Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Sedam najnovijih ruskih istorijskih blokbastera koje ne smete propustiti

Sedam najnovijih ruskih istorijskih blokbastera koje ne smete propustiti
06.12.2019. god.


2019. godine ruski filmski stvaraoci su pokušali da iznenade publiku ratnim akcionim filmom u stilu Tarantina, mračnim gotskim trilerom, ali i još jednom dramom na temu Drugog svetskog rata. Upoznajte neka od najnovijih ostvarenja popularne ruske kinematografije!

1. Deveta (Devяtaя), 2019

Surovi serijski ubica ubio je osam mladih žena u mračnim ulicama Sankt Peterburga u 19. veku. Poručnik Rostov uz pomoć engleskog medijuma Olivije Rid pokušava da zaustavi ovog ruskog „Džeka Trboseka”. Za Oliviju je to pitanje života i smrti, jer predoseća da bi ona mogla biti deveta žrtva.

„Sankt Peterburg je u drugoj polovini 19. veka bio poseban univerzum”, kaže filmski reditelj Nikolaj Homerika. „Glavni zadatak prilikom snimanja bilo je da se pokaže mistika ovog grada. Svaki kadar trebalo je da ima neki mistični element i naš snimatelj je to savršeno postigao.” https://www.vokrug.tv/product/show/devyataya/

Film „Deveta” pruža vam izvanrednu priliku da saznate kako je najlepši ruski grad izgledao pre jednog veka i da glavne junake pratite kroz njegova čudesna, ali i zastrašujuća, mesta.

2. Ržev (Ržev), 2019

U Rusiji ne može da prođe godinu dana, a da se u bioskopima ne pojavi novi film posvećen Velikom otadžbinskom ratu protiv nacističke Nemačke. Ove godine to je film „Ržev”, koji nas vodi u tešku i iscrpljujuću bitku u zimu 1942. godine, koja je danas poznata kao „rževska klanica”.

Snage Crvene armije pretrpele su velike gubitke, ali i pored toga dobijaju naređenje da po svaku cenu odbrane selo Ovsjanikovo, dok ne stigne pojačanje. S obzirom da su brojčano nadjačani, mnogim vojnicima se čini da bi to mogla biti njihova poslednja bitka…

„Ržev” je opisan kao „izuzetno pošten i istinit film”. Autori se takođe nisu poveli za danas popularnim holivudskim trendom  da se glavne role poveravaju ženama. U filmu ne postoji nijedan ženski lik!

3. Crvena utvara (Krasnый prizrak), 2019

Sa raspadom Sovjetskog Saveza završena je i epoha grandioznih ratnih filmova sa potresnim borbenim scenama. Nažalost, mnogi savremeni ruski ratni filmovi nemaju u svojoj osnovi tragičnu dramu, kao nekad. Umeto toga, često su to ljubavne melodrame, kao što je „Staljingrad”, ili bajke u stilu  World of Tanks, kao što je „T-34”. A čini se da su autori „Crvene utvare” bili inspirisani „Prokletnicima” Kventina Tarantina.

Za vreme Bitke za Moskvu nemačke trupe su prestravljene legendarnim vojnikom Crvene armije, koji je poznat kao „crvena utvara”. Ovaj polučovek-poluduh pojavljuje se niotkuda, poubija čitavu neprijateljsku jedinicu i nestaje bez traga…

4. Ruski dečak (Malьčik russkiй), 2019

Za razliku od Drugog svetskog rata, Prvi svetski rat nije posebno popularna tema u ruskoj kinematografiji. Rusi ne vole da se sećaju rata koji se za njih završio tako neslavno. Debitantsko ostvarenje reditelja Aleksandra Zolotuhina je izuzetak od ovog nepisanog pravila.

„Ruski dečak” je priča o dečaku koji je ostao slep posle eksplozije u svojoj prvoj bici. Međutim, ova tragedija dovela je do toga da mu se druga čula izoštre i on je dobio zadatak da „sluša” nebo kako bi vojsku na vreme upozorio na vazdušni napad.

„Nismo želeli da rekonstruišemo istorijske događaje. Akcenat je bio na tome da stvorimo sliku o Prvom svetskom ratu. Da pokažemo ljude: njihove misli, osećanja, brige. Te ljude, koje su u životu tek čekali revolucija, ratovi i katastrofe tragičnog 20. veka”, kaže reditelj.

