Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Misteriozni magnetni impulsi i mogući dokazi podzemne vode na Marsu

RT: Misteriozni magnetni impulsi i mogući dokazi podzemne vode na Marsu
21.09.2019. god.


Mars možda krije vodu duboko ispod svoje površine, otkrio je NASA-in modul "INsajt", a magnetno polje planete ima svoj život, pulsirajući u ponoćnim udarima na način koji je potpuno različit od svega što se nalazi na Zemlji.

Na Marsu bi moglo biti tečne vode - na desetine kilometara unutar planete, prema magnetnim merenjima modula, koji istražuje Mars od sletanja u novembru. Čini se da magnetometar sonde registruje električno provodljivi sloj do 62 milje ispod površine, nešto slično kao što se voda duboko u Zemlji otkriva pomoću korištenja magnetometra na Zemlji.

Nažalost za koloniste Marsa željne saznanja da li zaista ima vode, modul može da buši samo 16 stopa ispod površine, ostavljajući potencijalnu oazu nedokučivom.

U drugom intrigantnom otkriću, prema merenjima, magnetno polje crvene planete misteriozno vijuga u ponoć, te je utvrđeno da je polje 20 puta jače od onoga što je zabeleženo na osnovu prethodnih orbitalnih merenja, a impulsi traju dva sata.

Naučnici sumnjaju da izbočina u slaboj magnetnoj ovojnici koja okružuje planetu "čupa" površinsko magnetno polje te prouzrokuje jeziva pulsiranja svake noći u ponoć.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Površina Marsa, foto: © Global Look / NASA & RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Marko Milačić saopštio je da on i stranka na čijem je čelu izražavaju puno poverenje i podršku mandataru Zdravku Krivokapići u...


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da beloruska policija i vojska neće otići sa ulica Minska dok god traju protesti.

Er Srbija će 9. novembra letom na relaciji Beograd – Moskva, ponovo uspostaviti vazdušnu vezu sa Rusijom. Planirano je


Snage Crnomorske flote Rusije počele su da prate grupu ratnih brodova NATO-a koji su ušli u Crno more, navodi se u saopštenju Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Rusije.

Armija odbrane republike Nagorno-Karabah saopštila je da azerbejdžanska vojska izvodi raketne napade na prestonicu Stepanakert i grad Šuša i dodaje da je oboren neprijateljski dron. Obe strane ističu da...


Ujedinjena Srbska i SNSD su političke stranke kojoj bi građani Banjaluke, Bijeljina i Trebinja ukazali najveće povjerenje na predstojećim izborima, pokazalo je najnovije istraživanje agencije "Faktor plus" iz Beograda....


Ostale novosti iz rubrike »