booking.com
Početna stranica > Novosti

NATO odbio predlog Rusije da se uvede moratorijum na raposređivanje raketa

NATO odbio predlog Rusije da se uvede moratorijum na raposređivanje raketa
02.08.2019. god.


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbbio je predlog Rusije da se uvede moratorijum na raposređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa uz obrazloženje da bi takav dogovor bio nepouzdan.

„Takav predlog je nepouzdan. Ne postoji nikakvo poverenje po pitanju uvođenje moratorijuma na rakete koje oni već razmeštaju“, rekao je.

Istovremeno, Stoltenberg je istakao da u Evropi nema novih raketa SAD-a ili NATO-a.

„Oni su dužni bili da ispune obaveze Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, to nije moratorijum, već pravni okvir koji zabranjuje te rakete“, naglasio je.

Prema njegovim rečima, ukoliko Rusija zaista želi da izbegne nove raketne sisteme srednjeg dometa u Evropi, ona mora prvenstveno da obustavi da raspoređuje sopstvene projektile, zatim da uništi postojeće sisteme, te da počne da se pridržava odredbi Sporazuma.

 
 
Generalni sekretar Alijanse je takođe rekao i da će NATO odreagovati na stopiranje Sporazuma merama u sferi protivraketne odbrane, osiguranja efikasnosti sredstava nuklearnog obuzdavanja, iako u tu svrhu neće raspoređivati nove kopnene nuklearne rakete u Evropi.

Naveo je i da su saveznici NATO-a i dalje posvećeni očuvanju efikasnosti sistema kontrole naoružanja nakon raskida Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) i podržavaju jače mere kako bi se to postiglo.

„NATO ne želi novu trku u naroužanju“, dodao je on.

Stoltenberg se osvrnuo i na nedavnu isporuku ruskih PVO sistema S-400 Turskoj rekavši da ti raketni kompleksi neće biti integrisani u zejdnički protivraketni sistem NATO-a.


  • Izvor
  • foto: nato.int/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Glavna američka baza na severu Sirije uništena je vazdušnim napadom nakon što su se snage povukle, verovatno, kako bi se sprečili sramotni video snimci napuštenog objekta nakon što bi...


Koliko je stajling bitan za jednu voditeljku?   Jako je bitno kakav utisak ostavljaš na ljude koji te gledaju na televiziji. Za mene je jako važno da budem obučena moderno i...


Jedinice sirijske vojske nastavile su sa prodiranjem u teritorije koje su ranije bile pod kontrolom kurdskih snaga i zauzimanjem novih položaja u naseljima i gradovima u oblasti Tal Tamr...

Postoji rizik od ponovnog preporoda "Islamske države" u Siriji, a invazija Turske na severoistoku zemlja je krivac za to, saopštila je za Boutaina Šaban, politički savetnik sirijskog predsednika Bašara...


Pravljenje ruskog nadzvučnog putničkog aviona: Prvi let će obaviti modifikovani MiG-29


Ostale novosti iz rubrike »