booking.com
Početna stranica > Novosti

Kijev namerava da započne pregovore s Moskvom o tranzitu i kupovini gasa

Kijev namerava da započne pregovore s Moskvom o tranzitu i kupovini gasa
30.07.2019. god.


Kijev planira da uskoro započne pregovore sa Moskvom o tranzitu i kupovini gasa, izjavio je u intervjuu za „RBK Ukrajina“ Andrej Gerus, predstavnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Vladi Ukrajine.


„’Gasprom‘ i Rusija su bili spremni za nove pregovore nakon izbora, kada bude jasna ukrajinska politička karta i formirana nova Vlada. Mislim da je to sada već jasno“, rekao je Gerus.

Odgovarajući na pitanje da li je Kijev spreman na to da od 1. januara Ukrajina možda neće imati gasni tranzit iz Rusije, Gerus je odgovorio da „ako si spreman za najgori scenario, on se najverovatnije neće ni desiti“.

„Zato se spremamo da maksimalno napunimo skladište gasa i na račun tog resursa izguramo zimu bez tranzita. Postoji interesovanje evropskih kompanija za svop dogovore, tj. da oni skladište gas u ukrajinska skladišta, uslovno ga prodaju, a kroz godinu dana ga obratno kupuju. Privatni trejderi takođe pumpaju gas u skladišta kako bi ga prodavali zimi“, naglasio je Gerus.

Prema informacijama agencije „Ukrajinske novosti“, Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine preporučuje Vladi da obnovi sastav delegacije u pregovorima o gasu u formatu Ukrajina-Rusija-Evropska komisija i da od 2020. godine u njih uključi predstavnike kompanije „Magistralni gasovodi Ukrajine“.

Važeći ugovori o isporuci i tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu ističu krajem ove godine. Za sada nije izvesna budućnost tih ugovora, kao ni datum sledeće runde pregovora o daljem tranzitu ruskog gasa preko ukrajinske teritorije u trilateralnom formatu Rusija-Ukrajina-Evropska unija.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Glavna američka baza na severu Sirije uništena je vazdušnim napadom nakon što su se snage povukle, verovatno, kako bi se sprečili sramotni video snimci napuštenog objekta nakon što bi...


Koliko je stajling bitan za jednu voditeljku?   Jako je bitno kakav utisak ostavljaš na ljude koji te gledaju na televiziji. Za mene je jako važno da budem obučena moderno i...


Jedinice sirijske vojske nastavile su sa prodiranjem u teritorije koje su ranije bile pod kontrolom kurdskih snaga i zauzimanjem novih položaja u naseljima i gradovima u oblasti Tal Tamr...

Postoji rizik od ponovnog preporoda "Islamske države" u Siriji, a invazija Turske na severoistoku zemlja je krivac za to, saopštila je za Boutaina Šaban, politički savetnik sirijskog predsednika Bašara...


Pravljenje ruskog nadzvučnog putničkog aviona: Prvi let će obaviti modifikovani MiG-29


Ostale novosti iz rubrike »