Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Čak ni Saudijci ne veruju u fikciju o iranskom napadu na naftna postrojenja - Zarif

RT: Čak ni Saudijci ne veruju u fikciju o iranskom napadu na naftna postrojenja - Zarif
21.09.2019. god.


Saudijska Arabija se možda pridružila SAD-u optužujući Iran za prošlonedeljni napad na njena naftna postrojenja, ali odgovor kraljevstva jasno pokazuje da ne veruje da je to tačno, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif.


"Budući da je saudijski režim okrivio Iran 
za napade na njegova naftna postrojenja, što je kao takvo besmisleno, interesantno je da su se osvetili napadom na Hodeidu u Jemenu, kršeći primirje UN-a", napisao je Zarif na Tviteru.

"Jasno je da ni sami Saudijci ne veruju fikciji iranskog učešća."

Ključno saudijsko naftno postrojenje ozbiljno je oštećeno prošle subote u napadu bespilotnih letelica i krstarećih raketa, što je dovelo do naglog pada proizvodnje. Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za napad, ali Vašington i Rijad insistiraju na tome da su oni nesposobni da izvrše tako složen napad, te su optužili Iran da je izvršilac.

Uprkos tome, Saudijska Arabija je u petak započela bombardovanje Jemena, gađajući luku Hodeida koja je pod kontrolom Hutija, što su jemenski pobunjenici nazvali opasnom eskalacijom koja bi mogla "uništiti" primirje koje su posredovale UN između dveju strana.

Saudijci vrše vojne napade u Jemenu od 2015. godine u pokušaju da na vlast vrate svrgnutog predsednika koji je imao dobre odnose s Rijadom. Saudijska Arabija sukob doživljava kao posrednički rat protiv Irana, njegovog regionalnog suparničkog rivala. S druge strane,Teheran negira da vojno podržava Hutije.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Rupa u oštećenom naftovodu u mestu Kurais, foto: © Hamad l Mohammed / Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Azerbejdžan je više puta tokom sastanaka sa kopredsednicima Minske grupe OEBS-a zahtevao da se uvedu sankcije Jermeniju zbog vršenja pritiska na Jerevan u rešavanju pitanja sukoba u Karabahu, izjavio...

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da se u Karabahu poštuje primirje, „uprkos lokalnim provokacijama“. &


Državna služba za vanredne situacije Nagorno-Karabaha saopštila je da su azerbejdžanske oružane snage upotrebile ratno vazduhoplovstvo u karabaškom gradu Martuni.

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša je izjavio da treba razmišljati o novim merama protiv širenja koronavirusa.


Bajden: Rusija najveća pretnja u smislu podrivanja naše bezbednosti i saveza


Ostale novosti iz rubrike »