booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Turska će nastaviti s ofanzivom na Kurde u Siriji još odlučnije ako SAD ne ispune svoja obećanja - Erdogan

RT: Turska će nastaviti s ofanzivom na Kurde u Siriji još odlučnije ako SAD ne ispune svoja obećanja - Erdogan
22.10.2019. god.


Ankara će pojačati svoju ofanzivu na Kurde na severoistoku Sirije ako Vašington ne uspe da povuče kurdske borce do utorka uveče, upozorio je turski predsednik Redžep Taip Erdogan.

Erdogan je rekao da će Turska nastaviti ofanzivu na teritorije pod kontrolom Kurda ako SAD ne uspiju olakšati povlačenje kurdskih snaga iz područja duž tursko-sirijske granice nakon što petodnevni prekid vatre istekne u 22 sata po lokalnom vremenu.


"Ako obećanja koja nam je dala Amerika ne budu održana, mi ćemo nastaviti operaciju tamo gde je stala, ovaj put sa mnogo većom odlučnošću."Ankara je pre dve nedelje pokrenula ofanzivu, nazvanu "Mirno proleće", s ciljem da stvori 20 kilometara bezbednosnu zonu uz svoju granicu sa Sirijom, koja bi bila bez kurdskih snaga koje smatra teroristima. Turska je kasnije pristala da privremeno obustavi napad, pod uslovom da SAD nadgledaju povlačenje kurdskih snaga.

Govoreći u utorak popodne, Erdogan je rekao da je povlačenje kurdskih snaga u toku i da ga pomno nadgleda Turska.

Kurdi, koji se bore pod krovnom grupom "Sirijske demokratske snage" (SDF), bili su jedan od ključnih saveznika SAD-a u borbi protiv militanata "Islamske države" na severoistoku Sirije. Taj se odnos drastično promenio nakon što je američki predsednik Donald Tramp saopštio da će američke snage u potpunosti napustiti to područje. Vest je stigla samo nekoliko dana pre turske invazije, koja odmah naterala Kurde da potraže pomoć od sirijskog lidera Bašara Asada i Rusije.

Sirijske snage konačno su ušle u gradove Manbidž i Rakka, ubrzo nakon što su ih američki vojnici napustili.

Izvor: Vostok / RT 


  • Izvor
  • Turska samohodnahaubica blizu sirijske granice, foto: © Murad Sezer / Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija pomaže Belorusiji u remontu i modernizaciji šest aviona MiG-29 do nivoa MiG-29M2 za radi izvoza u Srbiju, izjavio je izvor za RIA Novosti iz sfere vojno-tehničke saradnje. Ranije je...


Rusija i Srbija zaključile su ugovor o nabavci jedne baterije PVO sistema "Pancir-S1", a primena je već započela, izjavio je za RIA Novosti izvor iz oblasti vojno-tehničke saradnje.

Kraj spomenika izuzetnom vojskovođi, junaku i rodoljubu danas je obeležena 75. godišnjica smrti vojvode Petra Bojovića. Petar  Bojović je  učesnik Srpsko-turskih ratova tokom kojih je bio u štabu Vrhovne...


U Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju  otvorena je izložba slika mlade umetnice Zvezdane Gerić pod nazivom „Živi zid“ Zvezdana Gerić  rođena je 1993. godine u Prištini, a živi i stvara...

Nakon Liturgije i vodoosvećenja u podgoričkom sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, hiljade vjernika, predvođene Arhiepiskopom cetinjskim Mitropolitom crnogorsko-primorskim g. Amfilohijem krenule su u Litiju prema Nemanjinom obali na ušću Rib...


Stvaranje javno dostupnog ruskog arhivskog centra posvećenog Drugom svetskom ratu će otkloniti mogućnost da se u narednim decenijama iskrivljava istorija, smatra predsednik Rusije Vladimir Putin.


Ostale novosti iz rubrike »