5. Greh (Greh), 2019

Novi rusko-italijanski film Andreja Končalovskog govori o životu i stvaralaštvu Mikelanđela Buonarotija. Njega u haos intriga uvlače dve moćne porodice, Mediči i Dela Rovere, koje se bore za odanost čuvenog skulptora i slikara. Osim toga, Mikelanđelo pati od unutrašnjih konflikta i primoran je da se bori sa sopstvenim demonima.

U julu 2019. godine ruski predsednik Vladimir Putin je papi Franji poklonio DVD ovog filma, dodajući da je Končalovski jedan od najpoznatijih i najtalentovanijih ruskih reditelja.

6. Divlja liga (Dikaя Liga), 2019

Zasnovan na stvarnim događajima (kako tvrde autori), film „Divlja liga” je priča o rođenju fudbala u Rusiji. Glavni producent Igor Dobrovolski je rekao da je film inspirisan Svetskim prvenstvom u fudbalu 2018. godine, kada su ruski fudbaleri „ne samo pokazali odličnu igru, nego i herojski vratili fudbal u Rusiju”. https://tass.ru/kultura/6160307

Radnja filma se dešava u Ruskoj Imperiji početkom 20. veka. Seljak Varlam organizuje prvi narodni fudbalski tim u zemlji. Međutim, fudbal se smatra za aristokratsku igru i nije lako postati deo ove elite…

Osim u Rusiji omiljenog glumca Adrijana Pola (poznatog po seriji „Gorštak”), u filmu igraju i vodeći igrači iz ruskog nacionalnog tima: Artjom Dzjuba, Anton Mirančuk i Roman Zobnjin. 

7. Lav Jašin, golman iz sna (Lev Яšin. Vratarь moeй mečtы), 2019

Još jedan film o fudbalu pojavio se ove godine i posvećen je po mnogima najvećem golmanu u istoriji Lavu Jašinu. On je odbranio 150 kaznenih udarca i u karijeri imao 270 utakmica bez ijednog primljenog gola. On je jedini golman koji je osvojio prestižnu titulu „Zlatna lopta”.

Pravljenje ovog filma bilo je veoma turbulentan proces koji je trajao skoro 10 godina. Termini za snimanje često su odlagani, scenario je nekoliko puta prepravljan, a finansije su uvek bile nedovoljne. Čak su se i predsednik Vladimir Putin i ruska vlada uključili u nadi da će ubrzati njegov dolazak u bioskope. Zbog svega toga premijera se nije poklopila ni sa Svetskim prvenstvom 2018. godine, ni sa obeležavanjem 90 godina od rođenja čuvenog golmana 22. oktobra 2019. godine. Tek krajem novembra film se pojavio na velikim ekranima.

Boris Jegorov, Russia beyond

   • Izvor
  • Krasnый prizrak -- - Andrej Bogatirjov/ ABS, 2019 / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ove godine Javna ustanova Narodni univerzitet u Vranju obeležava 65 godina postojanja i uspešnog rada.   Kulturno – prosvetnu misiju Narodni univerzitet je započeo 5. decembra 1955. godine pod nazivom Radnički...


Jedinstvena zastava 63. padobranske brigade na svom putu po Srbiji stigla je u Lazarevac. Dočekali su je pripadnici bratstva ove elitne brigade. Tom priliko odata je počast stradalim herojima...

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović obišao je danas Vojnu bolnicu Niš u kojoj je sve spremno za prijem kovid pacijenata i poručio da će ta bolnica...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 18.232 osobe, od kojih su 6.903 nalaza pozitivna na koronavirus.

Odbacivanje starih ideja, obrazaca i stereotipa nije lak test, ali za savremene menadžere i preduzetnike tehnološka transformacija je inspirativan izazov, kaže predsednik Vladimir Putin. &bd


Moralni i etički standardi, koje je čovečanstvo razvijalo milenijumima, trebalo bi da važe za internet u istom obimu u kojem se primenjuju u drugim oblastima, rekao je predsednik Vladimir...


Ostale novosti iz rubrike »