booking.com
Početna stranica > Novosti

Kijev: Ukidanje blokade Donbasa kada preduzeća budu vraćena

Kijev: Ukidanje blokade Donbasa kada preduzeća budu vraćena
20.09.2019. god.


Ministar spoljnih poslova Ukrajine Vadim Pristajko naveo je uslov za uklanjanje blokade Donbasa.

U intervjuu za "Evropsku pravdu", ministar spoljnih poslova je rekao bi za to trebalo "da se preduzeća koja su nacionalizovana od strane samoproglašenih republika trebalo vrate pod kontrolu Kijeva".

"Postoji blokada preduzeća, a postoji, na primer i dnevna robe za naše građane. Čak i sa ekonomskog stanovišta, zašto ne možemo prodati robu tamo?", upitao je Pristajko.

Prema njegovim rečima, na policama u trgovinama Donbasa trebalo bi da se nalazi roba ukrajinskog porekla, a ne ruskog ili beloruskog.

Pristajko je napomenuo da se Ukrajina priprema da zameni uredbu o spisku robe koja je dozvoljena za prevoz preko kontakt linije, te je obećao da će se to sigurno učiniti.

Međutim, za takvu meru su potrebni "određeni koraci", jer je sada na snazi blokada, zaključio je on.

Odlukom Kijeva iz 2015. godine, kontrola pristupa uvedena je teritoriji Donbasa koja je van kontrole ukrajinskih vlasti.

U Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku može se ući ili izaći samo preko kontrolnih punktova ili preko teritorije Rusije.
U LNR-u postoji pešački kontrolni punkt "Stanicija Luganska".

Posmatrači OEBS-a su saopštili da saobraćajna i ekonomska blokada dovodi do humanitarne katastrofe u regionu, te su pozvali da se otvori više kontrolnih punktova.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut


  • Izvor
  • Foto: CC BY 4.0 / Administraciя Prezidenta Ukrainы / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Koliko je stajling bitan za jednu voditeljku?   Jako je bitno kakav utisak ostavljaš na ljude koji te gledaju na televiziji. Za mene je jako važno da budem obučena moderno i...


Jedinice sirijske vojske nastavile su sa prodiranjem u teritorije koje su ranije bile pod kontrolom kurdskih snaga i zauzimanjem novih položaja u naseljima i gradovima u oblasti Tal Tamr...


Postoji rizik od ponovnog preporoda "Islamske države" u Siriji, a invazija Turske na severoistoku zemlja je krivac za to, saopštila je za Boutaina Šaban, politički savetnik sirijskog predsednika Bašara...

Pravljenje ruskog nadzvučnog putničkog aviona: Prvi let će obaviti modifikovani MiG-29Ostale novosti iz rubrike »