Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Donošenje ishitrenog zaključka o krivcu za napad na saudijske naftne objekte je neodgovorno - Kina

RT: Donošenje ishitrenog zaključka o krivcu za napad na saudijske naftne objekte je neodgovorno - Kina
17.09.2019. god.


Peking je upozorio da bi bilo neodgovorno nagađati ko je krivac za napade na naftne objekte Saudijske Arabije, bez sprovođenja odgovarajuće istrage, nakon što su SAD odmah optužile Iran za napad.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Hua Čuning je pozvala protiv iskitrenih zaključaka o napadu, koji je pogodio najveće svetsko postrojenje za preradu nafte, naglasivši da treba izbegavati nepotrebnu eskalaciju u regiji.


„Razmišljanje o tome ko je kriv za nepostojanje konačne istrage, mislim da samo po sebi nije baš odgovorno. Kina je stava da se protivimo bilo kakvim potezima koji proširuju ili pojačavaju sukob“, saopštila je Hua Čuning tokom pres konferenciju.


Ona je pozvala sve zainteresovane strane da se „obuzdaju“ kako bi „sačuvale mir i stabilnost“ na Bliskom Istoku.


Vašington nije gubio vreme da pokaže prstom na Iran. U zloslutnom saopštenju, predsednik Donald Tramp je rekao da je vojska njegove zemlje "zapeta ko puška" zbog potencijalnog odgovora na napad. Teheran je negirao bilo kakvu umešanost u incident, optuživši Trampovu administraciju da pokušava da ocrni imidž Islamske Republike kako bi opravdala „buduće akcije“ protiv zemlje.

Suprotno američkom narativu, pobunjenici Houti u Jemenu već su priznali odgovornost za napad. Grupa je saopštila da su u subotu koristili 10 naoružanih bespilotnih letelica da bi gađali dve rafinerije nafte kompanije "Aramko". Napadi su prouzrokovali velike požare i veliku štetu, prepolovljujući proizvodnju nafte u Saudijskoj Arabiji.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • foto: © Planet Labs Inc/Handout via REUTERS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Zbog sankcija SAD Kini i njenim tehnološkim kompanijama, več neko vreme novi Huawei uređaji stižu bez Google aplikacija i Google Play prodavnice.    Iako Huawei ima svoju prodavnicu aplikacija App Gallery,...


Azerbejdžan je više puta tokom sastanaka sa kopredsednicima Minske grupe OEBS-a zahtevao da se uvedu sankcije Jermeniju zbog vršenja pritiska na Jerevan u rešavanju pitanja sukoba u Karabahu, izjavio...


Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da se u Karabahu poštuje primirje, „uprkos lokalnim provokacijama“. &

Državna služba za vanredne situacije Nagorno-Karabaha saopštila je da su azerbejdžanske oružane snage upotrebile ratno vazduhoplovstvo u karabaškom gradu Martuni.


Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša je izjavio da treba razmišljati o novim merama protiv širenja koronavirusa.


Ostale novosti iz rubrike »