Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Ko god želi da njegova zemlja postane glavno bojište, samo napred - Teheran

RT: Ko god želi da njegova zemlja postane glavno bojište, samo napred - Teheran
21.09.2019. god.


Komandant Revolucionarne gardie Irana je obećao da će oboriti sve bespilotne letelice koje naruše vazdušni prostor zemlje, te da će odbiti bilo kojeg agresora. Upozorenje je usledilo nakon što su SAD optužile Iran za napad na saudijska naftna postrojenja i saopštenja SAD da šalju dodatne snage i tehniku na Bliski istok nakon napada.

Teheran je spreman za "bilo koji scenario" i ostaje odlučan da se bori "do potpunog uništenja bilo kojeg agresora", rekao je general Hosein Salami novinarima na pres konferenciji.

„Ko god želi da njegova zemlja postane glavno bojište, samo napred“, naglasio je on.

Salami je izneo svoje komentare pokazujući delove američke špijunske bespilotne letelice RK-4 "Global hovk" koji je oborila Revolucionarna garda nad Ormuzkim moreuzom u junu. Iran je naveo da je bespilotna letelica narušila njegov vazdušni prostor, a što je osporio Vašington. Salami je obećao da će „preduzeti korake“ protiv svih stranih bespilotnih letelica koje krše nacionalne granice.

„Ako neko pređe naše granice, mi ćemo ih napasti“, naglasio je Salami.

Napetosti između Irana i SAD-a ponovo su se rasplamsale prošle nedelje, nakon što je izveden napad bespilotnim letelicama i krstarećim raketama na saudijska naftna postrojenja, čime je privremeno prekinuta proizvodnja nafte u kraljevstvu.

Jemenski Huti pobunjenici ubrzo su priznali da su izvršili napad. SAD i Saudijska Arabija su, međutim, okrivili Iran, koji je odlučno odbacio da je umešan u napad.


Američki državni sekretar Majk Pompeo nagovestio je da bi Vašington mogao povećati svoj "maksimalni pritisak" na Teheran i izgraditi antiiransku koaliciju. Iranski vojni zvaničnici odgovorili su ponavljanjem obećanja žestokog odgovora, ukoliko budu napadnuti.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Foto: © Raheb Homavandi / Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Azerbejdžan je više puta tokom sastanaka sa kopredsednicima Minske grupe OEBS-a zahtevao da se uvedu sankcije Jermeniju zbog vršenja pritiska na Jerevan u rešavanju pitanja sukoba u Karabahu, izjavio...

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da se u Karabahu poštuje primirje, „uprkos lokalnim provokacijama“. &


Državna služba za vanredne situacije Nagorno-Karabaha saopštila je da su azerbejdžanske oružane snage upotrebile ratno vazduhoplovstvo u karabaškom gradu Martuni.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša je izjavio da treba razmišljati o novim merama protiv širenja koronavirusa.


Bajden: Rusija najveća pretnja u smislu podrivanja naše bezbednosti i saveza


Ostale novosti iz rubrike »