovog nepisanog pravila.

„Ruski dečak” je priča o dečaku koji je ostao slep posle eksplozije u svojoj prvoj bici. Međutim, ova tragedija dovela je do toga da mu se druga čula izoštre i on je dobio zadatak da „sluša” nebo kako bi vojsku na vreme upozorio na vazdušni napad.

„Nismo želeli da rekonstruišemo istorijske događaje. Akcenat je bio na tome da stvorimo sliku o Prvom svetskom ratu. Da pokažemo ljude: njihove misli, osećanja, brige. Te ljude, koje su u životu tek čekali revolucija, ratovi i katastrofe tragičnog 20. veka”, kaže reditelj.

5. Greh (Greh), 2019

Novi rusko-italijanski film Andreja Končalovskog govori o životu i stvaralaštvu Mikelanđela Buonarotija. Njega u haos intriga uvlače dve moćne porodice, Mediči i Dela Rovere, koje se bore za odanost čuvenog skulptora i slikara. Osim toga, Mikelanđelo pati od unutrašnjih konflikta i primoran je da se bori sa sopstvenim demonima.

U julu 2019. godine ruski predsednik Vladimir Putin je papi Franji poklonio DVD ovog filma, dodajući da je Končalovski jedan od najpoznatijih i najtalentovanijih ruskih reditelja.

6. Divlja liga (Dikaя Liga), 2019

Zasnovan na stvarnim događajima (kako tvrde autori), film „Divlja liga” je priča o rođenju fudbala u Rusiji. Glavni producent Igor Dobrovolski je rekao da je film inspirisan Svetskim prvenstvom u fudbalu 2018. godine, kada su ruski fudbaleri „ne samo pokazali odličnu igru, nego i herojski vratili fudbal u Rusiju”. https://tass.ru/kultura/6160307

Radnja filma se dešava u Ruskoj Imperiji početkom 20. veka. Seljak Varlam organizuje prvi narodni fudbalski tim u zemlji. Međutim, fudbal se smatra za aristokratsku igru i nije lako postati deo ove elite…

Osim u Rusiji omiljenog glumca Adrijana Pola (poznatog po seriji „Gorštak”), u filmu igraju i vodeći igrači iz ruskog nacionalnog tima: Artjom Dzjuba, Anton Mirančuk i Roman Zobnjin. 

7. Lav Jašin, golman iz sna (Lev Яšin. Vratarь moeй mečtы), 2019

Još jedan film o fudbalu pojavio se ove godine i posvećen je po mnogima najvećem golmanu u istoriji Lavu Jašinu. On je odbranio 150 kaznenih udarca i u karijeri imao 270 utakmica bez ijednog primljenog gola. On je jedini golman koji je osvojio prestižnu titulu „Zlatna lopta”.

Pravljenje ovog filma bilo je veoma turbulentan proces koji je trajao skoro 10 godina. Termini za snimanje često su odlagani, scenario je nekoliko puta prepravljan, a finansije su uvek bile nedovoljne. Čak su se i predsednik Vladimir Putin i ruska vlada uključili u nadi da će ubrzati njegov dolazak u bioskope. Zbog svega toga premijera se nije poklopila ni sa Svetskim prvenstvom 2018. godine, ni sa obeležavanjem 90 godina od rođenja čuvenog golmana 22. oktobra 2019. godine. Tek krajem novembra film se pojavio na velikim ekranima.

Boris Jegorov, Russia beyond

   • Izvor
  • Krasnый prizrak -- - Andrej Bogatirjov/ ABS, 2019 / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Veličanstvena litija u Nikšiću. Hiljade nikšićana prisustovalo Krstovdanskoj litiji.


Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služiće na Bogojavljenje, u nedjelju, 19. januara sa sveštenstvom Svetu službu Božiju sa velikim vodoosvećenjem u sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, sa...

Predsednik Rusije Vladimir Putin obećao je da će otvoriti centar za arhivska dokumenta o Drugom svetskom ratu tokom sastanka sa veteranima i predstavnicima patriotskih organizacija u Sankt Peterburgu. „Zapušićemo pr...


Američko ministarstvo odbrane tvrdi da njihovo vojno prisustvo Irak čini sigurnijim i "prosperitetnijim", uprkos pozivima iračkih poslanika na odlazak svih stranih snaga iz zemlje i sve većim tenzijama sa...

"Srebrenica je stopostoni genocid, ali manji od genocida koji je Srbija uradila u Crnoj Gori 1918. i 1920. godine"


Nju Delhi razmatra učešće u ruskim naftnim i gasnim projektima na Arktiku jer bi saradnja sa Moskvom mogla da otvori ogromne mogućnosti za Indiju u regionu bogatim resursima. "Uspostavljamo saradnju...


Ostale novosti iz rubrike »